Co oni pieprzą o jakichś paszportach, o tym że ktoś kto jest zaszczepiony, nie musi przechodzić kwarantanny i może sobie jeździć na wakacje i być jakimś nadludziem w porównaniu do niezaszczepionych nieszczęśników?
Przecież sami gadali wszyscy wcześniej że wirusa przenosi nawet osoba zaszczepiona która jest zdrowa… Więc co to ma znaczyć?
Jaki ma w takim razie sens dyskryminacja osób niezaszczepionych jeżeli szczepienia nie pomagają w nierozprzestrzenianiu się wirusa pomiędzy krajami, pomiędzy społecznościami…
Zmniejszają tylko stopniowo ilość osób które mogą się zarazić…
Dlatego chociażby jakieś ulgi dla zaszczepionych uważam za bezsensu…
Wszystko powinno wrócić równo dla wszystkich gdy po prostu skończy się pandemia… Nie ważne czy ktoś miał szczepienie czy nie… Bo czy się zaszczepi czy nie, jadąc na jakiś madagaskar, nie zmienia faktu że może przynieść wirusa i zarazić swoje osiedle…
Już sam się pogubiłem… Osoba zaszczepiona może się zarazić ale jest zdrowa i mimo że jest zdrowa to może przenosic wirusa tak?
Wychodzi na to że wszxzesniej próbowali straszyc że mimo zaszczepienia dalej możemy przenosić, więc dalej trzeba wszystkiego przestrzegać… Zobaczyli ze w takim razie mało osób się szczepi bo po co, to robią paszporty covidowe a kto się nie zaszczepi ten jest dyskryminowany…
Nic się kupy nie trzyma XD nie nie pisowi broń Boże… . Globalnym wiadomonacyjnym xd
Szczepienia nie chronią w pełni przed zachorowaniem, ale zmniejszają jego ryzyko na tyle, że z epidemiologicznego punktu widzenia niemal dziesięciokrotnie bezpieczniejsze jest przemieszczanie się 10 tys. osób zaszczepionych, niż 1 tys. niezaszczepionych. Prosta matematyka. Czaisz?
No czaje, ale bezpieczniejsze dla kogo 10krotnie? Dla tych osób?
Osoba zaszczepiona która miała kontakt z wirusem ale się nie zaraziła może go przenosić tylko przez dotyk?
Tak masz rację . Ale problemem jest wybiórcze prawo do określania np kogo chcę obsłużyć. Bo bez szczepienia jest oki a np jak nie chciał bym by do mojej restauracji (przykładowo )wchodzili czarni, arabusy,ludzie z dziećmi,pedały itp to już jest to dyskryminacja? Rozumiem że właściciel restauracji wolał by zminimalizować ryzyko no ale ryzyko bywa w różnych przypadkach.
Dlatego im więcej się zaszczepi tym mniej ciężko zachoruje a im mniej ciężko zachoruje tym słabiej będą zarażać a im słabiej będą zarażać tym mniejsza szansa na kolejną falę.
A im mniejsza szansa na kolejną falę tym… no dobra już wystarczy.
No rozumiem to, ale mnie chodzi o paszporty covidowe i o to że osoba zaszczepiona też może roznosić wirusa, mimo że sama będzie zdrowa bo po szczepieniu.
Dlatego masz się zaszczepić. 2 zaszczepionych się nie zarazi. Certyfikat covidowy to dobrowolny przymus. By normalnie żyć musisz się zaszczepić. Inaczej zostaniesz w domu. Na wiecznej kwarantannie.