Kiedy możecie się wystroić jak stróż w Boże Ciało
Skąd się wzięło to powiedzenie?
Powiedzenie to jest starsze ode mnie. Nie mam pojęcia, kto je wymyślił i od kiedy funkcjonuje? W Holandii dziś jest normalny roboczy dzień, ale procesje będą po południu, jako, że mieszkam w jedynym, w tym kraju regionie katolickim i procesje się odbywają. Po pracy.
“Jak stróż w Boże Ciało” mówiła moja babcia, ale o takim wystrojonym facecie. Mówiła też “elegant z Mosiny”, niby odświętnie, ale bez gustu. Kobietę ubraną bez gustu, z dużą ilością ozdób, kwitowała “ubrała się jak choinka”
Daleko od Ciebie do Ede?
Na oko, ponad 180 km. Ale byłem tam kilka razy.
To spore miasteczko, ma ponad 100000 ludziów.
Anielskie skrzydła.
pelna fraza to - wystroil sie jak stroz w Boze Cialo, biala koszula i mieso na obiad.
coz, pewnie w czasach gdy powstawalo byl to zawod niskoplatny i niezbyt ceniony w hierarchii zawodow. pewnie dlatego za komuny to byl “gospodarz domu” co powodowalo, ze klatki schodowe i podworka przypominaly to co przypominaly, ale dozorca mial gumofilce na wysoki polysk a i kufajke swiezo odprasowana.
u mnie to niby kraj katolicki, ale nieliczne procesje tez beda po poludniu.
cala liturgia jeszcze za czasow Franco zostala przeniesiona na niedziele (za zgoda KK oczywiscie)
W przyszlym tygodniu bede sie stroil,
Ide na slub(naraxie cywilny) syna jedynego))
olala, gratulacje
No raczej nigdy:))
Stróż w Boże Ciało to akurat nie jest dla mnie wzorzec"modowy"
Okazja może być np. weselna ale ostatnio preferuje styl nieco ekscentrycznej elegancji na luzie.Taki…Mick Jagger z 1969
W lipcu biora kosvielny,dopiero bedzie zadyma)))
przyszla zona Wloszka?
Tak,rodowita Wloszka z dziada pradziada
no to krewnych i znajomych krolika troche bedzie.
Krewnych z naszej strony niewiele,
Za to znakomych bedzie dosyc sporo.
W sumie ma byc 180osob.
Gratki
Ty zaraz melduj, kiedy dziadek na Ciebie mamy wołać.
Dzieki @anon80021811