Obiad antydepresyjny?

Podobno cukier robi depresję to trzebas jesc tłuszcze i białka

1 polubienie

Widzę w tym twoim menu 1 duży plus. Codziennie masz coś innego. Jest więc postęp.

3 polubienia

Kolega w depresji zmienny jest. Ale znowu jedzenie na papierze?
Czy to modny kwadratowy talerz?

Cukier pomaga w depresji!

1 polubienie

skąd takie info?
wszyscy mówią, że na odwrót

Cukier hamuje widzielanie kortyzolu czyli hormonu stresu. Uspakaja. A uzaleznia wszystko…

2 polubienia

Tak gdzieś wyczytalam.

Ja byłem w szpitalu raz w życiu (nie licząc narodzin i odwiedzin bliskich). Listopad 2000r. Zaczynałem technikum i przyjebało się ostre zapalenie płuc (niedoleczona grypa i łażenie z mokrą głową gdy na dworze były minusowe temperatury).
Miałem 15 lat. Najstarszy na oddziale dziecięcym. Gdyby nie rodzice którzy przywozili mi żarcie 2 razy dziennie pewnie dziś bym z wami nie gadał. Może gdybym miał latek 5 to by mi starczyło ale ja miałem kurła 15. Taki ziomek dojrzewa fizycznie i emocjonalnie. Potrzebuje dużo różnorodnego żarcie.
Polska. A wtedy jeszcze mieli tam kuchnie a nie śmieciowy catering

3 polubienia

Od stresu słodycze pomagają.Dawniej gdy w codziennej diecie był miód nerwowe choroby leczono cukrem.

2 polubienia

@elsie @conradus

przegooglałem na szybko i macie fragmenty z pierwszych lepszych stron:

Nadmierne spożycie cukru powoduje brak równowagi w niektórych substancjach chemicznych w mózgu. Ten brak równowagi może prowadzić do depresji, a nawet może zwiększać długoterminowe ryzyko wystąpienia zaburzeń zdrowia psychicznego u niektórych osób.

Inne badanie (Gomez- Pinilla i in., 2012) również wykazało silną zależność pomiędzy wysokim spożyciem cukru, a uszkodzeniami mózgu i wzrostem zachorowania na depresję.

Sięganie po słodycze w celu poprawy samopoczucia może przynieść efekt odwrotny do oczekiwanego. Cukier nie poprawia żadnego aspektu naszego nastroju, a może go wręcz pogorszyć – przekonują badacze na łamach „Neuroscience & Biobehavioral Reviews”.

Cukier wywołuje pogorszenie stanu psychicznego z kilku powodów. Głównym jest to, że hamuje aktywność hormonu BDNF. Jego niski poziom jest obserwowany powszechnie u osób ze schizofrenią i chorych na depresję. Jeśli więc cierpiąc na stany depresyjne i inne zaburzenia psychiczne spożywa się nadmiar cukrów, stany te ulegają pogłębieniu.

spożywanie dużej ilości cukru prowadzi do zwiększenia ryzyka wystąpienia depresji.

Trwające przez ponad 20 lat badania potwierdziły, że istnieje związek pomiędzy nadmiarem słodkich dodatków w diecie a… problemami psychicznymi - m.in. depresją i zaburzeniami lękowymi. Co ciekawe, bardziej niż kobiety narażeni są na nie mężczyźni.

Tos się naszukał :rofl::rofl::rofl:
Kto tu mowi o nadmiernym spozyciu sacharozy?
A co do lekarzy to co jeden to inna teoria, nie tylko w przypadku cukru.

2 polubienia

Dedixie.Uważaj na lekarzy i teorie dziwne wstawiane na siłę studentom medycyny,bo często bzdur ich uczą.

no lekarze to różne rzeczy pieprzą, ale z tym cukrem, że szkodliwy to jest głos medycyny

Coś za coś.Sprawdź czy Ci cukier pomaga.Jeżeli nie to olej.Jak tak to będzie on mniej szkodliwy niż leki psychotropowe,które i tak nikomu prawie nie pomagają.

Nie przesadzaj, samym cukrem czlowiek nie zyje :joy:
A po czymś takim zaraz sie humor poprawia
image

I jeszcze dobra herbata do tego?

Jestem PRZERAŻONA tymi poglądami.
Tak mało ludzie wiedzą o dietach i prawidłowym żywieniu???

1 polubienie

nie no jak piszecie, że cukier może mi zwalczyć depresję zamiast leków xD to Wy nie wiecie co to jest depresja i zwykłe niezadowolenie czy coś nazywacie depresją.
Depresja to jest silne i długotrwałe cierpienie psychiczne skierowane do wewnątrz. Smutek, rozpacz, pustka, lęk, brak sił, brak nadzieji, obwinianie się, chęć śmierci.