Pachnidło? Książki czy film?

Od razu - nie czytałam polskiego tłumaczenia. Film jest godny polecenia jak ktos lubi czarny humor
Pytanie zainspirowane!
Dyskusja o zapachach

3 polubienia

Książka, książka, książka! Film też doskonały, ale najpierw książka - dla mnie: rewelacja.

6 polubień

Nie oglądałem filmu, ale książka jest świetna.

3 polubienia

Film jest mroczny, przynajmniej te wersje, które oglądałam ?

To są jeszcze i inne wersje? Pytam, bo mam zamiar wreszcie oglądnąć ten film. Wiele osób mi go poleca.

1 polubienie

Chcesz czy nie filmy, książki czy cokolwiek przechodzi przez obrobke techniczną chociazby. Te, które oglądałam byly niby te same, ale nie takie same. Tlumaczenia sa dobre lub dokładne :sunglasses:

1 polubienie

Pachnidło to tytuł książki? Jeśli tak, to nie czytałam, natomiast zawsze wolę książkę od filmu.

1 polubienie

Nie potrafię się zdecydować ale chyba w przypadku “Pachnidła” jednak film.
Z polskich produkcji o tematyce zapachowej dobre jest “Jasminum”.

2 polubienia

Film został nagrany na podstawie powieści, którą napisał Patrik Suskind.

2 polubienia

Książka jest genialna! Film nie odda tego, co jest przedstawione na jej kartach, gdy się czyta pracuje wyobraźnia, która jest jedna z największych przyjemności przy czytaniu w ogóle.
Natomiast film sam w sobie tez jest dobry. Zwłaszcza końcowa scena zbiorowej orgii na placu :slight_smile:

4 polubienia

Książki nie czytałem. Film świetny.

3 polubienia

Ta scena jest rewelacyjna. Chociaż są tam też inne smaczki. Jest taki malarski. Zostaje w pamięci.

3 polubienia

Filmu nie widziałem, ale książkę jeszcze za bardzo dawnych czasów najmniej ze dwa razy czytałem. Fakt, z tymi zapachami to jakaś czarna magia, jakkolwiek w moim życiu mało co ich do specjalnych efektów używałem. Jednakże, teraz czasy znowu się zmieniły i zacząłem używać pewnego dosyć drogiego perfumiku tylko tak dla ozdoby na szyję, no i moją towarzyszkę, muszę stwierdzić, że wyjątkowo oczarowałem… No, jednym słowem, coś w tym jest ;))

2 polubienia

Perfumy, feromony?

Nikt z nas fiolkami nie pachnie :heart_eyes_cat:

2 polubienia

Ja tam pachnę ładniej niż fiołki. :smiley:
Chociaż do perfum mam słabość. :smiley:

2 polubienia