Papiery wartościowe

Dlaczego papiery wartościowe w Ameryce Północnej są zdecydowanie szersze od tych europejskich? Czy Amerykanie mają szersze dooopy? A może mniej dbają o środowisko? Dlaczego?
Szerokość papieru toaletowego za oceanem to 4.5 cala, czyli około 11.5cm. W Europie standardem jest szerokość 9.6cm…

1 polubienie

Amerykańcy są grubi. Zapewne mają szersze kominy.

2 polubienia

az pojde zmierzyc… jakie 9,6? - ma tylko 9 cm!!!

2 polubienia

:open_mouth: :open_mouth: :open_mouth:

Niestety nie miałem dostęou do próbki towaru europejsliego, widocznie Internet mnie oszukał jak polittyk jakiś :wink:

2 polubienia

Wszystko co czytalem na temat otylosci,na to by wskazywalo.Z tym ze watpie by owe doopy byly szersze niz w Angliii :grinning:

3 polubienia

Ja Ci powiem, że tych papierów wartościowych zupełnie nie doceniłam :roll_eyes:
Już nie powiem jaki stres miałam kiedy się kończyły :wink: :stuck_out_tongue:

3 polubienia

Nie wiem, ale w Ameryce wszystko jest inne. Inne gniazdka, inne napięcie i natężenie prądu, inne systemy kodowania telewizji i radia, inne jednostki miary itd, więc i papier wartościowy musi być inny.

Albo takie coś: jeśli istnieją europalety, czy istnieją też amerykopalety?

2 polubienia

u mnie brakow nie bylo. za to z makaronami byl troche klopot.
te dobre zniknely jak sen jakis zloty.
ale ludzie mieli jeszcze zaasy ze stycznia kiedy grozila powodz i sniezyce podobne jak jesienia - to sa bable arktycznego zimnego powietrza zderzajace sie z wilgotnym srodziemnomorskim powietrzem - traby wodne i ulewy po kilkaset litrow na m2 w ciagu doby. potrafi cale miasteczka odciac jesli chodzi o dojazd, a na parterach domow metr wody - tak buduja, bez podmurowki, partery sa na poziomie ulicy, a te zmieniaja sie w rwace potoki.

3 polubienia

Otyłość Ameryaknów jest powszechnie znana, to pewnie dlatego.
A moja polska rolka ma równo 10 cm.

4 polubienia

Gniazdka? Mam taki mały zestaw różnych przelotek, gniazdka są wszędzie inne :wink:
Podobnie z jednostkami miar i jazdą po lewej stronie jezdni :wink:

2 polubienia

czesc urzadzen tez ma przelaczke na rozne napiecie pradu - coraz mniej takich w Europie, ale pewnie w Ameryce to dalej standard?
@Daniel86 nie chce mi sie wikipedii przepisywac:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Paleta_(logistyka)#Najczęściej_spotykane_typy_palet

1 polubienie

To i tak drobiazg. Architekci w mojej firmie coś tam projektowali, a w projekcie była wnęka na kontener na śmieci (taki duży, praktycznie wielkości ciężarówki). Po wybudowaniu budynku okazało się, ze kanadyjskie kontenery na śnieci są węższe od amerykańskich. Skończyło się rampą i dobudówką, na szczęście ta wnęka była z niewidocznej strony budynku… :rofl: :rofl: :rofl:

2 polubienia

co do kontenerow to nawet z tymi ulicznymi istna paranoja - dopoki jakos tego nie znormalizowali (chodzi o automatyczne smieciarki) to do obslugi jednego wozu potrzebne byly cztery osoby (w tym kierowca) teraz jest tylko kierowca-operator. Ale za nim jedzie druga “automatyczna smieciarka” z obsluga zwykle 4 osoby plus kierowca do posprzatania tego co pierewsza rozsypala :slight_smile:
dobrze, ze tu nie na tak jak w Polsce zamykanych smietnikow, strzezonych niczym Fort Knox, kontenery stoja w wyznaczonych miejscach na ulicy, bo by sie dopiero dzialo…

1 polubienie