O jakich postaciach-sytuacjach mitologicznych chcesz się czegoś dowiedziec?

O jakich sytuacjach-postaciach z różnych mitologii chcesz się czegoś więcej dowiedzieć?

Takich, gdzie o jakakolwiek wiedze trudno, bo nie zachowaly się źródła pisane. Nawet nasza słowiańska to wiecej domyslow niż wiedzy.
Z Celtami jeszcze gorzej.
A o radosnej interpretacji wierzeń egipskich czy prekolumbijskich lepiej nie wspominać.
Malo wiem o hinduizmie w sensie mitologicznym. Może kiedys w wolnej chwili?

2 polubienia

To jest niby ciekawe, ale jakoś zwykle tak mało porywająco opisane, że czytać się nie chce :wink:

2 polubienia

Ja bym chciala byc n etapie, zeby ustalic po co bogini Kali jest potrzebne tyle rąk?

Ja rozumiem robotna dziewczyna, ale nawet egipscy bogowie, nie mowiac juz o krwiozerczych azteckich az takimi mutantami nie byli jak hinduscy.
Bo japonskie to kły szczerzą, ale pajeczakow ilością konczyn nie usiłują przelicytować.

1 polubienie

Muszę poszukać zagubioną książkę o mitologii Słowian i się dowiedzieć czego zapomniałem ale i coś o Wikingach trzeba by mi przejżeć.Wtedy może będę wiedział więcej o sobie.

2 polubienia

Co ja się tej mitologii ongiś nałykałem. Teraz już nie pałam takim entuzjazmem, ale kiedyś fascynowała mnie. Zacząłem od helleńskiej, ale na której skończyłem, to już nie pamiętam?

1 polubienie

Ja to chyba od Egiptu? A pozniej to juz poszlo z gorki.

Egipt był drugi na tapecie, fajne materiały są w archiwach Uniwersytetu Poznańskiego.
Później Kosidowski, Celtowie, Słowianie itd…, nie jestem nawet pewien tej kolejności.
Zacząłem w wakacje między 4 a 5 klasą od pani Markowskiej i jej Mitologii Greckiej w wersji dla młodzieży, co mi przypadkiem wpadło w ręce. Potem przerzuciło mnie na Parandowskiego, a na poważnie, to już w wieku dorosłym, ale w jego początkach.

2 polubienia

U mnie to wpadlo na Egipt, jako, ze czytac uczylam sie na Faraonie. I Starym Testmencie. Akurat w domu byly.
Ze zrozumieniem tresci bywalo różnie, bo co trzylatek wie o wladzy?
Ale na pewno bylo to lepsze od elementarza. Bo po jaka cholere Ali potrzebny byl kot?

Faraon i ST mają jedną wspólną rzecz. W jednym i drugim niewiele jest o mitologii egipskiej, tak jak i o samej historii Egiptu. No, w Faraonie coś tam o skarabeuszu Prus nadmieniał… :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Ale wystarczylo haslo, żeby szukac innych informacji.
W koncu jakis sowiecki historyk usilowal udowodnic, że w Egipcie zanim zaczeto budowac piramidy juz istnial wyzysk feudalny…

Chciałbym sie dowiedzieć o rzymskim bóstwie Mitra, gdyż jest ponoć idealnym pierwowzorem tego wszystkiego, co z Biblii wiemy o Jezusie.

1 polubienie

Mitra, bog slonca to od Jezusa starszy o jakies dwa tysiaclecia. I pochodzi z Persji z rozszerzeniem na Indie. Fakt, jego kult (jako rodzaj myslenia ezoterycznego, mistycznego, promujacy cechy meskie “wojownika” ,
o czystym sercu i wielkiej odwadze, dostepny w formie organizacji sekretnych o strukturze, ktora dzis okreslamy jako masoneria) upowszechnil się w starozytnym Rzymie wlasnie w czasie zycia Jezusa jest nieco zastanawiajacy.
Niektorzy wiążą to z okresem zycia Jezusa, o ktorym wiemy niewiele - sa teorie, ze czas ten spedzil wlasnie na Srodkowym Wschodzie? I w swoich wystapieniach upowszechnial osiagniecia tamtejszej mysli filozoficznej?
A moze po prostu byl to czas, kiedy Rzym stawal sie cesarstwem, ale ciagoty republikanskie byly ciagle zywe i Mitra jako symbol sie do tego nadawal?
Byl to czas zmian, zawirowan religijnych, konsolidacji imperium. A na nowe czasy nie ma to jak wspominanie starych, podobno lepszych i prawie idealnych?
W kazdym razie z mitologią to jest czesto tak, ze karmi się zapozyczeniami z zapozyczen. A szczegolnie dotyczy to przekazu ustnego.

2 polubienia

Przekazy o biblijnym potopie można tez znaleźć w prawie każdym z tekstów mitologicznych innych wierzeń. Z tego wniosek, że taki kataklizm musiał się wydarzyć w odległej przeszłości.

1 polubienie

Pytanie co moglo to spowodowac? I czy byl ogolnoswiatowy, czy po prostu wielkie powodzie zdarzaja sie w kazdym zakatku swiata i opowiescibsie na siebie nałożyły? Fakt, ze cofniecie sie lodowca te kilkanascie tysiecy lat temu mogo miec dosc gwaltowny charakter i zbiorowe wspomnienie o tym sie zachowalo? Wygląda na to, ze proces trwa nadal, bo klimat sie ociepla i Syberia sie zamienia w bagno, a Antarktyda roztapia w oczach? Jakie beda tego skutki? Jak to mawiaja czarnowidze, nic dobrego z tego nie wyniknie. :wink::face_with_raised_eyebrow:

Niestety je też nie wiem po co jej tyle rąk (tak jak i innym bóstwom hinduizmu).

1 polubienie

Moze to jakies przelozenie z rzeczywistosci? Indie od dawna, zanim do reszty nie zatruli srodowiska byly strefą gdzie rodziło sie wiele znieksztalconych dzieci, z dodatkowymi elementami organizmu, a niektorym nawet udawalo sie przeżyć. Czy to wplyw kastowego modelu spolecznego i zwiazanej z tym hodowli wsobnej, zywienia, czy efekt kapieli w Gangesie, gdzie normalny czlowiek ma niewielkie szanse na zachowanie nie tylko zdrowia psychicznego majac za towarzystwo nie do konca spalone zwloki, ale i skóry, ktora “zaopiekuja” sie stada blizej nieokreslonych ustrojów, zarlocznyh i żywych? Dodajac do tego ich podejscie do higieny w ogole? (co prawda w Indiach nie bylam, ale z przedstawicielami tej etni troche kontaktow mialam i tylko niektorzy uwazali wode z mydlem i mycie naczyn za normalny skladnik rzeczywistosci).
W kazdym razie hinduskie knajpy tutejszych norm sanitarnych (a sa srednio restrykcyjne) nie spełniają, po pierwszej kontroli zwykle zwijaja interes.

2 polubienia

Jest teoria, że mogło to być gwałtowne przerwanie cieśniny Bosfor, która kiedyś była przesmykiem lądu i wody Morza Czarnego gwałtownie wylały się w kierunku zachodnim zapewne zatapiając wiele nadmorskich osad.

1 polubienie

To jedna z teorii.
Ale nie jedyna.

Cóż…Nie chcę.
Przynajmniej nie w sytuacji,“Jurek,do tablicy!!!” :innocent:
Czasem coś mnie zaciekawia ale to wynika albo z muzyki albo z przeczytanej książki
Wszystkich pasji nie da sie pogodzić…Życia by jednak zabrakło…