Ograniczone środki uruchamiają inwencję?

Pytanie zainspirowane. Kolega @Aekimt winien jakby co?

Może tak, zawsze trzeba coś wymyślić żeby było w życiu trochę lepiej.

Rzymianie mieli powiedzenie
Per aspera ad astra
Przez ciernie do gwiazd.
Z tymi cierniami to mialam problem co to jest, ale zobaczylam zielsko w naturze. Cholerstwo to pierwowzor druti koncertina.

2 polubienia

Ja już od dawna mam zauważone, że to właśnie braki prowadzą do kreatywności, bo to właśnie braki powodują potrzebę kombinowania.

2 polubienia

Tak, ale jak inspirują wyobraźnię!

U jednych włącza się chęć kradzieży a u innych pragnienie zarobku. Czasem w szarej strefie

Niby to oczywiste ale…Jest i druga strona medalu.Lenistwo jest w stanie wykończyć dosłownie wszystko.Lenistwo i wygodnictwo.
Sport jest jednym z bardziej malowniczych przykładów na potwierdzenie tej tezy.
Kiedy nie było nic,ani kontraktów,ani nagród,ani kasy,w wielu dyscyplinach byliśmy wśród najlepszych.I nikt nie pytał,nikt nie strajkował…W olimpijskich klasyfikacjach medalowych,byłismy niemal zawsze w top-10,w najgorszym przypadku,w okolicach 13-15 miejsca.
O tym jak jest teraz,każdy wie a i pisywaliśmy tu już wielokrotnie.

1 polubienie

Czasy, o których piszesz? Sam fakt wystawienia nosa poza podworko i troche przywilejów bylo nagrodą.
Tu raczej ogolna bieda bywała tym guntem, gdzie nawet odrobna dobr doczesnych i popularność byla warta wysilku. Te kilkadziesiat dolarów ? A i hejterow likwidowano "w zarodku"m gorzej jak komunistycznej wladzuni podpadłeś. I to dotyczylo nie tylko spotrowcow przecież?

1 polubienie

Ja mogę podać przykład z innego świata. Ja kiedyś oglądałem filmik na YouTube’ie, jak kreatywnie i genialnie w dawnych czasach twórcy programów komputerowych, gier i stron internetowych omijali ówczesne ograniczenia sprzętowe.

Owszem, taka perełką byl

1 polubienie

to mi się kojarzy z tymi zniesionymi pracami domowymi…oraz z pwiedzeniem “Czego to ludzie z głodu nie wymyślą”

2 polubienia

Nie wiem po jaką cholerę je znieśli i wywalili Pinokia z lektur. Mojego dziecka, to jeszcze nie dotyczy. Może do tego czasu pójdą po rozum do głowy?

,Najbardziej płodny jest artysta głodny’‘:wink:
Posiadanie wszystkiego ,znarawia’', a nawet prowadzi do nudy i destrukcji. Choć pewnie nie zawsze, ale brak motywacji nie służy ambicji.

1 polubienie

A ja twierdze, ze z pustym brzuszkiem to zle sie mysli…

1 polubienie

No tak. W sumie gros intelektualistów, to z ,dobrych domów’'.

Jeśli ja dobrze pamiętam, to najbardziej charakterystyczna cecha Mincrefta (kanciastość) wzięła się z ograniczenia, a nie z pomysłu

W 2011?
Raczej bylo to świadome wystylizowanie, zeby sie to roznilo od innych gier, bo rynek byl juz nasycony.
Uzyto prostych graficznie form ze wzgledu na to, ze gra przygotowywana byla na mozliwie szeroki asortyment sprzętu. A poza tym? Kto nie lubi bawic się klockami?

2 polubienia

I dlatego dzieci “nie wolno zmuszać, ograniczać, stresować ani zmęczyć”, bo muszą konsumować ile wlezie a na zmuszanie się szkoda czasu i życia… Po co komu ambicja, jak rodzic helikopter chce chronić przed stresem?

Parasolstwo nie jest dobre, ale ciężko się powstrzymać. Człowiek ma w naturze chronienie kogoś, kogo kocha. Stres jeszcze nikogo nie wzmocnił. Za to warto się nauczyć radzenia z nim, bo potem jest szok uderzeniowy, gdy parasola zabraknie.