Od razu - nie czytałam polskiego tłumaczenia. Film jest godny polecenia jak ktos lubi czarny humor
Pytanie zainspirowane!
Dyskusja o zapachach
Książka, książka, książka! Film też doskonały, ale najpierw książka - dla mnie: rewelacja.
Nie oglądałem filmu, ale książka jest świetna.
Film jest mroczny, przynajmniej te wersje, które oglądałam ?
To są jeszcze i inne wersje? Pytam, bo mam zamiar wreszcie oglądnąć ten film. Wiele osób mi go poleca.
Chcesz czy nie filmy, książki czy cokolwiek przechodzi przez obrobke techniczną chociazby. Te, które oglądałam byly niby te same, ale nie takie same. Tlumaczenia sa dobre lub dokładne
Pachnidło to tytuł książki? Jeśli tak, to nie czytałam, natomiast zawsze wolę książkę od filmu.
Nie potrafię się zdecydować ale chyba w przypadku “Pachnidła” jednak film.
Z polskich produkcji o tematyce zapachowej dobre jest “Jasminum”.
Film został nagrany na podstawie powieści, którą napisał Patrik Suskind.
Książka jest genialna! Film nie odda tego, co jest przedstawione na jej kartach, gdy się czyta pracuje wyobraźnia, która jest jedna z największych przyjemności przy czytaniu w ogóle.
Natomiast film sam w sobie tez jest dobry. Zwłaszcza końcowa scena zbiorowej orgii na placu
Książki nie czytałem. Film świetny.
Ta scena jest rewelacyjna. Chociaż są tam też inne smaczki. Jest taki malarski. Zostaje w pamięci.
Filmu nie widziałem, ale książkę jeszcze za bardzo dawnych czasów najmniej ze dwa razy czytałem. Fakt, z tymi zapachami to jakaś czarna magia, jakkolwiek w moim życiu mało co ich do specjalnych efektów używałem. Jednakże, teraz czasy znowu się zmieniły i zacząłem używać pewnego dosyć drogiego perfumiku tylko tak dla ozdoby na szyję, no i moją towarzyszkę, muszę stwierdzić, że wyjątkowo oczarowałem… No, jednym słowem, coś w tym jest ;))
Perfumy, feromony?
Nikt z nas fiolkami nie pachnie
Ja tam pachnę ładniej niż fiołki.
Chociaż do perfum mam słabość.