Poczta e-mailowa

Jeszcze sobie pomyślałem,że ten ktoś posiadł Twoje hasło do poczty to mógł wysłąć jako TY wiadomości “dziwne”.

1 polubienie

Google jako sztuczna inteligencja ma ograniczenia jak teczka zameczek na 4 cyfry i stara kasa pancerna :joy_cat::beer:

Napisałam do Cert Polska, bo tam zgłasza się wszelkie próby oszustw i wyłudzeń internetowych.
Przesłałam opis problemu i zrzuty ekranu dostałam bardzo szybką odpowiedź, a właściwie odpowiedzi, polecam, ponieważ działają błyskawicznie…reasumując na koniec napisali tak:
“Jest to próba wyłudzenia pieniędzy. Sugerujemy zignorowanie wiadomości i jej usunięcie.”

Może jest tak jak pisze @Daniel86 mógł mieć z jakiejś bazy, tego hasła nie używam od lat jest w sklepach internetowych, gdzie robię zakupy i czas je zmienić.
Zauważyłam, że cały mail jest pisany przy użyciu HTML.

1 polubienie

Jestem emeryt
Czeka mnie przeprawa z szybkością pracy saiatlowodu i NIE MA jeszcze uniwersum gdzie światło przekroczylo? No moze gdzies z zaskoczenia próby byly?

1 polubienie

To oszustwo. Próba wyłudzenia danych.

2 polubienia

W takiej bazie może być nawet tysiące różnych haseł do tysięcy różnych skrzynek. Oszuści nie mają czasu i chęci sprawdzania ich wszystkich, ale oni mogą używać tych haseł do uwiarygodninia oszustw typu: jeśli my roześlemy tysiące e-maili, to może uda się naciągnąć kilka ofiar.

1 polubienie

Właśnie…może w moim wypadku po prostu trafili nawet, o tym nie wiedząc. Nie mam trojana jak straszyli, nie zauważyłam żadnych aktywności na moich pozostałych pocztach, bo mam dwuetapowe logowanie.
Kompletnie nic się nie dzieje…i niech tak zostanie.
Dziękuję za podpowiedzi.

1 polubienie

No właśnie nie trafili, bo przecież Ty nie dałaś się nabrać :wink:

1 polubienie

@Daniel86 @Bocca-Lupo
To jest na zasadzie rachunku prawdopodobieństwa deszcz a pojedyncze krople?
Roznica nie jest różniczką a różą bez kolców tym bardziej :smiling_face_with_three_hearts:

2 polubienia

Mówiłaam, że ruski haker…właśnie się okazało, że Polska padła ofiarą. Masz karę za pracę w budżetówce…

1 polubienie

Ruski haker? Sa gorsi. Thor i systemy oprogramowania? Sieć? To nie ruskie, oni tylko ukradli pomysł :grin:
I uprościli powracając do epoki kamienia łupanego
Co nie znaczy, że przeciwnika można lekceważyć :wink:

2 polubienia