badania bezsensownymi To po pierwsze.
A po drugie bezsensem jest badanie jednego, naszego Wszechświata Równoległego, gdy takich Wszechświatów jest nieograniczona ilość, jak snów.
badania bezsensownymi To po pierwsze.
A po drugie bezsensem jest badanie jednego, naszego Wszechświata Równoległego, gdy takich Wszechświatów jest nieograniczona ilość, jak snów.
A raka wyleczyć nie potrafią
Na coś trzeba odejść z tego świata, a to odejście jest czymś tak samo naturalnym, jak narodziny.
Np, na łupież albo pleców swędzenie.
Czyli co?
Nie powinno się zajmować czymś, czego się nie dosięga i co jest za duże, by to ogarnąć.
Więc się nie zajmuj.
.a odległość, to rodzaj żeński.
Starożytni Chińczycy potrafili.
Bez przesady.
Mój znajomy miał raka, w akwarium go trzymał. Rak mu zachorował, więc poszedł do weterynarza. Ten zapodał mu jakiś lek i rak jak nowo narodzony …
Raka też można wyleczyć …
Żeby odbywać podróże międzygwiezdne potrzeby jest melanż który wydobywa się na planecie Arrakis…
Ponoć nie powinno się mówić “ubierać buty”. Owszem, ale z drugiej strony co ze zdaniami typu “ścierać kurz” albo “leczyć raka”? Na co komu czysty kurz albo zdrowy rak? Okazuje się jednak, że komuś zdrowy rak może się przydać
Oj ktos ostatnio Diune odwiedzil?
W pierwszej wersji tlumaczenia byla to “przyprawa”
Warto ten nowy film obejrzec?
Od tego “ubierania” to ja dostaje zapalenia uszu…
@okonek Przyprawa lepiej brzmi - zdecydowanie. Melanż, który występował w którymś tam tłumaczeniu tak sobie się kojarzy
@okonek Film sprawnie zrobiony, całkiem nieźle nakręcony, jeśli lubisz takie baśniowe klimaty: trochę gwiezdnych wojen i trochę gry o tron to jak najbardziej. Obejrzałam i stwierdziłam że to nie moje światy.
@birbant Na łupież najlepsze są orzechy: łupiesz łupiesz aż Ci przejdzie…
Diune jako ksiazke to “połknęłam” ze smakiem jeszcze w latach 80. Pytalam o film, bo pierwsza ekranizacja mnie rozczarowala, a znajac niefrasobliwosc niektorych producentow czesto drugie podejscie bywa jeszcze gorsze. Dlatego pytam.
@okonek Ta pierwsza wersja była trochę ekscentryczna… Tu efekty specjalne są dobrze zrealizowane…
Po co włóczyć się po jakiejś Arrakis? Na Ziemi czsami lepszy melanż się trafia, nierzadko kończony pełnym odlotem.
Dyskusja o zastapieniu Przyprawy Melanżem powyzej
Zrobić z tego dwuwiersz i mamy typowy homonim.
@czarny_rycerz @okonek Czy ktoś mi może napisać skąd się brał tlen na Diunie/Arrakis? Przeca tam nie było prawie żadnych roślin… Czy to jest w książce jakoś uzasadnione?