No i Izrael na Eurowizji?

Jak dla mnie festiwal kiczu to tylko przypomnienie, ze jak sie ro wczesniej mydlalo, ze gorzej nie będzie to sie czlowiek mylił.
W przyszlym roku nie będzie Holandii, Hiszpanii, Słowenii oraz Irlandii. Kto jeszcze dołączy?
Czas pokaże.
Choc wydaje mi się, ze prrzemarsz tego karawanu ( nieco bardziej kolorowego, nie mylic z karawaną) jest w przyszlym roku niezagrozony.

Też Europejski kraj? Dno i dwa metry mułu. Ale to pokazuje stan Europy.

Tu nie chodzi o czy kraj europejski, tylko czy panstwowa TV zrzeszona jest w Europejskiej Unii Nadawców. Nazwa dla zmylki, bo obejmuja pad 100 krajow z kilku kontynentów

Taka zmyłka… i czesty błąd.
W koncu od kilku lat startuje tez Australia? Nie mowiac o kaukaskich egzortyach?

Problem jest polityczny.
Ruscy w 2022 z hukiem wylecieli z ukladu, a Izrael od dziesiecioleci korzysta z taryfy ulgowej (biedni tacy…)
W ubieglym roku zawieszono Holandie za nieobyczajne zachowanie reprezentanta.
Roznych bojkotow bylo duzo.
Ale EBU, choć sam festiwal powstal na gruncie politycznym? Ciagle twierdzi .. muzyka ponad podzialami.
Trele morele.
Zrobilo sie z tego komercyjne techno party podlane sosem poprawnosci politycznej.

Gladiatorzy czy muzyka i śpiew?
Dlatego pisze o pojezdzie funeralnym a nie karawanie , radosnej, wiozacej cos nowego?
EBU trzyma sie jak pijany płota technologii.
A publicznosc zaczyna byc znudzona formułą.
I tak, dobrze podejrzewasz. Od bardzo dawna tego kiczu (choc kicz przy tym ma zadatki na.dzielo.sztuki) nie ogladam w całości.
Zawsze wczesniej mozna “menu” czyli klipy promujace piosenke i wykonawce obejrzec. I wybrac inny zestaw na sobotni wieczor.

Ale czemu? Izrael to nie Europa

Tam lobby działa. Żydzi potrafią robić interesy

Telewizja raczej nie kieruje sie geografią.
A Izrael jest stosunkowo najbliżej.Armenia czy Azerowie Ci nie przeszkadzali?
A przeciez startowała i Australia :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 polubienie

Jakbys poczytal to co napisałam?
Eurowizja to nazwa handlowa. Zostala przez rozpoznawalnosc i sentyment?
To nie sport.
Australia nie dziwi a Izrael tak?
A członków EBU jest ponad setka na roznych kontynentach.
Choc nie kazdy z tych krajow chce w tym uczestniczyć to ma prawo. Z wyjatkiem ruskich zbanowanych w 2022..

1 polubienie