Panny roztropne

Przypowieść i pytanie

Mt 25, 1-13
Wtedy podobne będzie królestwo niebieskie do dziesięciu panien, które wzięły swoje lampy i wyszły na spotkanie pana młodego. Pięć z nich było nierozsądnych, a pięć roztropnych. Nierozsądne wzięły lampy, ale nie wzięły z sobą oliwy. Roztropne zaś razem z lampami zabrały również oliwę w naczyniach. Gdy się pan młody opóźniał, zmorzone snem wszystkie zasnęły. Lecz o północy rozległo się wołanie: “Pan młody idzie, wyjdźcie mu na spotkanie!” Wtedy powstały wszystkie owe panny i opatrzyły swe lampy. A nierozsądne rzekły do roztropnych: “Użyczcie nam swej oliwy, bo nasze lampy gasną”. Odpowiedziały roztropne: “Mogłoby i nam, i wam nie wystarczyć. Idźcie raczej do sprzedających i kupcie sobie!” Gdy one szły kupić, nadszedł pan młody. Te, które były gotowe, weszły z nim na ucztę weselną, i drzwi zamknięto. W końcu nadchodzą i pozostałe panny, prosząc: “Panie, panie, otwórz nam!” Lecz on odpowiedział: “Zaprawdę, powiadam wam, nie znam was”. Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny.

Jaki byłby wydźwięk - sens przypowieści o pannach roztropnych, gdyby zamiast lamp oliwnych niosły ze sobą Lampy Alladyna?

Nie chcialabym byc w skórze pana mlodego…

1 polubienie

:smiley: Ciekawe co mogłoby się dziać

W Litanii Loretańskiej,masz zawsze to wezwanie,mające na celu chwałe tych roztropnych…
To tylko czytelna zresztą,przypowieść…
A ja zadaje sobie zupelnie inne pytanie.
Czy Ty,kiedy nie masz benzyny,świecy…odmawiasz pomocy temu kto o nią prosi,mówiąc że za pózno?
Odmówisz spóznionym gdy nadciąga fala by otworzyć drzwi?
Co za scoorvielem byłbys gdybyś uwiesił sie klamki…I tchórzem…
Roztropne panny,nie dosyć że odmówiły to jeszcze wysłaly inne pod adres który był jak zguba…
Dla mnie to hańba podłego człowieka.Idz i kup sobie…
Tak mam nasladować Chrystusa?

2 polubienia

Czy Ty,kiedy nie masz benzyny,świecy…odmawiasz pomocy temu kto o nią prosi,mówiąc że za pózno?
Odmówisz spóznionym gdy nadciąga fala by otworzyć drzwi?
Ja bym nie odmówił.

Odpowiedź jest chyba w Twoich słowach…:
Dla mnie to hańba podłego człowieka.Idz i kup sobie

1 polubienie

Też prawda, wcześniej tego nie zauważyłem.

1 polubienie

Legendy mówią, ze dżin wypuszczony z lampy jest zwykle wkurzony jak cholera.

1 polubienie

Noo… może tak być.
Tak było w Wiedźminie (Ostatnie życzenie)

Nie tylko w Wiedzminie. W arabskich legendach tez. To nie zlota rybka :wink:

1 polubienie

Tych arabskich legend nie znam.
Kolejna rzecz do nadrobienia.

Sens jest ukryty w czasie jaki jest nam dany.Ale i tak,trudno to zrozumiec,patrząc przez pryzmat miłości…
Tym bardziej tej danej nam za wzór która"wszystko wybacza i niczego nie pamieta" :thinking:

1 polubienie