W mediach wrze. Znany dziennikarz zawieszony w TVP za te słowa o utworze Lennona w czasie otwarcia olimpiady w Paryżu:
“Świat bez nieba, narodów i religii. To jest wizja pokoju, który ma wszystkich ogarnąć. To jest wizja komunizmu, niestety”.
Manifest komunistyczny?
Słuszny ruch TVP czy cenzura?
Manifest komunistyczny, który potępia komunizm? Wierzysz w jakieś niezależne media? Każde zależą, zależy tylko od kogo. TVP przestało być zależne od Pis, jest zależne od PO, niektórzy nawet mówią, że to TVN Bis.
Bzdura, Imagine to utwór o wolności, jedności, pokoju. Krytykujący to, co prowadzi do wojen: chciwość, bogactwo, religię, granice. Wyciąganie z kontekstu jednego słowa i przypisywanie mu jakiegoś podejrzanego przesłania to duże nadużycie. Sam Lennon mówił, że to wprawdzie wygląda jak jakiś manifest, ale on sam nigdy w żadną politykę się nie wdawał ani nie identyfikował z żadną orientacją. Jest to raczej utwór antykapitalistyczny i pacyfistyczny. A między komunizmem a pacyfizmem jest przepaść głęboka jak Rów Mariański. Zaś przyczepianie łatki “komunisty” każdemu, kto odważy się coś powiedzieć na kościół czy religię, jest tak głupie, że nawet nie chce mi się tego komentować. Takie coś tylko w Polsce Niedawno syn Lennona grał ten kawałek dla walczącej Ukrainy - czyli co, też proponuje jej komunizm?
A co do pana Babiarza - on już przy olimpiadzie w Pjongczangu, gdzie na otwarciu był grany ten utwór, rzucił komentarz w podobnym stylu (że to ma podłoże marksistowskie, czy lewackie, nie pamietam dokładnie). Teraz mógłby sobie darować takie żałosne porównania, bo nie mówi tego jako osoba prywatna w felietonie, tylko komentuje wydarzenie w publicznej telewizji. Uważam takie opinie za niedopuszczalne. Czy zawieszenie było słuszne? Być może za mocno.
Jak sobie przypominam, w 2006 roku na otwarciu olimpiady w Turynie Peter Gabriel śpiewał go i grał na pianinie. Wtedy nikomu nie przyszło do głowy palnąć takie głupstwo.
PS. Znalazłem ten tekst Babiarza z Olimpiady w 2022 (Pekin, nie Pjongczang!): " “Jego poglądy [Lennona] są bardzo zbliżone do poglądów komunistycznych, zarówno jego, jak i Yoko Ono. Takie mające cechy wyraźnie anarchistyczne. No, bo, proszę państwa, globalizm… komunizm… Komunizm też chciał ogarnąć cały świat, też chciał zniwelować różnice i też warto mieć to na uwadze, kiedy wypowiada się słowa o powszechnym braterstwie, bo komuniści zawsze mieli pełne usta pokoju i powszechnego braterstwa” - to było jeszcze gorsze . No ale wtedy telewizją rządził Kurski, więc wpisywało się to w prawacką narrację.
To fakt, nie popieram takich metod, bo są takie jak za PiSu. Powinni mu zdecydowanie zwrócić uwagę, że ma się powstrzymać od tego typu opinii na antenie. Ja na szczęście oglądałem to na Eurosporcie, tam było normalnie jeśli chodzi o komentarze. A ciekawe co Babiarz mówił, gdy pokazywano francuskie feministki albo flagę UE?
Zmian sie za duzo nie spodziewaj. Dla mnie ten czlowiek jest nieporozumieniem towarzyskim, ale pretekst? Idiotyczny.
Ja bym go wylala za nazwanie symbolicznej Joanny d’Arc amazonką.
Jak ten wirtualny kon pedzil po Sekwanie i kobitka w zbroi flage olimpijska wiozla. Konczylismy drugą flaszke, wiec raczej o zbiorowej histerii i omamach mowy byc nie moze.
W ogole moze nieco “przeladowane” efektami, ale calosc otwarcia bardzo ciekawa i oryginalna.
A że pewnie lepiej sie to oglądało w TV niz w naturze, bo wszystkiego noe ogarniesz.
Jest antywojenny i przeciw wszystkiemu co prowadzi do wojny.Tutaj zgoda.Ale powiedzieć ze Lennon nigdy się w nic nie angażował to bajka dla głupiutkich dzieci!Nie dość ze wspierał Czarne pantery to jeszcze obwąchiwał się z najpotworniejszym babskiem jakie w owych czasach trafiło na pierwsze strony gazet czyli skrajnie maoistowska Angela Davis.Poswiecil tej morderczyni nawet utwór zamieszczony na albumie Sometimes in NY.
To ze pokrywa się to idealnie z poczynaniami i filozoficznym bełkotem komunistów,to już nie wina Babiarza.A podłoże jest marksistowskie bo od tego drania wszystko się zaczęło.Wiec nie manipuluj przy historii.
Lennon jak na owe czasy,byl chyba najbardziej zaangażowanym politycznie muzykiem.Niczym Jane Fonda wśród aktorow.
Ale oceniamy tu utwór a nie poglądy jego twórcy. Idąc tym tropem - jak ocenić “Barkę”, której kompozytor, hiszpanski ksiądz Cesáreo Gabarain okazal sie pedofilem?
Piosenka po 50 latach ma zupelnie inny wydźwięk i tak jest traktowana - jak utwór o pokoju, milosci i braterstwie. Tak jak dewiza Francji - L8bertė, Egalitė, Fraternitė.
Dawniej gdy ZSRR był w rozkwicie,nawet wśród zachodnich intelektualistów było w dobrym tonie mieć poglądy prokomunistyczne.O ile kojarzę to najbardziej we Francji tak głupieli z rozpusty