Podacie przykłady jakichś nieoczywistych pleonazmów?

Nieoczywistych, czyli nie takich, które są znane powszechnie, jak np.
akwen wodny
cofać do tyłu,
spadać w dół,
fakt autentyczny

Czasem używamy ich nieświadomie, oto takie nieoczywiste przykłady:
kartka papieru (czy kartka może być z innego materiału?)
cięta riposta (istotą riposty jest to, że jest cięta)
potencjalna możliwość
itp.

1 polubienie

Dwie równe połowy,
Mokra woda,
Wrócić z powrotem,
:grin:

2 polubienia

A jeszcze: nałogowy alkoholik.

2 polubienia

Ja mam wrażenie że język polski to najtrudniejszy i najbardziej złożony język na świecie

1 polubienie

Mylisz sie. W języku węgierskim jest 14 przypadków :slight_smile:

Polemizowałbym co do riposty. Równie dobrze może być celna, chamska, wulgarna, inteligentna, głupia, szybka, spóźniona, kiepska, nietrafiona … więc czemu by nie cięta? Określenie riposty mianem ciętej, dodaje jej mocy względem takiej zwyczajnej, czy tym bardziej mniej udanej. :wink:

2 polubienia

Rzadko się z tym stykam.Raczej do szału doprowadza mnie dziennikarska znajomość mianownika,celownika czy SZCZEGÓLNIE dopełniacza..
Ale przyznaję że trzęsie mnie gdy słyszę o faktach autentycznych​:face_with_raised_eyebrow::roll_eyes:

Biorąc pod uwagę iż w biegach lekkoatletycznych,miewamy często…3 półfinały​:innocent::rofl:Tzn. chciałem powiedzieć że w obliczu TAKIEJ gimnastyki,przestałem iskrzyć:innocent:

1 polubienie

Jakoś mi ich nie żal

Jakiechś kilka miesięcy temu zaczęło mnie zastanawiać, czy przykładem tego błędu nie jest wyrażenie “wystarczające usprawiedliwienie”?

2 polubienia

To dobry przyklad. Usprawiedliwienie nie moze być niewystarczajace, bo wtedy nie jest usprawiedliwieniem

1 polubienie

W jakimś przewodniku podpis pod zdjeciem:
Widok na panoramę miasta.

1 polubienie

Kiedyś, bodaj w 3 klasie, opisywaliśmy rower. Jedna z dziewczynek napisała odkrywcze zdanie: Rower ma koła okrągłe.

2 polubienia