Odszedl Robert Redford

Trudno to ogarnąć…
Ten aktor towarzyszył mi niemal przez cale życie…
Tylko 3,za to podstawowe tytuły:
“Butch Cassidy I Sundance Kid”,“Żadło”,“Jeremiah Johnson”…
Nie,tak sie nie da…A “Trzy dni kondora”?A “Wszyscy ludzie prezydenta”? A"Pożegnanie z Afryka"?
I tak można jeszcze nieco dłużej…
Pierwsza rzecz,od której zaczynała się kiedyś co druga rozmowa to stwierdzenie iz to facet nieprawdopodobnie przystojny…
Kiedyś gdy zagrał w jakimś mniej ważnym filmie z Michelle Pfeiffer,czlowiek wierzył w każdą sekundę tego romansu!
“Wielki Gatsby” i kapitalna “Obława”…
Jego powściągliwy styl, niekiedy jakby pozbawiony wszelkich emocji…Paul Newman w “Butch Cassidy And Sundance Kid” zajmował prawie połowe ekranu :innocent:A Redford jakby w cieniu, jakby mówił mniej…
A jednak wrażenie pozostawiał niemal zawsze, przeogromne!
Robert Redford zmarł we śnie,w swoim domu w stanie Utah.Przeżył 89 lat!

4 polubienia

Miałem wrażenie że odszedł dość dawno, jak poprzednia epoka filmu z żądałem jako jego apogeum najlepsze i najprawdziwsze..
Poważnie [*]

1 polubienie

Nie,nie…Był bardzo aktywny nie tylko grając w filmach ale w rozmaitych przesiewzieciach pozafilmowych.
Faktycznie jednak,te ostatnie filmy, nie mogą się równać ze szczytem jego kariery.

1 polubienie

Wiem wiem ,nawiązałem do poprzedniej złotej epoki,tego filmu konkretnie ,która też coś skończyła.Ty mnie rozumiesz..
A ciąg dalszy był i to zasłużenie Oscar za reżyserie Zwyczajnych ludzi ,w tamtych latach( gdzie nie było takiego dyktatu agresywnych wytwórni) ,mówi sam za siebie.

1 polubienie

Fakt.Poprawnosci politycznej śladowe ilości…
Tak na marginesie…
Pamietam jak owych Zwyczajnych ludzi,jakiś palant w lokalnej gazecie wyśmiewał..
Brzmialo to mniej więcej tak:
-A co to za zwyczajni ludzie??Każdy ma samochód i dom… :face_with_spiral_eyes:

Właśnie ostatnio obejrzałem “Trzy dni Kondora” i zaraz potem taka wiadomość. No cóż … wszystko przemija.

2 polubienia

Kocham ten film.Jak mało którą sensację.
Jak oni do siebie pasowali!!!Redford i Faye Dunaway!
Na forach takie poruszenie że…Odnalazł mi się znajomek sprzed 30 lat :innocent:
Nie ma co ogłaszać znowu"końca epoki".Po prostu kolejny etap zanikania naszego świata.Niemniej w takich chwilach tyle nagle staje przed oczami,..Tyle dawnej radości i niegdyś ważnych wtajemniczeń…

1 polubienie

Smutne, gdy odchodzą bliscy nam ludzie, ale… Nikt nie żyje wiecznie. Nawet królowa angielska krótko po przekroczeniu setki odeszła. A Redford i tak dożył wieku, jakiego nie osiąga większość społeczności. Z tym trzeba się po prostu liczyć. On miał 89 lat, to szmat czasu i tak przeżył. Zapalę świeczkę ku pamięci, ale szat nie drę.

Powiem krotko. W dziecinstwie podkochiwalam sie w nim i jego urodzie…
Te filmy ktore wymieniles.. ogladslam.z fascynacją wszystkie.

No żal…

1 polubienie

Kiedyś dziewczyny kupowały sobie w kioskach takie lusterka ze zdjęciem gwiazdy na odwrocie…I ja widziałem takiego Redforda w kapeluszu, z Butch Cassidy And Sundance Kid.
Sam posiadałem przez jakiś czas, takie cacko z Claudia Cardinale na odwrocie…
Tych filmów było więcej…Niektórzy uwielbiają na przykład"The Way We Were" [Tacy byliśmy].Ja jakoś mniej,choć płytę z cudowna muzyka, mam od lat…

1 polubienie