Pamiętacie ją jeszcze?

candle

6 polubień

Nie no…Czego by o tym forum nie powiedzieć,na razie jest wolne od szczenięcego planktonu…Dziwne pytanie…
BB była jakby europejską odpowiedzią na MM i to zdecydowanie bardziej"zawziętą" na kruszenie mieszczańskiej moralności.
Za tym stał oczywiście"diabeł wcielony" czyli Roger Vadim.Ani on nie był geniuszem kina,ani ona nie była aktorką wszechczasów.A jednak razem dali światu " I Bog stworzył kobietę" i to w połowie lat 50-tych!!!
I przeszło.Wśród klątw i rozpaczy…
Bo świat się zmieniał w tempie na które chyba nikt przygotowany nie był.MM. Presley,rock and roll,nowa fala w kinie…Wszystko to na wyciągnięcie ręki…Czas wojennych wspomnień schodził na dalszy plan…
BB miała w sobie coś co chyba pociąga najbardziej.Młodzieńczy wdzięk,entuzjazm i chyba"zakodowaną" bezpruderyjność…
Była ozdobą ekranu w komercyjnych filmach przygodowych jak Shalako,Królowe Dzikiego Zachodu czy Viva Maria,które z zapartym tchem zaliczałem jako dziecko…Potem jeszcze “Gdyby Wersal mógł opowiedzieć”…Zgrabna,historyczna powiastka…
Był jeszcze film Rene Claire’a “Wielkie manerwy” ale…Jakoś jej nie pamiętam :innocent:
Ikona?
Magnes?
Legenda?
Wszystkiego po trochu ale…Poza lusterkiem z jej cudnym zdjęciem w podartym t-shircie,które nosiłem w tylnej kieszeni jeansów"Odra" ,nie przemówiła do mnie poważniej…Nawet w Pogardzie,J.L.Godarda.
A jednak była bezsprzecznie ważną cząstką kultury masowej,niezaprzeczalnie piękną dziewczyną i niemal kimś w rodzaju symbolu nowego rozdania,zerwania z okołowojennym stylem tak w aktorstwie jak i w życiu.

3 polubienia

Piękna kariera

RIP

1 polubienie

Pewnie ze pamiętam. Ikona seksu :heart_eyes:

Mnie z Brigitte łączyło coś bardzo specyficznego, chociaż ona niestety tego nie wiedziała. Może ktoś, kto mnie dobrze zna odgadnie?

Nie będę się rozpisywał, jaką ona była kobietą i aktorką (Akurat aktorką wg mnie taką 7-8/10 przy dobrych wiatrach), bo chyba nic nowego, co ogólnie wiadomo nie napiszę. Faktem jednak jest, że to między innymi przez nią zapragnąłem kiedyś zobaczyć Capri przez film Le Meprise (Pogarda). Capri jeszcze nie widziałem, chociaż już raz tam jechałem (Niestety, nie dojechałem).

Bardzo ją szanowałem za udzielanie się w kwestii ochrony zwierząt.

1 polubienie

A co.mam nie pamiętać? @collins02 , kamera “ja lubiła” jak to mozna okeslic?
Jak in sie drogi.rozeszly, to nie poszla urode poprwiaci udawac podllotka, tylko znalazla sobie inne zajęcie.
Niby MM byla tylko 8 lat starsza od BB, ale poza tym, że obie byly symbolami wyzwolenia w kinie? To poza tym różniło je wszystko.
Nie wiem czy Vadim zdołał by z nieco plastikowej MM zrobic cos przelomowego?.
Choć z Fonda prawie mu sie udalo?
Ale Jane tez poszla swojimi sciezkami, nie do końca kinowymi…
Wracajac do Bardotki?
Ameryka zawsze byla pruderyjna. :rofl:

Francja i ogólnie Europa? Niekoniecznie.
A te różnice miedzy kinem europejskim a amerykanskim ? Wyroslym z importu pomysłów europejskich? ( i do dzis bez tego importy by bylo mocno nudnawe? Delikatnie mowiac) Zaczely sie właśnie w latach 50. I ogolnie widzom wyszlo to.na dobre.

1 polubienie

Ameryka z kodeksem Haysa na czele,nie była wtedy realnym przeciwnikiem w kwestii"zmieniania świata".To dopiero stało sie w połowie lat 60-tych.Ale właśnie MM,choćby w słynnej"Niagarze"dała się poznać jako idealny symbol seksu.W Some Like It Hot,także!
Vadim nie miałby tam czego szukać.Zresztą gdyby nawet..MM jaka była taka była ale nikt nie zdołał [i zapewne nie zdołałby] wybić jej z głowy aktorskich ambicji.
Jane Fonda to już inna historia i inne czasy a Barbarella to jedynie krótki epizod.Fonda prędzej czy pózniej wywaliłaby Vadima za drzwi.I to kuchenne :smiley:
Inna sprawa zupełnie,miewała miejsce gdy starano się ten nieszczęsny i wyjątkowo głupi kodeks omijać.Tak jak omija sie cenzurę :joy:
Wystarczy spojrzeć na Kim Novak w “Zawrocie głowy”,Hitchcocka a wszystkie rozbieralskie mogą iść do łóżka wraz z dobranocką!

1 polubienie

No.Fonda dlugo z Vadimem nie byla. :rofl::rofl::rofl:

Zresztą obie panie dosc szybko tego maniakalnego Pigmaliona z życia i łóżka wykopaly.
Ale filmy zostaly.

1 polubienie
1 polubienie

Już było pozwole sobie oba pytania połączyć.
@joko , odrobine zmodyfikowalam tytuł dodając inicjały BB, żeby uniknąć powtórek?

Absolutnie mi nie przeszkadza dodanie tego postu, ale tytułu nie zmieniaj.

Czyli zabrac inicjaly BB?

Już zabrałam, bo mi nie pasowały. :grin:

1 polubienie

Ok.

Oczywiscie
szkoda…
pewna epoka konczy się

2 polubienia

Niemal zaraz po Jej śmierci,nastąpił wysyp jej myśli i wypowiedzi…I jest to cudowna lektura!
Wychodzi na to że średnio lubiąc jej aktorstwo,mało o niej wiedziałem…
A to mądra i cholernie bystra kobieta była!

1 polubienie