Papiez wział sie za oslawione Opus Dei, na wpól tajemniczą organizacje koscielną

Wyglada to ciekawie

1 polubienie

Niestety nie mam dostępu do całości artykułu

1 polubienie

Moge Ci podac kilka linków, ale misisz użyć tlumacza google.

Ogólniej Opus Dei stracił większość przywilejów

Zdegustowani

Papieża odwiedził amer.generał…może coś mu przetłumaczył…tylko czy to coś da :frowning:

Moze tylko wygląda.
A mateczniku OD czyli w Pamplonie duzych zmian nie będzie, to miasto oprocz corocznch przepedow bykow, duzych inwestycji Volkswagena, Knorra, jest siedzibą wielu innych firm (ze wzgladu na polityke podatkową Navary) stoi tez olbrzymim kompleksem uniwersyteckim i siecia najnowoczesniejszych klinika (zgadnij kto jest wlascicielem).
Nie liczac, że macki tego tworu sięgają do 60 krajów swiata.
Z papieską pomoca czy nie? Majac swojego swietego Josemaría Escrivá de Balaguer y Albás - zalozyciela? Na stosie jak Templariusze nie skończą. Nie te czasy. A naiwnych nie brakuje, żeby na nich pracowac, tfu co ja pisze? Na chwałę Boga…

NIe mam abonamentu, nie przeczytam:( ale dla mnie to bardzo tajemnicza organizacja. Nie miałam ochoty i potrzeby dokładniej szukać informacji, ale znam kogoś, kto do tej organizacji należy. Jakoś tak podczas rozmowy z gronie rodzinnym coś chlapnął, później na jego profilu coś znalazłam.
To organizacja prokatolicka chyba. Facet chodzi do kościoła, co niedziela, przyjmował młodzież (Poznań) na chyba to były Światowe Dni Młodzieży, a z drugiej strony proponował sąsiadkom dowóz do Warszawy na tzw “czarny protest” - czyli prawo do aborcji na żądanie. Katolik? Czy wręcz przeciwnie?

1 polubienie

Raczej na pewno “wręcz przeciwnie” . Kosciół (zapewne za pośrednictwem Opus Dei) organizował wtedy tzw. “biały protest”

1 polubienie

O! A o tym w ogóle nie słyszałam. On chciał na czarny, bo proponował im nawet wspólny zakup czarnych parasolek w Rossmanie.

1 polubienie

To jakiś zdrajca :slight_smile:

2 polubienia

Coś takiego znalazłam. Ciekawe…

1 polubienie

Albo prowokator?
Opus Dei to organizacja moze nie tyle tajemnicza ( bo takowymi są też Jezuici czy Dominikanie).
Powstala na apotrzebowanie Kosciola Katolickiego w Hiszpanii w okresie zamętu ideologicznego poczatku XX wieku. Jako, ze przyroda pustki nie lubi po kilkudziesieciu latach w miejsce zlikwidowanej hidzpanskiej inkwizycji z ej niedobitkow zaczela sie wykluwac idea Opus Dei. Zwane tu popularnie Obra czyli Dzielo.
Oprócz zapewnienia sobie wpływów na politykę (po wojnie domowej Hiszpania znów zostala kolonią Watykanu i podobnie jak Portugalia jeszcze chyba nia dlugo zostnie w kwestiach gospodarczych i jednak ideologicznych, hi hi? Znacie ten ból?) Balanguer wzial sie za tworzenie struktur nowoczesnej inkwizycji.
Opartej na pracy tysiecy “niewolnikow” zwanych wolontariuszami, z wyznaczonymi celami - stworzenie wlasnego systemu szkolnictwa, ukoronowaniem którego jest Uniwersytet Nawarry, obecnie z filiami na calym swiecie, w Polsce tez.
Solidne podstawy ekonomiczne zapewniaja rowniez raje podatkowe - konia z rzedem jak ktoś się w tym polapie. Nie zdizwilabym sie, gdyby sie okazalo, ze pol Dubaju to ich?
Bezwzgladne popacie panstwa za czasów Franco i niezaleznosc od lokalnych struktur koscielnych tez swoje robi. Calosc otoczona mgła tajemniczosci, kadzideł i pieknych haseł.
Papież Franciszek powolutku strzyże ich z tych przywilejow, ale to hydra, zaprawiona w bojach.
A dzialalnosc ojdyra podgrzybka nie przypomina Wam nieco tego scenariusza?

To cos to trochę belkot nie trzymajacy sie faktow.
Opus Dei powstało kilkanascie lat wczesniej,niz Franco został generalissimusem. I zakladnikiem KK.
Co do pracy wolontariuszy niewolnikow - to przed chwila pisalam.
Uczelnia? Jest faktem, podobnie jak jej filie? Czy Rydzyk jest numeriuszem OD? Jest to wysoce prawdopodobne, bo tak dziala kazda mafia.
Ale nie sadze, ze najwazniejszym.
To jest organizacja hierarchiczna, a on? No cóż - do maluczkich trafia jako szaman ludowy, ale ma swojego szefa. I to w Polsce. Dobrze zakamuflowanego. Nawet jesli jest na widoku publicznym.
Zresztą, jesli Franciszek zaczął postrzyzyny Opus to wczesniej czy później zobaczymy jak sie to odbije na radyju i kto pierwszy rzuci kamieniem?

W Polsce znacznie większe wpływy nić Opus Dei ma inne dzieło. Dzieło Rydzyka.

A wlasnie o tym piszę, czy nie jest to macka osmiornicy? Bo schemat podobny…

1 polubienie

Na szczęscie Rydzyk ma mały posłuch wśród młodych, jego target to głównie moherowe babcie

1 polubienie

Ostatnio zawlaszczyl Częstochowę, a tam nie tylko babcie wedruja.

Patrząc na liczebność pielgrzymek (30% tego co 20 lat temu) to chyba juz tylko babcie.

1 polubienie

On ma o sobie bardzo dobre zdanie. Wszystko zawsze wie najlepiej :wink:

Babcie to by musieli autobusami dowozic. Piesze pielgrzymki to ludzie w wieku poborowym, dla wielu jedyna mozliwosc urwania sie na cos w rodzaju wakacji.
Często połączonego z biurem matrymonialnym.

Raczej z wolną miłoscią, która kwitnie an tego typu imprezach. :slight_smile:

1 polubienie