Nie, nie ma takiej potrzeby, Rozumiem, że w brzdącu ą miało być żółte Ja nie umiem zmienić tła na czarne, musi zostać tak, jak jest. poradzę sobie z tym. Gorzej chyba ze znalezieniem słowa
Oj, bywało tak, że się i pół godziny zastanawiałem. Tak było z tym dżihadem…
Z pryszczem na nosie?To Hogata
Z powyższych odkryłem że można sie spodziewać także przymiotników…Ok.
Czy będzie też jeszcze coś czego się należy trzymać?Np. tylko polskie słowa i to bez np. angielszczyzmów?
To czy beda czasowniki czy przymiotniki to sprawa umowna. Jutro jednak na poczatek damy rzeczownik. W przyszlosci Czasownniki są w bezokolicznikach a przymiotniki w formie męskiej. Wszystkie wyrazy występuja w slownikach j polskiego.
To jeszcze zapytam: w l. poj, czy mnogiej?
W liczbie pojedynczej Zadnych wydziwień.
A czy bedzie podpowiedz czy rzecxownik czy czasiwnik czy przymiotnik.?ewentualnie liczebnik lub przysłowek…
No nie, bez zaimków osobowych? :))
Przed rozgrywką napiszę, czy będzie rzeczownik, czy każdy wyraz. Jutro jednak bez wariacji. Rzeczownik pospolity w l. pojedynczej. Tu nie chodzi o wymyślanie jakichś trudnych wyrazów a o zabawę. Potem, jeśli sprawa będzie kontynuowana, wyrazy będą różne, ale zawsze będzie wcześniej o tym wiadomo. Liczebników ani przysłówków nie przewiduję. Jest wystarczająco dużo innych wyrazów.
Pytanie, zaczynać nowe pytanie, czy kontynuować tu, w tym pytaniu?
Osobiście wolałbym tu, ale dostosuję się do graczy.
Aż sie spociłem gdy zdałem sobie z tego sprawe,po tych dobrych paru latach,od ostatniego umawiania się
Jesteśmy ustawieni jutro na godz. 19,tak?
Czyli moją godz. 18…OSIEMNASTĄ
Oj przeszłoby mi koło nosa…
O ile jutro nie będzie trzęsienia ziemi połączonego z pożarem miasta, jutro 28.12.2023 o 19.00 tutaj napiszę, że zaczynamy. Jak już chyba większość zauważyła, by odgadnąć 6-literowy wyraz, w 95% wystarczy podać 4-5 wyrazów a naprawdę rzadko sześć. Trzeba tylko umieć to odpowiednio zrobić. Z mojego doświadczenia wiem, że tylko raz musiałem napisać 5 wyrazów, by za szóstym w końcu odgadnąć, o jaki chodzi. Z reguły potrzebne są 3-4. Stąd wniosek, że ograniczenie, by każdy miał TYLKO TRZY szanse ma jakiś sens. Dzięki temu nikt nie powinien rzucać bezładnie wyrazów na chybił trafił, a powinien się chociaż trochę przed podaniem swojego wyrazu zastanowić. Jednocześnie jest miejsce na pewną strategię.
Ważna sprawa. Jeśli ktoś poda wyraz, to następne wyrazy, dopóki ja tego wcześniejszego wyrazu nie opiszę, nie będą się liczyć aż do momentu, kiedy nie zapytam, czy ten następny ma być, czy nie. Takie sytuacje z pewnością wynikną, bo przecież nikt z Was nie wie, kiedy swój wyraz poda. Dlatego ten wyraz, będzie się liczył, który będzie pierwszy. Następnie ja taki wyraz odpowiednio ubiorę w kolorki i o ile będzie już ten drugi, to zapytam, czy sprawa aktualna. Z reguły nie będzie aktualna, aczkolwiek wszystko możliwe.
Wiem, teraz wygląda to skomplikowanie, ale akurat te sytuacje są do przewidzenia i wiem, jak zareagować. Można pytać, chętnie odpowiem.
Dla treningu
M O N E T A
Do rozwiązania w maks. 2 wyrazach
Może ANTENA?
Antena nie może być. Gdyby była, końcowe A byłoby zielone.
Tak,pospieszyłem się.Te drugie-te same litery…
To AKCENT
M O N E T A
A K C E N T
No i ostatni strzał …
To ADWENT
M O N E T A
A K C E N T
A D W E N T
Pisałem, że maks 2 dodatkowe wyrazy wystarczą?
I tak trzeba to rozwiązywać.
Gratuluję