Wiele autorytetów literackich wypowiada się na jej temat oschle, a nawet czasem pejoratywnie.
Wiecie może o co chodzi w wypowiedziach opisujących Olgę jako nadętą i skąd wnika jej kontrowersyjność?
Wiele autorytetów literackich wypowiada się na jej temat oschle, a nawet czasem pejoratywnie.
Wiecie może o co chodzi w wypowiedziach opisujących Olgę jako nadętą i skąd wnika jej kontrowersyjność?
Witam na forum.
Ja utknełam na Księgi Jakubowe .
Moze wdepnelam na skórkę banana?
co do reszty?
O jej istnieniu dowiedzialam sie jak Nobla jej dali.
Sadzac po recenzjach i tresci?
Nobla za darmo sie nie przyznaje?
Nawet Jelinek
Zawsze jak kobieta w literaturze to sprawa podejrzana
![]()
![]()
![]()
To pewnie kwestia polityczna
Bzdura.Nagrody literackiego Nobla układają się teraz w szachownice.Co druga przypada kobiecie.
I niemal żadna nie nosi w sobie najmniejszych kontrowersji…Oczywiście Jelinek to skandal.Ale już Nadine Gordimer,Doris Lessing czy arcyciekawa Toni Morrison [Pieśń salomonowa!] to noble trafione.
Spośród poetek sam tutaj przynajmniej dwukrotnie wyrażałem swe poparcie i zaciekawienie dla Louise Gluck.Niestety,poza gazetowymi publikacjami jak dotąd nie udało mi się trafić na wydanie książkowe.
Mogę przyznać ze opowiadań Alice Munro zdzierżyć więcej niż 4,nie potrafiłem…Niemniej uważam ze nic by się nie stało gdyby swego czasu,nagrode otrzymała Karen Blixen.
Tak wiec nie ma mowy o sprawie podejrzanej bo to się już skończyło i to zaraz po wojnie.
Jedyne co w tym wszystkim jest wredne to uparte lansowanie feminizmu jako jedynej dopuszczalnej filozofii.Oczywiscie nikt tego tak nie nazwie ale tak to wyglada.
Charlotte ani Emily Bronte dzisiaj Nobla by nie dostały.
Potrafi w rozmowie inteligentnie napiętnować głupotę i nie hamuje się w ocenie innych. Ma do tego poglądy irytujące prawaków i… dostała Nobla.
Jakoś nie udało mi się do tej pory dokończyć żadnej z jej książek, ale jeszcze spróbuję ![]()
Jest tutaj taki temat pt.“Od czego zacząć czytać Tokarczuk?”
Cudów się nie spodziewaj bo minął kolejny rok i dalej jestem jedynym który cokolwiek przeczytał z dorobku tej pani…
Ale skoro Cie to interesuje…
Większość artystów to lewacy
A to nie Ona przypadkiem?
Ona…
No coz, może by jej jakis bilecik na prom do Malmö?
Co prawda wyjazdow w tym kierunku Sikoraki jeszcze nie odradzal, wiec ma szansę wrocic o wlasnych silach i środkach?
Eee, dlabym Ci przyklady, ze niekoniecznie.
Tak sie tylko przyjelo mówić, bo wiekszosc chce na siebie zwrocic uwage, wiec uwaza, ze czerwony kolor jest lepiej zauważalny niz inne barwy?
No a teczowy zestaw intrygujacy co najmniej…
Dokładnie.To ona ![]()
Nie znam jej twórczości ale wiem że dość jednoznacznie opowiedziała się po jednej ze stron konfliktu społeczno-politycznego w naszym kraju,to wystarczy.W jednej chwili schodzi na mniej ważne co tworzy,co ma do przekazania,kim jest i mogłaby być.Jest po stronie jednych i druga strona będzie warczeć.Można nawet przypuszczać,że strona która ją popiera też ma ją gdzieś ale ma medialne nazwisko i jest nasza.To wystarczy.Przykład zaangażowania /Proszę bardzo,wystarczy przypomnieć z kim odebrała nagrodę Honoris causa na UMCS ,to wystarczy dla każdej ze stron konfliktu.
A z kim odebrala? Bonie jestem na biezaco w kwestii tej pani?
I o ile sie nie myle jest to sprawa uczelni, komu i gdzie? I przyznaje sie taki tytul indywidualnie?
Mozna nie przyjac, ale w jakim towarzystwie sie znajdziesz?
Z żoną Radka S i panią reżyser od Europa Europa :> Musisz przyznać moja miła że towarzystwo dość jednoznaczne i nieważne po jakiejś jest się ze stron :>
Sprawa uczelni ,no tak powinno być ale czy jest .Tutaj się od dość dawna gra się w otwarte karty finansowe np. Za jednych rządzących jedne uczelnie mają ekstra dotacje ,za drugich nie.Nie chce wymieniać ale statystyki są porażające ,tutaj niestety też śmierdzi polityką.
Czyli temat mamy… wyczerpany. Po prostu polityka… walcząca
To raczej wyborbuczelni, ze hurtowo te doktoraty dali.
Mi sie czasem ciężko wypowiadac, bo jestem od dziesiecioleci “elementem naplywaiwim” czyli imigrantem, ale jakos nikt przeciwko mojej obecnosci nie protestowal, a generalnie nie mam zwyczaju rzadzic sie w cudzym domu.
Choc czasem mam wrazenie, ze on juz częściowo mój ![]()
.
Ale ubogacenie kulturowe na sile to nie to samo co kulturowa roznorodnosc.
Czy ta polityka walczaca?
Uczelnie na calym swiecie maja sponsorów.
A że w Polsce glownym jest panstwo, bo prywatne to niestety twory z horroru najczesciej?
System akademicki (prywatny) w Polsce nie zdazyl sie wykształcić a juz zostal zaduszony ambicjami i mozliwoscia szybkiej kasy za nic.
Potem mamy skandale z kupowaniem dyplomow
,profesorow nadzwyczajnych z Pcimia i martwe dusze czyli studentow z Bangladeszu? Z calym szacunkiem do tamtejszych mieszkancow .
Powinni jeszcze rodzynka dodać Pana Skolimowskiego za film Esential kiling .Byłaby piękna para z Panią Agnieszką:> Olga Tokarczuk też ma z nim coś wspólnego > On reżyser ona pisarka,dostali nagrody (Oscar Wenecja ) a Ty odbiorco domyślaj się co mieli na myśli tworząc swój 'dorobek artystyczny ’ czysto polityczny i co trzeba nazwać wprost antypolski.Przecież dostali nagrody -to musi być wielkie :>
Akurat nie jest to teren, ktory mnie interesuje.
Czy to polskie czy antypolskie?
Ostatnio kiedys od osoby swiatlej acz wiekowej, noszacej resztki endecji przedwojennej i stalininzmu w sercu ( wiem mieszanka rozwnie stabilna jak perhudrol z acetonem, że wszyscy polscy laureaci nagrody Nobla byli antypolscy.
Nie tylko literaci. Działa jakie wytoczyl sobie daruje cytować.
No ale w końcu Sklodowska Curie byla tylko glupia kobietą, co sie jej studiowac na obczyznie zachcialo zaniast zostac wzorowa matka Polką?
Tak, ze dyskutowac nie będę.
Moze liedys cos obejrze czy przeczytam?
To bede myśleć co o tym sądzić?
Nie ja wymyslilam pojecie “przedsiebiorstwo Holocaust” i pokrewne zachowania.