Ponad planem...Ciemność wiary

Moim zdaniem,fantastyczny wywiad.Na spokojnie burzący pewne ciemne korytarze.
Nie odpowiada wprost bo w wierze nic nie jest podane na tacy.Prócz dekalogu oczywiście.
Niemniej wyjątkowo rozsądny dziennikarz,tak poprowadził sprawę że osobiście poczułem się jak nad brzegiem morza..
Jesteśmy bezsilni ale i jesteśmy zdolni do odkrywania piękna.Człowiek wolny zawsze ma WYBÓR a wiara czy raczej ZAWIERZENIE jest jak kolejny pociąg w tę samą stronę jak ten który własnie znowu Ci uciekł…
Myślę że warto.
To tylko 5 minut.Tak ze zrozumieniem.

Ja bym bardziej chciał poznać definicję końca świata, bo chyba z każdej wynika, że świat po skończeniu się nadal ma istnieć.

Przeczytałam dwa razy i jakoś specjalnie nic mnie tam nie zaskoczyło, choć postać zakonnika ciekawa i sympatyczna. Może dlatego, że od pewnego czasu patrzę na to z boku. Ogólnie rzecz biorąc, temat paruzji, to wróżenie z fusów, powoływanie sie na takie czy inne osoby, źródła jest raczej nadużyciem, bo jak sam o. Badeni mówi w tym wywiadzie: “Pan Bóg zwykle działa ponad planem, w sposób zaskakujący. Wybory Boga są nie do przewidzenia, chociażby opisany w Biblii wybór króla Dawida”
Mówiąc prostymi słowami – żaden ksiądz, biskup czy kardynał tak naprawdę NIC NIE WIE na pewno. Niestety, wielu z nich wypowiada się w taki sposób, jakby osobiście rozmawiali z Bogiem i dostali od niego jasną instrukcje a potem opowiadają wiernym o tym tak, jakby to były obowiązujące prawa fizyki czy chemii.

To z bogiem nie ma nic wspólnego

Chodzi mi o brak symetrii. Ani nauka oficjalna ani żadna mi znana religia nie objecuje, że skoro przed początkiem świata niczego nie było, to po końcu świata też nie powinno być niczego.

Wypowiedzial się diabeł …

No, tak na logikę, to diabeł wie więcej o Bogu niż człowiek :laughing: