Od czego jesteś ekspertem?

Znaczy się , Ciebie chodzi, że coś się napina i natęża i, tego ten, rośnie? :stuck_out_tongue: :innocent:

1 polubienie

Niech się Omeg wypowie :stuck_out_tongue_winking_eye:
Się zadeklarował :innocent:

2 polubienia

Ale ja nie Omega pytałem.

Dobra, zmykam stąd, bowiem niemożebnie zarobiony jestem tworzeniem ekspertyzów…

2 polubienia

Ja też obecnie tworzę i jednym okiem tu zaglądam :wink:

Jak wyżej powiedziałem, nie było mej deklaracj odnośnie odpowiedzi, ale z wrodzonej sympatii względem twego internetowego i pozaastralnego ucieleśnionego bytu, odpowiem Ci, jak to jest z tą wielkością między napięciem a natężeniem?
Mianowicie, jeżeli człowiek zbyt szybko obraca się na pięcie, to musi się wielce natężać, żeby zachować równowagę. :smile:

1 polubienie

Kolejny raz mi zaimponiłeś :wink:

1 polubienie

No weź … pomimo mego alfowego omegostwa, to aż mnie ten komplement w zakłopotanie wprawił. :relaxed:

1 polubienie

Dlaczego na Ziemii trawę postrzegany jako zieloną, a niebo wydaje nam się błękitne?

Kto lub co to wszystko tak pomalowało?

:thinking:

1 polubienie

Trawa jest dlatego zielona a nie niebieska, żeby było widać kto z noszących niebieskie jeansy wywalił się na niej. A gdyby niebo było zielone, to nazywało by się zioło, wówczas byłby problem z nazwaniem ziół, ponieważ ta nazwa byłaby już zajęta.
Jak widzisz, obecnie stosowane rozwiązania kolorystyczne i nomenklaturowe wiele upraszczają.

A migdały.

.niebieskie te.

:thinking:

1 polubienie

I ptaki niebieskie.

Migdały mi g dały.

Prawie uwierzyłam w Twoją skromność :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Zacznijmy od tego, że nie zawsze musi być zielona. Tylko w Polsce występuje ponad 150 gatunków traw, a na świecie – ponad 11 tysięcy. I mogą one mieć najrozmaitsze kolory: od żółtawego po fioletowy. Jeśli jednak myślimy o roślinie, która porasta łąki i trawniki, to rzeczywiście jest ona zielona. I to przez cały rok, nawet zimą. Trawa – tak jak wszystkie rośliny zielone – swój kolor zawdzięcza temu, że jej liście zawierają barwnik zwany chlorofilem.

‐--------------------------------------------
Aby promienie słoneczne, które są we wszystkich kolorach tęczy, trafiły do nas, muszą najpierw pokonać atmosferę i spotkać się z cząsteczkami powietrza. Ze wszystkich barw to właśnie niebieskie światło najchętniej oddziałuje z cząsteczkami atmosfery. Jest najbardziej rozpraszane. I w konsekwencji daje efekt niebieskiego nieba.

@ZiraaeL, wklejać dalej?
Bo wiesz, trawa pampasowa jest kolorowa :stuck_out_tongue:

image

3 polubienia

Hmmm … albo za mało się starałem, że tylko prawie prawie uwierzyłaś, albo za bardzo, że aż prawie uwierzyłaś. :slight_smile:

1 polubienie

Mowa-trawa. :grin:

1 polubienie

Te wiechcie to kwiaty. Liscie sa zielone. Chyba, ze uschna.
Najomiast rozplenica sloniowa potrafi byc prawie czarna.

A turzyca ceglasta jest pomaranczowa

2 polubienia

P. S. Kosrzewa sina bywa niebieska.
image
Rosliny lisciaste sa jeszcze bardziej “pomyslowe”
Zwlaszcza tam gdzie jest duzo slonca i moga skorzystac i innych zwiazkow niz chlorofil.

2 polubienia

Temat widzę zszedł na glebę

1 polubienie

Zamknac?