Polka zagra matkę Jezusa w drugiej "Pasji" M. Gipsona

Powinniśmy się cieszyć prawda?

Tymczasem prawicowi frustraci odkryli że ta pani popiera aborcję, wspierała strajki kobiet za rządów PiS i generalnie jest lewaczką więc nie powinna grać tej roli.

Kasia Smutniak

Kazimierz Dejmek dosyć precyzyjnie określił kiedyś podstawową powinność aktora. Mniej dosadna część jego sentencji brzmiała: „Aktor jest od grania ”
Dalej jak psmietam bylo cos na temat czesci organizmu gdzie plecy traca szlachetna nazwe .
O ile sie nie myle to decyzje o obsadzie podjal sam Gibson. Nie wiem czemu uwazany w Polsce za ikonę wzorowego konserwatywnego katolika, jak on lefebrysta ocierajacy sie o schizmę? Konserwatyz w stanie czystym?
Ale czy Polak katolik wie kim byl Lefebre i jakie sa podstawy tego ruchu?
Dla większości „tradycjonalista” = ktoś, kto lubi łacinę, mszę przodem do ołtarza i brak gitar w kościele. Ale to nie Lefebvre, to raczej nostalgia za dawną formą, a nie sprzeciw wobec posoborowego Kościoła.
Mel zreszta chtba do dzis utrzymuje w Los Angeles (jesli dobrze pamietam) kaplice gdzie msze odprawia die wg starego rytu
I spotykaja sie ludzie, ktorym z Watykanem w obecnej postaci nie po drodze.
Co do samego wyboru Polki? Pragmatyzm? Ma jakas wizje, wie, że aktorka bedzie na swoim miejscu i kropka. Sam Gibson tez nie prowadzi sie jak “wzorowy katolik”. A i moze wpisuje sie to w ogolne ocieplanie wizerunku artysty, bo mial problemy z antyseminityzmem, przemocą rodzinna, naduzywaniem alkoholu, troche jego akcje zjechaly w dół - no to trzeba udowodnic, ze nie jest az taki dziaders?
Ja wiem, matka Chrystusa powinna byc jakas dziewica konsekrowana :winking_face_with_tongue:
A swoja droga aktorka ladna, ale czy na te role juz nie za stara?

1 polubienie

Prawactwo to ma problemy! :rofl:

2 polubienia

Z urody bardzo mi do tej roli pasuje.Cała reszta nie ma znaczenia jak pisała Okonek,to aktor.Inna sprawa jej zachowanie choćby tu na tym zdjęciu.Kaczyński jest szefem partii, intelektualistą , pewnie gdzieś ma wiarę różnoraką,baby,facetów którzy stoją za tym jazgotem medialnym i nie tylko, po obu stronach barykady wyznań i polityki.Musi codziennie rano mieć mdłości na myśl o kontakcie z tym motłochem ,idiotyzmem i frustratami.Zresztą oni wszyscy po każdej ze stron ;aktorzy z dobrze płatnymi rolami i wygodnym życiem>politycy Czym się różni polityczny prawicowy frustrata od lewicowego ?Obie strony mają nasrana w tych swoich łbach po kokardy.Ale to już ludzie ich słuchający ,żołnierze walczący dla swoich idei i zamętu w głowie.Mel też świetnie to wykorzystuję ale przy okazji to cholernie dobry reżyser ,wie jak poruszyć widownię ,wie jak nakręcić kino odkrywcze ,oryginalne i do zapamiętania w tym jałowym filmowym świecie.Oby tak było i w tym przypadku,choć trudną sztuką jest przebić tzw jedynkę w tym przypadku Pasję.

Co do intelektualisty to.mam zdanie odrebbe, ale niech bedzue, na pewno poziom jego wyksztslcenia jest wyzszy niz elektoratu ktory go popiera, ale czy spelnia wszystkie wymagania definicji?
Intelektualista to osoba o wybitnym intelekcie bądź, innymi słowy, osoba o rozwiniętej inteligencji, czyli posiadająca szczególne zdolności umysłowe i bogatą wiedzę. Intelektualista posługuje się rozumową argumentacją, kieruje logicznym myśleniem i zajmuje się pracą twórczą bądź umysłową.

Więc co można powiedzieć o elektoracie przeciwnym ?Postawili na złe konie ,są zawiedzeni ,sondaże dołują,ci sami się co popierali dziś się odwracają .Kim więc są ; naiwni ?Nie pytam o młodych ,którzy są zieloni,nie pamiętają ,są jak bateryjki w Matrixie ale o tych co pamiętali rządy Pana Tuska.Co można powiedzieć o ich inteligencji :> Na papierze zgoda mogą mieć nawet doktoraty słono opłacane na uczelniach typu humanum ale co choćby z nauką z której nie umieją wyciągnać wniosków na przyszłość?Pamięć złotej rybki czy co..Zapomnieli o płacach typu kilka złotych /h np w ochronie ,masowej migracji?

Kaczyński broni się przewidywaniem i wynikami tzw sprawczością, jak to dziś się modnie mówi.

No wiesz.. trochę osób przy okazji kręcenia tamtej Pasji ponoć sie nawróciło..:wink:

Kto wie co tam sobie wymyślił, czy zwraca uwagę na jakąś moralność..albo gdzieś jakaś jej granica.. każdy ma tam jakąś swoją..

