Polski kandydat do oscara

“Franz Kafka” A. Holland

Prawica pyta czemu prezentujemy światu żyda, socjalistę i ateistę?

Pani Holland jest Żydówka i zapewne ateistka oraz przede wszystkim skrajna socjalistka.
Zawsze szanowałem ja za filmy z przełomu lat 70/80,z których Niedzielne dzieci, Kobieta samotna czy Aktorzy prowincjonalni to dla mnie kamienie milowe w historii naszej kinematografii…
Troche to nie na temat ale dzisiaj potrafię obejrzeć z przyjemnością jej filmy, natomiast nie potrafię jej słuchać i być może,nie potrafiłbym znieść bliskiej obecności.
Nie wiem czy z filmu wynika takie podejście jak piszesz,“cytując” niby prawice.Nie widziałem więc się nie wypowiem.Ale takie stawianie sprawy jest wyjątkowo głupie.

2 polubienia

Do tego niepijacego wegerarianina.
Cyklistą chyba nie byl, bo slabego zdrowia.
A czy Kafkę trzeba “prezentowac swiatu”???
Nie zalamuj mnie?
@collins02 sa tacy, ktorym znacznie lepiej wychodzi robinie filmow niż komentowanie rzeczywistosci poza ekranem.
A bycie socjalistą? Pokutuje w Polsce przekonanie, że socjaliz tonto samo co komunizm…
Ja juz z tym nie walczę.

1 polubienie

A czy prawica obejrzała film i wie, jakie przekazuje wartości, czy tylko się czepia jak zawsze? :thinking:

1 polubienie

A dlaczego nie?
Co to,są jakieś limity których mają sie twórcy trzymać?Jakieś"wytyczne" z kumitetu cyntralnego?
Jeszcze tylko takich chorych ingerencji brakuje! :face_with_raised_eyebrow:
Powiało wyjątkowo wrednym rodzajem komuny,z Twego

To mozna odebrac w dwa sposoby
Jeden jaki Ty zastosowałeś - czyli.powiew komuny i Kafke objąć zpisem cenzury.
Ale ja mialam na myśli bardziej złośliwe ujecie tematu.
Ci co wrzeszcza, że promuje sie Kafke, socjaliste, krytyka systemu i do tego wegerarianina?
Zapominaja, ze jest on jest juz elementem kultury wtopionym w przekaz polpularny i nie trzeba go promować. On juz jest symbolem.
Można sprobowac analizy biografii, zachowań? Jak łączył potrzebe pisania z pracą urzędnika - konteolera, cenionego i sumiennego. O czym swiadczyly kolejne awanse.
Swoisty dualizm? Żyd niemieckojezyczny zwiazany z Czechami? Może polowy jego twórczości by nie bylo, gdyby się nie zetknal z absurdami realnego swiata?
Do tego ciezko chory?
Tematyka samograj. Ale jak komuś wszystko się z polityka kojarzy?

2 polubienia

Tak,można tak to odebrać.Ale ja się z tym nie zgadzam…
No jak nie promować człowieka o tak nieprzeciętnym zmysłem obserwacyjnym?!
Pokaż mi dla kogo w dzisiejszym świecie,jego nazwisko coś znaczy.Jeszcze jedno pokolenie lub dwa, jeszcze trochę milczenia czy ignorowania [ bo przecież teraz trzeba czytać tylko to co wszystkich interesuje :roll_eyes:] i Kafka będzie znaczył tyle co mała kawka z mlekiem.
Każda ingerencja polityki w literaturę,kojarzy mi się na zmianę z komunizmem lub nazizmem.Kazda ingerencja to przejaw totalitaryzmu oraz ideologicznego zaślepienia.
I te dwa watki się wzajemnie bardzo ściśle uzupełniają.

Nie bylabym aż taką pesymistką :wink:

Raczej chodzi o nią .Miłosz w spódnicy>Polak Polka tylko czy aby na pewno?:> Kontrowersyjne postaci .Polacy raczej nie robią w swoje gniazda i stąd takie oceny prawicy.Polak jest świnią bo się Polakiem urodził pisał Miłosz ,Ona jak wiadomo swoje za uszami też ma na Polski temat.Wielcy wielcy nikt im tego nie odmówi ale ..prawica po odsączeniu artyzmu nie ma za co ich szanować :>

1 polubienie

Taaa, matka Polka to ona nie jesr.
Ale naruszac posągową wielkość Narodu Polskiego to przecież bilet do piekła . Najlepiej polskiego, bo tam diabel kotla za smołą pilnowac nie musi.
Nie jest to w tej konkretnej sprawie, bo najpierw musialabym film zobaczyc?
Żeby ocenic czy wystawienie go do wyscigu odskarowego ma sens?
Ale jako tendencja.
W kwestii migracji?
Niestety, czy chcemy czy nie?
To tez są ludzie. Inna sprawa, jacy? Pod wzgledem mentalnosci, zdeterminowania, naiwnosci?
Oprocz naturalnej empatii czy wrażliwości, które w teorii powinny charakteryzowac “czlowieka poczciwego” mamy tez prawo do odrobiny egoizmu i obrony koniecznej.
I również wolnosc słowa- nie davsie okryc, ze filmy Holland kinem rodzinnym nie są…

Grubszy temat bo jak sie cofnąć do czasów stalinowskich to malo kto tak srał do swego gniazda jak Szymborska czy Kuroń.
Jestem jednak zdania że wręcz trzeba zachować się z fasonem i dzisiaj,blisko 80 lat po tym koszmarze,nie urządzać sobie maccartyzmu dla ubogich.My nie znamy tego czasu,nie przeżyliśmy na własnej skórze,natomiast możemy oceniać te pozytywną stronę życia i dokonań wyżej wymienionych.
Tym bardziej że jest w narodzie wcale nie tak mało draństwa które stawia znak równości pomiedzy stalinowskim katami a tymi co wygadywali niebotyczne bzdury bo nie potrafili się w tym czasie odnalezć lub po prostu bali się..
Trudna i niejednoznaczna sprawa.
I z pewnością owo “odcedzanie” aby sobie swobodnie potem uzurpować prawo do bycia arbitrem,nie jest najlepszym wyjściem.No bo jak oceniać człowieka,biorąc pod uwagę jedynie jeden odcień,jedną stronę medalu?

1 polubienie