Dobra, do końca roku równolegle z walką o zdobywanie liczb ćwiczymy nową zabawę. Jak się przyjmie, startujemy od stycznia. Jak się nie przyjmie - przynajmniej próbowałem rozbawić towarzystwo. Żeby nikt nie kwiczał, że tu nudno …
Gra polega na odgadnięciu wyrazu. Ja sobie jakiś wymyślam, a ludkowie zgadują. Tu na razie wszystko w miarę dowolne, ale mam już skonstruowany plan wydarzeń.
Czyli tak. Ktoś wpisuje swój własny typ. Nich tym moim wyrazem do odgadnięcia będzie słowo
P L A C E K
Pierwsza odważna osoba oczywiście nie wie, co wymyśliłem i poda np. wyraz
C I O T K A
Łatwo zauważyć, że w wyrazie C I O T K A są trzy litery z tego mojego wyrazu. Informuję o tym, przepisując ten wyraz i zaznaczając te litery na żółto:
taka litera występuje, ale nie jest na swoim miejscu
Piszę tak:
C I O T K A
Litery C, K, i A występują w moim wyrazie, ale nie są na swoich miejscach
Następna osoba (albo i ta sama) daje kolejną swoją propozycję, np.
P L E C A K
W tym wyrazie mamy cztery litery na tych samych miejscach P L C K a E i A też są, ale nie na swoich.
Ja zapiszę to tak: P L E C A K
Widzimy, że w tym wyrazie tylko dwie litery prawidłowe, ale na złych miejscach. Nietrudno będzie je zamienić by wyszło
P L A C E K,
A więc zaczynamy. Słowo jest na 6 liter, to rzeczownik pospolity, każdy ten wyraz zna.
Jak wiesz, co mam na myśli, dawaj, pisz. Jak nie wiesz, też pisz, pisz tym bardziej! Już ja go przetworzę odpowiednio.