Chciałabym kupić sobie rower aby swobodniej i co najważniejsze szybciej poruszać się po mieście. W ofertach które znajduje są rowery które mają odblaski (z obu stron) i zastanawiam się czy takie coś jest dopuszczalne i czy nie dostałabym za takie coś mandatu? Mówiąc szczerze chciałabym mieć światełko z przodu dla własnej wygody ale to myślę że mogłabym załatwić sobie sama…
Zupełnie niezrozumiałe jest dla mnie, dlaczego w nowych rowerach nie są montowane obowiązkowe elementy wyposażenia roweru, tak jak w samochodach. Oświetlenie i sygnał dźwiękowy (dzwonek) w rowerze sa obowiązkowe, a poza tym niezbędne dla twojego bezpieczeństwa.
Obowiązkowe światła na rowerze:
- co najmniej jedno światło przednie białe lub żółte świecące ciągłym, lub migającym (od 2012 roku) światłem - czyli np lampka przednia na baterie, lub dynamo,
- co najmniej jedno światło tylne czerwone, odblaskowe
- co najmniej jedno światło tylne świecące ciągłym, lub migającym (od 2002 roku) światłem,
- kierunkowskazy - jeśli konstrukcja roweru lub wózka rowerowego uniemożliwia sygnalizowanie zamiaru skrętu ręką.
Według przepisów, wiec lepiej kup taki, który ma to na wyposażeniu, bo potem będziesz musiała to kompletować i cena roweru wzrośnie.
Odblaski swoją drogą. Przydają sie ale kup koniecznie dobre oświetlenie. Jeżeli chodzi o lampki tylne polecam WALLE firmy Mactronic. Koszt. ok 60 zł. świecą jak cholera. Tylko niewidomy nie zauważy. Najlepiej korzystać z trybu migającego.
Jeżeli chodzi o lampę przednią to również używam Mactronic. Tutaj jednak wybór jest spory. Od 50 zł w górę kupuj.
https://allegro.pl/oferta/lampka-tylna-na-rower-mactronic-bpm-2sl-walle-6303517561
Pomyśl też o odblaskowych rurkach na szprychy. Nie oszczędzaj na oświetleniu. Mamy kierowców idiotów.
Dobrze też sobie dać na lewą nogę pasek odblaskowy. Będzie migał w czasie jazdy. Takie pierdołki sprawiają że kierowcy nie wiedzą co jest grane na poboczu (z daleka) i zwalniają.
To juz by byla paranoja jakby za elementy zwiekszajace widocznosc roweru dawali mandaty.
Kodeks drogowy okresla tylko minimalne wyposazenie. Dla wlasnego bezpieczenstwa warto pomyslec o czyms wiecej, z kamizelka odblaskowa wlacznie.
Sprzedawca nowego roweru musi oferować go z odblaskami i dzwonkiem.
Światła nie są koniecznym wyposażeniem nowego, sprzedawanego roweru.
Rower poruszający się po zmroku musi mieć oświetlenie.
Oświetlenie z przodu powinno być dość mocne. Bo drogi mamy bardzo kiepskie…
Tylne dość mocne. Fajnie by było mrugające.
Ponadto polecam odblaski dodatkowe.
Najlepsza jest kamizelka odblaskowa.
Smok czasem jeździ w kurtce odblaskowej…
tu na terenie niezabudowanym kamizelka lub odblaskowe ubranko jest obowiazkowe.
na rower nie musi byc wsciekla zolte.