W Polsce i we Francji żyją dwie kobiety, które nic o sobie nie wiedzą, lecz są swoimi sobowtórami i łączy je magiczna więź.
Scenariusz: Krzysztof Kieślowski i Krzysztof Piesiewicz
W roli głównej Irène Jacob.
Reżyseria: Krzysztof Kieślowski
Tez polecam. Ogladalam.kiedys.
Świetny film, każdy powinien go obejrzeć, co najmniej dwa razy.
Polecam takze 3 kolory. Mi najbardziej z tej trylogii podobal sie niebieski.
Osobna sprawa - muzyka Preiznera we wszystkich tych filmach
O tak, Preisner to arcydzieło!
Oglądałem dwa razy jak dotąd.Film absolutnie wyjątkowy,w latach 90-tych wręcz kultowy.Irene Jacob do natychmiastowego zakochania…Co zreszta kiedyś często się kinomanom zdarzało..
Piękny film,intrygujacy,zaskakujacy…I do tego wyśmienita muzyka Preisnera!
Z wokalizami Elżbiety Towarnickiej!
Już mniej pamietam ale Biały podobał mi się najmniej…Kieślowski pozostał niezastąpiony…
Nic dodać nic ująć!
Nie oglądałem ale wiele dobrego słyszałem .Słyszałem też recenzję po wyjściu z seansu pewnych osób hihi,byli rozczarowani bo tytuł sugerował trochę inny scenariusz i oni dlatego udali się do kin :> Poważnie, tytuł szczególnie podwójne kojarzyło im się jednoznacznie Cóż ..mi wtedy też :> Filmu jak wiadomo nie oglądałem ale chciałbym wspomnieć o innym wielkim dziele reżysera ‘Krótki film o zabijaniu’ Pamiętam jak zostałem wciągnięty w zagadnienie o karze śmierci i jak zareagowałem na śmierć taksówkarza i później niemniej brutalną egzekucję. Dziś w dobie tego co wokół nas zmieniam zdanie ;cała ta ckliwa historia pana Łazara do mnie już nie trafia ,to nie jest usprawiedliwienie zabijania i sama egzekucja już tak nie szokuje. Polecam w pewnym wieku odświeżyć sobie ten film i zobaczyć własną reakcję z wtedy i dziś.
Cały dekalog Kieślowskiego jest warty obejrzenia.
Obok Weroniki,moje ulubione to Blizna,Spokój,Amator,Bez końca i znakomity Przypadek.
Mi tez Biały najmniej…