Polexit jednak nie będzie taki łatwy jak by prezes sobie tego życzył....?

Nie wiem dlaczego na głównej nie widać linku tylko dopiero po wejściu w pytanie Manifestacja “Zostaję w Unii” Nawet 100 tys osób na manifestacji w Warszawie

2 polubienia

Czyżby ludzie w końcu poszli po rozum do głowy i w końcu zobaczyli do czego prowadzi prezes?

3 polubienia

Nie jestem przekonana czy poszli po rozum do glowy.
Zobaczymy co z tego wyniknie.
Nie zapominaj, ze PiS ma za soba kosciol, a ten nawet jest w stanie przekonac wiekszosc owieczek, ze schizmy nigdy nie bylo a katolicyzm ma 2000 lat, a co dopiero Polak katolik? Tego ulepil przeciez Bog jako pierwowzor Adama.
Troche mnie to dziwi, bo z ekonomicznego punktu widzenia KK straci (chcby doplaty do rozleglych wlosci rolnych czy lesnych), ale moze jednak stawia na zascianek i ideologie?
Bo UE jest chrzescijanska na ogół, ale katolicka?
No i Franciszek, papiez naprawde z dalekiego kraju.
(JPII sie za takiego z przepowiedni uwazal)
Inaczej, bardziej globalnie patrzacy na problemy kosciola, ktorym zarzadza? Nie wiadomo ile zdąży, ale zmiany zapoczatkowal.
Fundamentalizm juz sie kiepsko sprzedaje.
Zreszrta talibom i innym imamom idzie to lepiej :wink:
Co do Polski w UE? Nie jestem zwolenniczka teorii spiskowej, ale tak przypadkiem jak grzyby po deszczu wyrastaja partie antyunijne? Nie narzekajace na brak finansowania. Komintern w akcji?
Na razie to napic sie piwa i obserwowac gosci. I cieszyc sie, ze jesien moze byc juz pod znakiem swojskiej grypy a nie covida.
Przynajmniej w Hiszpanii. Kacza zaraza tez daleko, choć partie faszystowska Vox i komunistyczna Podemos sie żrą. Może sie pozabijają i bedzie spokoj?

1 polubienie

Taaa 100tys osob XD 300 od razu xd

Wbrew pozorom moglo tyle ludzi byc.
Foczku, w kilka milionow pierwszej Solidarnosci tez dzis trudno niektorym uwierzyc. A zagrozenie dla zaangazowanych bylo wieksze.

3 polubienia

Będąc w Brukseli ok. 15 lat temu poznałem część polskiej śmietanki, która miała tam żyć długo i dostatnio na wysokich stołkach. Przyznam, że większość to młodzi i sympatyczni ludzie. Poszliśmy do jakiejś knajpki i gawędziliśmy. Ci ludzie byli pewni, że dożyją do końca swego zawodowego życia przy parlamencie, dobrze wyszkoleni i znający po kilka języków, Ciekaw jestem jak się teraz na tą sytuację zapatrują, gdy Kaczor ze swoją ekipą nie może już robić bardziej dobrze Putinowi jak obecnie tymi swoimi wygłupami …

4 polubienia

W sumie to zastanawiajace, przez te prawie 6 lat szarokaczenia sie prezesa Putin na jego temat sie nie wypowiadał. Czasem rząd atakowal ich rzecznik/jakis minister, a od czarnej roboty ma kundla Łukaszenkę.

1 polubienie

Nie będzie łatwy? Wystarczy jedno posiedzenie nocne i wyjdzie ustawa, że nie potrzeba bezwzględnej większości parlamentu i referendum. A jakby co, to robić się będzie reasumpcje do skutku. A Duda podpisze wszystko. Senat przegra.

3 polubienia

Taka ustawa już jest:

"Zwykła większość w Sejmie i ratyfikacja takiej decyzji przez prezydenta - tyle wystarczy, by Polacy, a konkretnie posłowie, zdecydowali o opuszczeniu przez Polskę Unii Europejskiej.

Takie zmiany w prawie dotyczącym wypowiadania umów międzynarodowych - a taką umową jest nasze członkostwo w UE - wprowadził w 2010 r. rządzący wtedy obóz PO-PSL przy okazji zmieniania ustawy o koordynacji współpracy między Sejmem i Senatem, w związku z członkostwem w UE. W praktyce realne opuszczenie Unii wymagałoby wielu wyjątkowo skomplikowanych zabiegów, jednak samo podjęcie wiążącej decyzji byłoby - jak się okazuje - wyjątkowo łatwe i przy obecnych sejmowych obyczajach mogłoby zająć mniej niż jeden dzień."

I to jest dopiero ironia losu… :wink:

4 polubienia

Pamiętasz jeszcze nie dawny Strajk Kobiet? Widziałeś zdjęcia z dużych miast? Protesty były nawet za granicą U mnie w miejscowości 71 tys z hakiem szedł marsz przez jakieś 10 minut kolumnami a na rynku nie było gdzie nogi postawić bo wszędzie byli ludzie

2 polubienia

To chyba pozostało się już tylko modlić aby nas Opatrzność chroniła przed takimi rządzącymi jak prezes

2 polubienia

Te protesty gówno dają. Tylko wybory w 2023 mogą pomóc. Mamy 2 lata by zmądrzeć.

3 polubienia

Wytłumacz to babciom i dziadkom oglądającym kurwizje i latającym bez przerwy do Kościoła dla których nie ma innej partii jak PiS a reszta to tylko oszusty i złodzieje Poza tym to nie ma gwarancji że prezes nie dopuści się machlojek przy wyborach bo przy 2 ostatnich ludzie mają wątpliwości Sąd Najwyższy to ludzie prezesa

3 polubienia

I to jest źródło problemu. Seniorzy i prowincja którzy wybierają PiS.
Elektorat opozycji z wyjątkiem wyborców konfederacji jest za granicą.

1 polubienie

Jak dla mnie to wybory już nic mogą nie dać bo Kaczyński będzie robił wszystko żeby się utrzymać przy władzy i dopuści się fałszerstw jeżeli już nie dopuścił

2 polubienia

Suski juz drukuje karty wyborcze… :wink:

1 polubienie

Teraz to już nawet takie żarty nie śmieszą…Kiedy Jarosław prowadzi pociąg (Polskę) do przepaści z każdym rokiem dodaje gazu

2 polubienia

to juz Gomulka stal nad brzegiem przepasci i zrobil krok do przodu…

1 polubienie

Te od prowincji się odzajączkuj. W mojej wiosce nie ma ani jednego zwolennika PIS.

1 polubienie

A nie Sasin?