30 kwietnia 1777 urodzil sie Johann Carl Friedrich Gauss, jeden z pierwszych twórców geometrii nieeuklidesowej (dla tych co z lekcji matematyki na wagary uciekali - to taka geometria, gdzie trójkąt może mieć wszystkie katy proste, a dwie linie równolegle kiedyś się przeciąć) - za życia nazywany księciem matematyków nie zajmował się wyłącznie teoria - w zakresie jego zainteresowań była również fizyka, optyka, astronomia, geodezja, kartografia, statystyka - czyli wszystko gdzie teorie można zamienić na praktykę.
rozwinął tez ku utrapieniu przyszłych studentowi nauk ścisłych rachunek całkowy i różniczkowy.
dla tych co pamiętają? jego podobizna znajdowała się na banknocie 10-markowym.
Te całki i różniczki nie wiem komu i na co potrzebne .
Tak samo jak 100-letni DZIADEK biegający z chodzikiem po UK i zbierający tym samym kasę …
Proponuję wszystkich 100-latków wysłać NA SPACERNIAK!!!
Już i tak nie mają nic innego do roboty w swoim życiu!
Faktycznie,wiecej mnie nie bylo niz bylem i skutki sa do dzisiaj…
Ale…Jak trojkat bedzie mial same kąty proste to nie bedzie trójkatem.To"trój",dla mnie załatwia sprawe
A teraz sie pewnie dowiem ze to co widze to jest nieprawda…
no kurde nie pamiętam gościa
Nie ma go na FB?
Pewno ma konto na "insta, tam się kasiorę zarabia
Aha
Nie, to nie on!
Aha to 20 wiek, ten tutaj starszy i nic @okonek nie wspomniała, że kapelę mioł.
Kapelę metalową?!
Taki trojkat mozna narysowac na powierzchni kuli😆 idea Euklidesa polegala na tym, ze wszystko odnosilo sie do powierzchni plaskiej. Wprowadza zamieszanie? Moze troche tak, bo w szkole ciagle ucza geometrii euklidesowej i potem troche trudno sie przestawic.
A mnie się ten pan kojarzy jeszcze z polem magnetycznym. I prawdopodobnie z jedną taką krzywą.
i Ty się dziwisz że ludzie uciekali z matematyki?
Z matematyki to sie dziwie, ale z lekcji rachunkow w podstawowce to nawet mi sie zdarzylo.