Olimpiada i juz po olimpiadzie?

No fakt :joy::joy::joy:
Bo my caly czas o igrzyskach…
Ale tego baron de Coubertin chyba nie wzial pod uwage, choc klasycznej greki wtedy w szkolach uczono.

2 polubienia

To juz zupelnie bez znaczenia.
Caly olimpizm zostanie nakryty teczową szmatą,predzej czy pózniej.I to bedzie jedyna “idea”.
W tym miejscu musze napisać o tym kapitalnym zdarzeniu jakie mialo miejsce przed meczem o brąz w hokeju.
UK-Indie
Przed meczem Brytyjki z wypranymi mózgami [lub bezsilne wobec nacisków] klękaly…A vis a vis,Hinduski,akurat niemal w 100% czarne jak noce nad Bałtykiem w latach 80-tych…Stoją i patrzą…A my z Chrisem w pracy,niemal pad na podłoge ze śmiechu!!!

1 polubienie

No to niech ktos teraz jeszcze raz to przemysli.

A ja pozostane na swojej pozycji.Kilka dni nic nie zmieni.
Ale…Zawsze jest szansa ze ktoś zacznie myśleć…
Marna ale jest.

1 polubienie

Za tego rządu jeszcze się pogorszy.

2 polubienia

Zabrakło mi medalu siatkarzy, Liska w skoku o tyczce i Marty Walczykiewicz w kajakach. Na szczęście rozczarowania zastąpiły niespodzianki jak Tomala w chodzie :grinning: Szczególnie szkoda mi siatkarzy, grali dużo lepiej niż w poprzednich edycjach IO, ale jak się potem okazało, przegrali z mistrzami olimpijskimi :man_shrugging: Za miesiąc jeszcze Euro - jest medal do wzięcia! :sunglasses:

5 polubień

Prawde mowiac,przez ostatnich 30 lat,żaden"rząd"niczego nie zrobił takiego bym go od obecnego jakoś specjalni wyróżnił…
Inna sprawa ze tylko Tusk jakos tam,podjął temat i…został obśmiany i wyszydzony przez faryzejską polske"b"[koniecznie z malej litery!]
Tylko ze w ten sposób,w ramach wojny domowej to my doczekamy sie olimpijskiej pozycji Polski na poziomie Hiszpanii z lat 50 tych.I nie bedzie to fantazyjna przenośnia :face_with_raised_eyebrow:

2 polubienia

Za Gomułki też skromnie było, ale nastał Gierek i “wieczny” minister sportu; Reczek. I tu nastąpiła diametralna zmiana pozytywna, sam się na to załapałem. Inna sprawa, że sama kasa cudu nie czyni, ale właściwe jej używanie. I tu już było raz lepiej, raz gorzej. .
Reczka zastąpił Kwaśniewski i też dbał. Kryzys zaczął się od 90. Właściwie trwa nadal.

2 polubienia

Ja do tej pory nie mogę przeżyć klęski naszych siatkarzy. Co mi się przypomni, to mnie telepie, kurna…

Reczek to byla figurka do fotografii.
Jak…Gerd Wessig w skoku wzwyż :joy:
Media wtedy byly nie do ogarniecia dla normalnego kibica więc korzystano do woli,wciskając kit…
Ale faktycznie,cala ta garniturowa banda,przynajmniej nie szkodziła.
Dzisiaj to jednak za mało.

2 polubienia

Od 1971 nie wiedziałem, co z kasą robić. Zacząłem zarabiać wtedy więcej, niż dwie ówczesne średnie. Stać mnie było swobodnie na PKO, czyli późniejszy Pewex, zachodni magnetofon lekko mogłem kupić. Do tego, przez 2 lata miałem darmowe żarcie i mieszkanie. A jak się załapałem do kadry, to jeszcze dodali mi kasy, ale to trwało tylko ostatnie 3 miesiące przed zakończeniem kariery. Dramat finansowy dla mnie się zaczął, gdy skończyłem nagle karierę przed Montrealem. Musiałem rzucić wszystko i zacząć pracę oraz dorabiać, bo żona w ciąży. Przerzuciłem się na trenowanie ręcznego rozładunku wagonów w dni wolne od normalnej pracy.

2 polubienia

“…i juz po olimpiadzie”
Tak,to sie zdarza.Ja po 1985 roku tez nie wiedzialem co mam zrobic z kasą.Myslalem ze wydam na prezenty…Ale jakie???Nic nie było…
Ale darmowego mieszkania,jakaby komuna nie była,nie zaznalem nigdy…

2 polubienia

Mieszkałem w Gdyni w chacie, którą wynajmował klub i za wszystko płacił. Przez ponad 2 lata tak miałem. W latach 80, to już zarabialiśmy z żoną sami na siebie. Pisałem o 70 latach. W zasadzie skończyło mi się w 76. Skończyło się dolce vita.

2 polubienia

Niektorzy miewali tez darmowy wikt i opierunek, ale swiat ogladali w kratke :stuck_out_tongue_winking_eye::sunglasses:
Choc akurat przywolujecie czasy kiedy komuna z roznych wzgledow wdawala sie we flirt z kapitalizmem, a przynajmniej sprawiala takie wrazenie. Ze ma bogatego narzeczonego…
Niestety od cwiercwiecza mamy do czynienia z kontrreformacja - koscielna to sie widzi (Torun i Krakow pod tym wzgledem ida łapka w łapke) a co do ielogii populizmu komunistycznego to dla niepoznaki zwanego prawica z zabarwienem narodowym? Za Gierka mieli lepsza propagande :wink:
Na druga polowe lat 80 tez nie moge narzekac. A o epoke wczesniej to czasy szkolne, wiec brak kompetencji do oceny.

1 polubienie

Ale na zasilek z MOPS nie czekales…
Sa lata lepsze i gorsze.

1 polubienie

Siądz wreszcie do lapka bo musze to dwa razy czytać! :wink:
Ale byl w tym sens.I efekty.
Dzisiaj ani jedno,ani drugie.A sportowiec to bohater.Bo ja juz bym tak nie potrafił.Samemu przeciw wszystkim i z nienawiscia w sieci na karku…

1 polubienie

Ciekawy wykres liczby zdobytych medali wg planet, z których pochodzą medaliści :slight_smile:

2 polubienia

Jesteśmy najlepsi we wrzechświecie