Oglądałem właśnie film o obrączkowaniu ptaków. Niby cenna inicjatywa, ale służy głownie celom naukowym by zaspokoić ciekawość co do kierunków migracji tych harmonijnych stworzeń. Tylko że wiele ptaków, zwłaszcza małych, pada ofiarą drapieżników. I wtedy te metalowe,lub plastikowe obrączki trafiają do ich żołądków.
Czy robił ktoś badania jak to wpływa na populację drapieżników?
Nauka to sztuka wyboru. Nie wszystkim można dogodzić. Jak badasz trasę to nie badasz wpływu kawałka metalu na układ pokarmowy drapieżników. Od tego będą inne zespoły które zapewne opracują inny rodzaj nadajnika. Nauka napędza się w taki właśnie sposób
No cóż…prawdopodobnie gdy taki drapieżnik zje biednego ptaszka to ta obrączka, jest mała, przejdzie przez system.trawienny i wyjdzie w sposób naturalny. A badacze zanotują albo brak informacji o ptaszku lub być może ktoś znajdzie samą obrączkę. To są proste urządzenia. Inaczej jak lokalizatory które np zakładają niektórym zwierzakom (np rysiom).. wtedy sygnal.przestaje sie przemieszczać. Lub zanika. Z czego wnioskują o losach tragicznych zwierzaka.
Ptasie organizmy lub innych drapieżników, są przystosowane do połykania różnego rodzaju treści, w tym takze tej, której strawić nie potrafią. Taka treść, jeśli jest neutralna, opuszcza organizm ptaka jednym z otworów naturalnych czyli dołem lub górą. Do tej drugiej możliwości zaliczamy u ptaków tzw. wypluwki.
Wypluwka – Wikipedia, wolna encyklopedia https://share.google/ZwLWgtv5NWxkUTDMM
Obrączka, jako stosunkowo mały przedmiot nie zrobi więc organizmie ptaka lub innego drapieżcy nic złego. Zdązy ją na jeden ze sposobów bezpiecznie wydalić.
Toż to to samo napisałam tyle ze nie tak naukowymi słowami. ![]()
Pelikan nie patrzy, czy zamężna (zaobrączkowana), czy nie. Bierze jak swoje. Łyka wszystko jak pelikan. Bez popitki.
Jak bys mial tyle kwasu solnego w zoladku jak drapiezniki? T o nie jest problem. Resztki wydala lub wypluja.
Wiecej szkody narobia “ obroncy przyody’ z dubeltowkami nadzianymi ołowiem . Taki co to dzika od czlowieka nie odrozni?
Tu akurat kumpla tafil…
Szkoda że Batyr nie jest myśliwym
To by kolegę @birbant zapytac, jakby tak noge podtawic i zawislby na linie?