Trudno kogoś lubić / jego pomysły itd, gdy moje są inne, to już nie jest wolność, ale ograniczanie mojej, skoro do wolności każdy ma prawo - jest zapisane w konstytucji. Jest brak niedomówienia
Temat konstytucji to osobno.
Ostatnio doczytalam sie, ze pierwsza nowoczesna republike zalozono na Korsyce. Wczesniej i w obiegowej opinii byla to Katalonia. Co prawda ten korsykanski eksperyment dlugo nie potrwał, Francja sie wyspa zaopiekowala. Ale zrewanzowali sie Napoleonem
Z dzieciństwa dobrze pamiętam jak na placu przed kościołem palono Biblie i szkolne lektury z czytelni i bibliotek, w kordonie milicji i straży pożarnej. Lata 60
Ja czytam ! , choć ostatnio mniej, bo nie wszystko mnie interesuje. Pomału książka kucharska też mnie zniechęca z różnych powodów, telefoniczne nie aktualne. Tematycznie to moje działy się kurczą
Ksiazka telefoniczna? Oststnio taka dostarczyli mi do domu w 2008.
W ramach abonamentu.
U mnie cudem tylko 3 szt się znalazły, i to z nie mojego okręgu
Kulturalna osoba nie pluje !
W Italii też nie ma choinki, ale ! są szopki w kościele z prawdziwą zwierzyną
W ogole w Srodziemiomorzu to szopka i odswietny stroik bukiet na stole.
Zwyczaj ubierania choinki pojawil sie z turystami. Upowszechnil sie jak pojawily sie sztuczne od Chinczykow.
znajoma Hiszpanka w latach 90 ubierala fikusa benjamina, bo chciala byc modna i nowoczesna.
Przeciez na tym polega polityka ze polityk obiecuje a ktoś na niego głosuje.
A wy dalej swoje że ktoś głosuję na PiS bo ma kasę od PiS?
Przec8ez większość ludzi ma wywalone na to na kogo zagłosuje albo głosują na PiS bo nie zagłosują na jakieś PO czy lewaków… żaden lewak nie zagłosuje na PiS bo 500 plus, więc o jakiej zmianie poglądów mowa…
Lewak może korzystać jednocześnie plujac na pis
To ci się niewłaściwie kojarzy patriotyzm.
I to jest to, co potępiam. Przeginanie pały. Nieważne w którą stronę.
Prawaka populiste od lewaka odroznisz?
I chodzi o napiętnowanie tego “lepszego sortu”, bo w tej chwili oni próbują (co gorsza, dość skutecznie) stworzyć nowy rodzaj Polaka, homo katolusa - debila ślepo podporządkowanego władzy i kościołowi. Przez prawie pół wieku komuniści produkowali nowe pokolenia homo sovieticusa, a teraz jego potomkowie łatwo wpasowują się w ramy homo katola
@GumowaFoka Realnie za PiS stoi 8 do 9 mln. Spora to różnica. A ja z całą odpowiedzialnością słowa stwierdzam, że te 9 mln wybrało najgorszy rząd, jaki był w III Rzeczypospolitej. Lewakiem nie jestem.
Za pisem 15 mln? w Polsce uprawnionych do głosowania jest 20 mln z czego 40% nie poszła do głosowania. Zostaje już 12 mln. Z tego na zjednoczoną prawicę głosowało 43% co daje 5,16mln. Odejmij jeszcze posłów Ziobry i Gowina których jest 35. Da to liczbę zwolenników PIS na poziomie 4,3-4,5 mln. Skąd wzięło ci się 12-15 mln?
Do tego dodaj system wyborczy. Przy okregach jednomandatowych PiS mialby powazny problem z uzyskaniem wiekszosci sejmowej.
No już tego nie brałem pod uwagę. Ja jeszcze bym z tych 4,5 mln odjął z milion osób które zagłosowały bo boją się że kranik się zakręci.
Nie stoi. Zapomniałeś odliczyć tych którzy nie głosowali.
Masz rację.