Pytanie zainspirowane. Kolega @Aekimt winien jakby co?
Może tak, zawsze trzeba coś wymyślić żeby było w życiu trochę lepiej.
Rzymianie mieli powiedzenie
Per aspera ad astra
Przez ciernie do gwiazd.
Z tymi cierniami to mialam problem co to jest, ale zobaczylam zielsko w naturze. Cholerstwo to pierwowzor druti koncertina.
Ja już od dawna mam zauważone, że to właśnie braki prowadzą do kreatywności, bo to właśnie braki powodują potrzebę kombinowania.
Tak, ale jak inspirują wyobraźnię!
U jednych włącza się chęć kradzieży a u innych pragnienie zarobku. Czasem w szarej strefie
Niby to oczywiste ale…Jest i druga strona medalu.Lenistwo jest w stanie wykończyć dosłownie wszystko.Lenistwo i wygodnictwo.
Sport jest jednym z bardziej malowniczych przykładów na potwierdzenie tej tezy.
Kiedy nie było nic,ani kontraktów,ani nagród,ani kasy,w wielu dyscyplinach byliśmy wśród najlepszych.I nikt nie pytał,nikt nie strajkował…W olimpijskich klasyfikacjach medalowych,byłismy niemal zawsze w top-10,w najgorszym przypadku,w okolicach 13-15 miejsca.
O tym jak jest teraz,każdy wie a i pisywaliśmy tu już wielokrotnie.
Czasy, o których piszesz? Sam fakt wystawienia nosa poza podworko i troche przywilejów bylo nagrodą.
Tu raczej ogolna bieda bywała tym guntem, gdzie nawet odrobna dobr doczesnych i popularność byla warta wysilku. Te kilkadziesiat dolarów ? A i hejterow likwidowano "w zarodku"m gorzej jak komunistycznej wladzuni podpadłeś. I to dotyczylo nie tylko spotrowcow przecież?
Ja mogę podać przykład z innego świata. Ja kiedyś oglądałem filmik na YouTube’ie, jak kreatywnie i genialnie w dawnych czasach twórcy programów komputerowych, gier i stron internetowych omijali ówczesne ograniczenia sprzętowe.
Owszem, taka perełką byl
to mi się kojarzy z tymi zniesionymi pracami domowymi…oraz z pwiedzeniem “Czego to ludzie z głodu nie wymyślą”