Masowej migracji? Rynki pracy sie otworzyly, to ludzie skorzystali. A ze wielundoszlo do wniosku, że Europa wcale taka duza nie jesr? A i byciebemigrontem to nie spalone mosty, a często jakis etap w życiu?
Przez te lata Polska z kraju eksportujacego emigrantow stala sie ich importerem. Kwestia jak sie to odbywa? Niestety nie za bardzo to wyszło. I to mawet nie o Polskę chodzi (choć Polak katolik ksenofob to wzirzec niczym zanytkowy odlew metra z Sevre)
Ja glosowalam przeciwko PIS i Konfie. A że do wyboru byla koalocja bardzo egzotyczna, a ktorej wiadomo bylo, że interesy ich liderow niekoniecznie musza sie pokrywać?
A juz wpuszczenie tzw. lewicy ( czylinteligentnych inaczej) to bedzie niezly cyrk?
@Radomiła musi nastapic ,miana pokoleniowa, choc idzie ona w dosc niebezpiecznym kierunku “zetki” jak pisalam to roszczeniowe dzieci populistycznegi “dobrobytu” podpartego iluzja internetu.
Zanim sie nauczą, ze dymy, lustra i aplikacje na smartfon same z siebie nie nakarmią, a rodzice pojda na emertyture i niestety źródełka wyschną?
To pojawia sie maski typu Bosak, Mentzen i osobnik, ktory wraca - Wipler.
I dopiero namieszają. Jeszcze majac Mawrockiego, który hmmm. Dobra urychamiam cenzure wewnetrzna :wink::skull_and_crossbones:
Kolega @Devil pyta czy mozemy i powinnismy sie cieszyc, ze Polka zagra u Gibsona?
Ja uwazam, ze tak. Cos ich łączy - oboje sa utalentowani, a jezeli potrafia ominąć rafy polityki skupiajac sie na probie innego niz religine, dogmatyczbe zrozumienie istoty Jezusa? To tym lepiej. Niechbtam sobie konserwatysci konserwy jedzą majac przed nosem świeżutki obiad .:rofl::rofl::rofl:

O to by trzeba pana Immanuela Kanta zapytać.
Gibson po prostu odseparowal gorset religiii od mistucyzmu i glebokoe wszedł w filozofię. A że uzyl dostepnego i popularnego srodka przekazu jakim jest obraz filmowy?

Czy ja wiem.. jest to na podstawie objawień- książki.. on jedynie a może i aż to zobrazował.

Nie wiem gdzie tam jego filozofia..

(Nie podoba mi się, że po enter mam takie duże postępy od tekstu) :flushed_face:

“Pasji” KOGO???
No chyba że to zamierzona kpina i lekceważenie Mela…

O ile Kasia nie zapomni,że aktorstwo to nie ambona dla politycznej grandy i tuba do rozpylania pierdnięć swego umysłu,powinniśmy się raczej zapoznać z tym jaką pozycje zajmuje we Włoszech.Czyli tam gdzie mieszka i pracuje.Bo to wszystko zmienia.
U nas lansuje się jedynie skandale ale w świecie,w Europie,jej pozycja jest ciekawa a nawet intrygująca.
Osobiście jestem wierny hasłu ze stanu wojennego.Dość procesów za poglądy!
I bardziej mnie martwi że ta ładna dziewczyna już ma usta po ukąszeniu osy,co raczej jej kandydaturę czyni groteskową…
Pozostanę więc wierny muzie Zeffirelliego czyli Olivii Hussey [Maria z"Jezusa z Nazaretu"].

Jest mi to absolutnie obojętne, niestety. :man_shrugging:

Odgrzewaja w kolko to samo, jakby Gibsona obchodzilo zdanie kolka rozancowego z Podkarpacia?
On ma swoja wizję i nawet kosciol - kaplicę w Los Angeles.

https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/tak-wyglada-kosciol-ktory-zbudowal-sobie-mel-gibson/wdj84q4

Czy przez przypadek aktor czy aktorka nie powinna czuć osobę ktorą gra? Probowac ją zrozumieć i utozsamić się w jakis sposób? Wiem że nie rozumiesz a własciwe byłoby słowo nie rozumiecie ze Maryja jest ważną osobą dla wielu ludzi. Wyobraź sobie ze kogoś waznego dla ciebie zagra za przeproszeniem k…a albo żul spod sklepu… sprobujcie choc trochę postawic sie w roli innych.

Z drugiej strony może rzeczywiscie to szansa dla niej żeby spojrzeć na swiat inaczej? Nie wiem.

1 polubienie

piszesz o metodzie Stanislawskiego? czyli aktor ma sie angazowac w psychologie postaci?
bo historycznie sposob prowadzenia sie aktorow i aktorek byl i jest dalej chaotycznym, a niejedna dziwka Maryje na przestrzeni wiekow zagrala w jaselkach, choc zawod aktorski dlugo pozostawal domena mężczyzn i taka Maryja “z jajami” pewnie tez sie trafiala.
chodzenie do kina i do teatru obowiazkowe nie jest.
podobie jak sluchanie rapu (na szczescie).
sztuka to przestrzen umowna.

Witki opadają

dlaczego? teatr ma bogata historie, czort wie czy aktor to nie najstarszy zawód świata wbrew powszechnemu przekonaniu, ze jednak inny? :slight_smile:
a film? na swoj sposob jest jego przedluzeniem - po prostu sztuka mniej ulotna i powtarzalna.
i ogolnie ciezka robote ma taki aktor, zeby widza do siebie przekonac.
bo popularosc a talent to nie to samo.