O obrotach sfer niebieskich. Wenus ♀️

O kurna! Takiego piwa jeszcze nie widziałem.

1 polubienie

Venus jest na Wenus.:joy:

1 polubienie

Warunki, tlen itp

A na co warunki czy jakiś tam tlen? Byle by gorzała była! Ot, co!

2 polubienia
1 polubienie

Tlen jest złośliwym oksydantem. Demoluje nie tylko włosy i metale.
Pierwsze, prymitywne życie na Ziemi powstało w warunkach beztlenowych, a więc okazuje się, że życie bez tlenu jest możliwe. Dowodem są beztlenowce.

Tlen jest produktem ubocznym (czytaj: niepotrzebnym odpadem) przemiany materii cyjanobakterii. Oddychamy odpadem, jak mucha, która się żywi…odpadem.

2 polubienia

Temat wielokrotne przerabiany?

Wóda, by być wódą, musi na końcu powiązań chemicznych posiadać tzw. grupę hydroksylową (wodoroTLENOWĄ) - OH.

Na upartego, to węgiel C możnaby zastąpić krzemem Si, ale bez tlenu taka substancja nie sponiewiera. :crazy_face:

2 polubienia

Gorzałę z ziemi przywieziemy osobnym transportem. Nawet kosztem części kolonistów.

3 polubienia

W tem konkretnem przypadku, tlen, jak najbardziej spełnia korzystną, a nawet wiekopomną rolę…

2 polubienia

…pozostając jednocześnie złośliwym.

:crazy_face:

1 polubienie

Każdy kij ma końce dwa, a medal dwie strony.

1 polubienie

Dualistyczna natura rzeczy.
Życiodajne Słońce potrafi gały wypalić i skórę zedrzeć. Wodą można pragnienie ugasić, albo weń życie zakończyć. Na ogniu piwo można podgrzać :upside_down_face:, albo paluch poparzyć…

…itd…itp.

1 polubienie

Generalnie jestem z astronomią na bieżąco. Ciekawi mnie, co się dzieje na niebie więc Wenus nie jest mi obca.
Poniżej moja fotka Wenus z Księżycem z 3 grudnia poprzedniego roku. Rewelacyjna nie jest, bo smartfonem, ale potwierdza moje słowa.

2 polubienia

Ona się w tym okresie do Księzyca podwalała i zbliżyła się do niego bardzo blisko.
Kosza od Księżyca dostała i teraz już się do niego nie zbliża.

Czy zdajesz sobie sprawę, jaki nastapiłby chaos na Ziemi, jakby Wenus skradła Księżyc i wspólnie stworzyliby układ podwójny :thinking:

:female_sign::last_quarter_moon_with_face:

2 polubienia

Gdzies w tym balaganie spowodowanyn zamiennoscia pierwiastkow wiodących w tzw. alternatywnej chemii organicznej i zyciu opartym na krzemie zamiast wegla proponowonano tlen zastapic chlorem.
Czyli obyloby się bez tlenu, a co za tym idzie i wody?

Czy takie chlorowo krzemowe zycie mogloby powstac na Wenus? Czy jednak tam troszke za duzo siarki?

1 polubienie

Wenusowy Greenpeace przestałby walczyć z emisją dwutlenku węgla, a zaczałby wojnę z dichlorkiem siarki.

:rofl:

3 polubienia

W okresie podwalać się do Księżyca to w moim mniemaniu kiepski pomysł tej Wenus …

Ciekawe co na to Księżyc. :face_with_hand_over_mouth:

3 polubienia

W wielu mitolgiach Ksiezyc to płeć żeńska…

La luna :es:

Związki jednopłciowe we Wszechświecie, to nic szczególnego.
Gwiazda z gwiazdą, czarna dziura z czarną dziurą.
Trójkąty też nie są jakąś osobliwością.
Wszystko po bożemu.

3 polubienia