bo jakoś dziwnie umknęło mi to?
PiS chce nalozyc dodatkowy haracz na przychody z reklam. Oczywiscie na wybrane (czytaj prywatne, nie bedace zalezne od panstowej kasy i wplywow podmioty) dotyczy wszystkich, bez wzgledu czy kapital polski czy zagraniczny.
Oczywiscie takie panstwowo - prywatne przedsiewziecie jak TVPiS i TV Trwam jako misyjna beda z tego wylaczone.
Ja rowniez niedawno wykupione przez nastepny wrzod na d… Orlen lokalne tytuly.
Padna male niezalezne redakcje, ale i duzi tez dostana po kieszeni.
W zasadzie przewidywana kwota haraczu nie jest duza w skali budzetu panstwa - to bedzie ok. miliarda zlotych, ale pozwoli pozbyc sie niewygodnych krytykow.
Kolejny kroczek do dyktatury.
Dzięki. Na razie zrozumiałem, że PiS chce wprowadzić na media nowy, dodatkowy podatek od dochodów z reklam. Reklamy to w ogóle dla mnie obrzydliwość, podobnie jak kapitalistyczna i cywilizacyjna akceptacja mordowania myślących, odczuwających, pragnących żyć i kochać, pożytecznych, harmonijnych gatunków, jak ekspansja patologicznego, nieharmonijnego, barbarzyńskiego gatunku ludzkiego.
Spokojnie kolego, te reklamy, nawet jesli mali upadna przejma media prorzadowe, w przyrodzie nic nie ginie. Najwyzej zmienia wlasciciela.
A dochod z reklam juz raz jest opodatkowany - z zysku. Wiec projekt to haracz, nawet nie mafijny, bo mafia dba, zeby owieczka welna porastala i bylo co strzyc.
Podobno wysokość podatków ma być zróżnicowana. Wyższe stawki przewidzieli dla reklamodawców,
produktów szkodliwych dla zdrowia.
Napoje słodzone lub suplementy diety.
Kapitalizm, cywilizacja ludzka, nauka, religie, są błędne. Lepiej niech się wezmą za wspieranie mojego przewodzenia ludzkości.
Tiaa, to ostatnie to faktycznie szkodliwe dla zdrowia. ![]()
Reczne sterowanie rynkiem reklam im sie marzy?
Mozna sie zachowywac glupio w polityce, ale zaczynac z multinacjonalkami i tzw. wielkim kapitalem? O moze chlopcow z PiS przerosnac. Nawet imperium torunskie moze nie wytrzymac tej proby zaglaskana na smierc. Bo rozumoem, ze beda suplementy pierwszego sortu nie objete podatkiem?
No oki a kogo oni chcą opodatkować? Bo reklamy to nie wydawnictwa a domy mediowe. Ale one płacą podatki i to makabrycznie już wysokie.
Nawet sobie wejść nie mogę na jakieś polskie wiadomości… W sumie niech przyzwyczajają ludzi… Moze niedługo zostanie tylko tvpinfo.pl
A czy Kolega @harmonik założył profil na zwrzutka.pl albo innym patronite.pl, czy założył kanał na YT lub chociażby bloga, aby ludzkość poznała wartościowe treści i wiedziała kogo i jak należy wspierać. Nie? To na co Kolega liczy?
Mam swój plan wiarygodności i efektywności. Myślisz, że OZYRYS i JEZUS korzystali z neta?
Teraz chca opodatkowac media zarabiajace na publikowaniu reklam - czyli to co placa reklamodawcy, a jest (juz raz opodatkowanym) zyskiem wlascicieli tytulow, tv, radia czy portali internetowych.
I to nawet nie zysk, a bezposrednio kwoty otrzymrwane od reklamodawcy. Rozboj w bialy dzien.
A to Arka Przymierza nie byla serwerem?
No nie korzystali. Więc i ty przestań.
Jeszcze raz. Wydawnictwa udostępniają powierzchnię reklamową. Zarabiają domy mediowe.
Tak za darmo te powierzchnie udostepniaja?
No oczywiście że nie. Ale nie sprzedają reklam więc podatek będzie raczej domy mediowe obejmował.
@harmonik A czy za czasów Ozyrysa i Jezusa był net? Czyli rozumiem że masz apostołów, kapłanów?
@harmonik Czy Ty się czujesz równy Jezusowi i Ozyrysowi?
Z opisu wynikaloby, ze chca polozyc lape na dochodach wydawnictw - i tu jest pies pogrzebany.