O co chodzi z tym protestem mediów, z jakimś nowym podatkiem,

bo jakoś dziwnie umknęło mi to?

PiS chce nalozyc dodatkowy haracz na przychody z reklam. Oczywiscie na wybrane (czytaj prywatne, nie bedace zalezne od panstowej kasy i wplywow podmioty) dotyczy wszystkich, bez wzgledu czy kapital polski czy zagraniczny.
Oczywiscie takie panstwowo - prywatne przedsiewziecie jak TVPiS i TV Trwam jako misyjna beda z tego wylaczone.
Ja rowniez niedawno wykupione przez nastepny wrzod na d… Orlen lokalne tytuly.
Padna male niezalezne redakcje, ale i duzi tez dostana po kieszeni.
W zasadzie przewidywana kwota haraczu nie jest duza w skali budzetu panstwa - to bedzie ok. miliarda zlotych, ale pozwoli pozbyc sie niewygodnych krytykow.
Kolejny kroczek do dyktatury.

3 polubienia

Dzięki. Na razie zrozumiałem, że PiS chce wprowadzić na media nowy, dodatkowy podatek od dochodów z reklam. Reklamy to w ogóle dla mnie obrzydliwość, podobnie jak kapitalistyczna i cywilizacyjna akceptacja mordowania myślących, odczuwających, pragnących żyć i kochać, pożytecznych, harmonijnych gatunków, jak ekspansja patologicznego, nieharmonijnego, barbarzyńskiego gatunku ludzkiego.

Spokojnie kolego, te reklamy, nawet jesli mali upadna przejma media prorzadowe, w przyrodzie nic nie ginie. Najwyzej zmienia wlasciciela.
A dochod z reklam juz raz jest opodatkowany - z zysku. Wiec projekt to haracz, nawet nie mafijny, bo mafia dba, zeby owieczka welna porastala i bylo co strzyc.

4 polubienia

Podobno wysokość podatków ma być zróżnicowana. Wyższe stawki przewidzieli dla reklamodawców,
produktów szkodliwych dla zdrowia.
Napoje słodzone lub suplementy diety.

2 polubienia

Kapitalizm, cywilizacja ludzka, nauka, religie, są błędne. Lepiej niech się wezmą za wspieranie mojego przewodzenia ludzkości.

Tiaa, to ostatnie to faktycznie szkodliwe dla zdrowia. :joy:
Reczne sterowanie rynkiem reklam im sie marzy?
Mozna sie zachowywac glupio w polityce, ale zaczynac z multinacjonalkami i tzw. wielkim kapitalem? O moze chlopcow z PiS przerosnac. Nawet imperium torunskie moze nie wytrzymac tej proby zaglaskana na smierc. Bo rozumoem, ze beda suplementy pierwszego sortu nie objete podatkiem?

2 polubienia

No oki a kogo oni chcą opodatkować? Bo reklamy to nie wydawnictwa a domy mediowe. Ale one płacą podatki i to makabrycznie już wysokie.

1 polubienie

Nawet sobie wejść nie mogę na jakieś polskie wiadomości… W sumie niech przyzwyczajają ludzi… Moze niedługo zostanie tylko tvpinfo.pl

2 polubienia

A czy Kolega @harmonik założył profil na zwrzutka.pl albo innym patronite.pl, czy założył kanał na YT lub chociażby bloga, aby ludzkość poznała wartościowe treści i wiedziała kogo i jak należy wspierać. Nie? To na co Kolega liczy?

5 polubień

Mam swój plan wiarygodności i efektywności. Myślisz, że OZYRYS i JEZUS korzystali z neta?

Teraz chca opodatkowac media zarabiajace na publikowaniu reklam - czyli to co placa reklamodawcy, a jest (juz raz opodatkowanym) zyskiem wlascicieli tytulow, tv, radia czy portali internetowych.
I to nawet nie zysk, a bezposrednio kwoty otrzymrwane od reklamodawcy. Rozboj w bialy dzien.

2 polubienia

A to Arka Przymierza nie byla serwerem?

1 polubienie

No nie korzystali. Więc i ty przestań.

1 polubienie

Jeszcze raz. Wydawnictwa udostępniają powierzchnię reklamową. Zarabiają domy mediowe.

1 polubienie

Tak za darmo te powierzchnie udostepniaja?

No oczywiście że nie. Ale nie sprzedają reklam więc podatek będzie raczej domy mediowe obejmował.

1 polubienie

@harmonik A czy za czasów Ozyrysa i Jezusa był net? Czyli rozumiem że masz apostołów, kapłanów?

3 polubienia

@harmonik Czy Ty się czujesz równy Jezusowi i Ozyrysowi?

Z opisu wynikaloby, ze chca polozyc lape na dochodach wydawnictw - i tu jest pies pogrzebany.

1 polubienie