Polska 17 lat w Unii Europejskiej. Co zyskaliśmy, co straciliśmy i czy minusy nie przesłaniają nam plusów?

1 polubienie

Do tej pory Polska zyskuje.

2 polubienia

Z Unią jak ze szczepionką. Korzyści przewyższają ryzyko i ewentualne straty.
Bez tych pieniędzy bylibyśmy w czarnej dupie. 100 lat za cywilizacją.

4 polubienia

Zwróćcie uwagę na przewagę eksportu nad importem i porównajcie jak było przed wejściem do UE. O czym to świadczy? O olbrzymim potencjale polskich firm, dla których UE to olbrzymi rynek zbytu.

5 polubień

Zgadza się. Zauważmy też, że za PiS ten eksport maleje.

3 polubienia

Powiedz to temu debilowi Ziobro.

2 polubienia

Byłem początkowo eurosceptykiem. Ale potrafię myśleć, liczyć itd. Bez UE w mojej wiosce srało by się dziś w sławojkach ,wodę by się nosiło z studni. Tak tak jeszcze 8 lat temu tu wyglądało. Droga była polna i zimą wioska była odcięta od świata. Są też złe strony UE ale…

4 polubienia

Jest dobrze bo ksiądz poświęcił. Sam hajs to nie wszystko :wink:

3 polubienia

Ode mnie został grzecznie wyproszony. A dokładnie te małe gnojki rysujące krzyż na drzwiach nie przyjmujących kolędy.

4 polubienia

Gdzie się człowiek nie ruszy , wszędzie wiszą takie tablice:

Niedawno jechałem samochodem, zachciało mi sie siusiu, wysiadłem na chwilę na skraju jakiejś wioski, idę w krzaki za ogrodzenie i nawet tam “zaatakował” mnie podobny plakat :slight_smile:

3 polubienia

U mnie z 10 co najmniej wisi. Wodociąg, kanalizacja,droga, ujęcie wody niedaleko, park i inne rzeczy. Ale mój teść twierdzi że do ue dopłacamy.

2 polubienia

Ja zawsze takich “niedowiarków” pytam: Jak to możliwe że jest tyle inwestycji dookoła, skoro dopłacamy (czyli tracimy), a przed wejściem do Unii nie dopłacaliśmy (czyli mieliśmy zysk) a jednak niczego sie nie budowało? Mina bezcenna.

5 polubień

to tylko tablice. Projekt unijny ale pieniądze nasze…

AA oświetlenie zrobiła UE, wiatę do imprez na plenerze, boiska tak boiska 3 do nogi ręcznej i kosza.

2 polubienia

Przed Unią jedną drogę lokalną budowano kilka lat. Potem przerywali bo samorząd nie miał hajsu.
Jak wyżej - wielu z nas srałoby w polu gdyby nie UE. Nie byłoby termomodernizacji, oczyszczali, centrów kultury/nauki, informatyzacji, badań, staży i miliona innych pomocnych inwestycji.

1 polubienie

A dopłacamy bo wszyscy dopłacają. Unia to nie bankomat.

2 polubienia

Przed UE pamiętam jak dość ważną ulicę przerwano budowę bo Kur… ksiundz wykupił 5m2 działki wchodzących na drogę.

1 polubienie

Jak by nie unia to rolnik musiał by zapieprzać jak dawniej.

1 polubienie

Kościół też z unijnych pieniędzy korzysta.
U mnie w mieście robią drogi rowerowe i centrum przesiadkowe. 80% da unia. Sam dworzec też zrobili z uni.
Wcześniej mieliśmy obsrane ławki i dziury w drewnianych wiatach.

2 polubienia

Pracowałem przy projektowaniu wiat przystankowych… Tak unia narzuciła większe wymagania ale tyle ile refunduje to szok.

2 polubienia