Do tej pory Polska zyskuje.
Z Unią jak ze szczepionką. Korzyści przewyższają ryzyko i ewentualne straty.
Bez tych pieniędzy bylibyśmy w czarnej dupie. 100 lat za cywilizacją.
Zwróćcie uwagę na przewagę eksportu nad importem i porównajcie jak było przed wejściem do UE. O czym to świadczy? O olbrzymim potencjale polskich firm, dla których UE to olbrzymi rynek zbytu.
Zgadza się. Zauważmy też, że za PiS ten eksport maleje.
Powiedz to temu debilowi Ziobro.
Byłem początkowo eurosceptykiem. Ale potrafię myśleć, liczyć itd. Bez UE w mojej wiosce srało by się dziś w sławojkach ,wodę by się nosiło z studni. Tak tak jeszcze 8 lat temu tu wyglądało. Droga była polna i zimą wioska była odcięta od świata. Są też złe strony UE ale…
Jest dobrze bo ksiądz poświęcił. Sam hajs to nie wszystko ![]()
Ode mnie został grzecznie wyproszony. A dokładnie te małe gnojki rysujące krzyż na drzwiach nie przyjmujących kolędy.
Gdzie się człowiek nie ruszy , wszędzie wiszą takie tablice:
Niedawno jechałem samochodem, zachciało mi sie siusiu, wysiadłem na chwilę na skraju jakiejś wioski, idę w krzaki za ogrodzenie i nawet tam “zaatakował” mnie podobny plakat
U mnie z 10 co najmniej wisi. Wodociąg, kanalizacja,droga, ujęcie wody niedaleko, park i inne rzeczy. Ale mój teść twierdzi że do ue dopłacamy.
Ja zawsze takich “niedowiarków” pytam: Jak to możliwe że jest tyle inwestycji dookoła, skoro dopłacamy (czyli tracimy), a przed wejściem do Unii nie dopłacaliśmy (czyli mieliśmy zysk) a jednak niczego sie nie budowało? Mina bezcenna.
to tylko tablice. Projekt unijny ale pieniądze nasze…
AA oświetlenie zrobiła UE, wiatę do imprez na plenerze, boiska tak boiska 3 do nogi ręcznej i kosza.
Przed Unią jedną drogę lokalną budowano kilka lat. Potem przerywali bo samorząd nie miał hajsu.
Jak wyżej - wielu z nas srałoby w polu gdyby nie UE. Nie byłoby termomodernizacji, oczyszczali, centrów kultury/nauki, informatyzacji, badań, staży i miliona innych pomocnych inwestycji.
A dopłacamy bo wszyscy dopłacają. Unia to nie bankomat.
Przed UE pamiętam jak dość ważną ulicę przerwano budowę bo Kur… ksiundz wykupił 5m2 działki wchodzących na drogę.
Jak by nie unia to rolnik musiał by zapieprzać jak dawniej.
Kościół też z unijnych pieniędzy korzysta.
U mnie w mieście robią drogi rowerowe i centrum przesiadkowe. 80% da unia. Sam dworzec też zrobili z uni.
Wcześniej mieliśmy obsrane ławki i dziury w drewnianych wiatach.
Pracowałem przy projektowaniu wiat przystankowych… Tak unia narzuciła większe wymagania ale tyle ile refunduje to szok.