Polska 17 lat w Unii Europejskiej. Co zyskaliśmy, co straciliśmy i czy minusy nie przesłaniają nam plusów?

Ja mam nadzieję że te nowe fundusze pójdą głównie na służbę zdrowia. Bo jak patrzę na nasze statystyki zgonów to mam wrażenie że to Afryka albo indie a nie europejski kraj.

1 polubienie

Ziobro uważa że Polskę stać na własny fundusz odbudowy a Unia odbierze nam suwerenność.
Ciekawe kto miałby płacić? Episkopat?

1 polubienie

PiS ma “chlopca do bicia” w postaci UE, a niekompetentni urzednicy na co zwalac wlasna glupote.
a jakby jeszcze wspomniec o naplywie pieniedzy od tych co za chlebem wyjechali, ale rodziny utrzymuja w Polsce mogac legalnie pracowac za granica?

1 polubienie

Nie ma rzeczy idealnych. Każda ma swoje dobre i złe strony. Ale liczy się bilans zysków i strat. A przynależność do UE, to bilans dodatni. Tyle w temacie.

3 polubienia

Dla mnie źle się nas przygotowało do wejscia do UE. I ten skok cen np gazu. Dzień przed wejściem tankowałem po 1,23 dwa po wejści 1,68

1 polubienie

Nigdy nie bylem wielkim entuzjastą UE.Głownie dlatego ze w parlamencie swoje synekury utwardzają od lat wichrzyciele z końca lat 60-tych w Europie Zachodniej.Jeden sie nawet fajnie nazywa…Daniel Cohn-Bandit,jesli nie przekęcam :joy:
Po latach jednak,nie jestem tez az takim krytykiem jak moim pobratymcy ideowi,choćby z UPR.Po prostu baaardzo daleko nam do Szwajcarii czy Norwegii aby kroczyć przez życie samodzielnie.Smutne ale prawdziwe.
Tym bardziej ze to samostanowienie ktore samo w sobie jako miare wolności, calym sercem zawsze popieram,znalazłoby sie niechybnie w rękach pisu a nie UPR…
Pieniądze z UE docierają w sposób w miare czytelny i uporządkowany.Jakos nie potrafie sobie wyobrazić aby równie rozsądnie wyglądało to w ramach samodzielności.
Jeszcze smutniejsze.

2 polubienia