Popołudnie z kulturą?

Dziś mija równiutkich 40 lat od śmierci Alfreda Hitchcocka.
A jakoś jego filmy wiecznie żywe.
Jak to o nim mowili? Taki gruby, taki pokręcony i taki genialny…

7 polubień

Jego filmy zaczynały się trzęsieniem ziemi a potem napięcie rosło!

5 polubień

Albo od trupa, a potem sie zaczynalo…

1 polubienie

Ciekawie czy miał “Okno na podwórze” z fajnym widokiem.

3 polubienia

Jajcarz był z niego okrutny. Pewnego razu założył się z jednym z członków ekipy, że ten nie wytrzyma całej nocy w kajdankach na rękach. Ten oczywiście zaakceptował wyzwanie nie wiedząc o tym, że reżyser chwilę przez założeniem kajdanek podał mu w jedzeniu dużą dawkę środka na przeczyszczenie …

5 polubień

Podobno w każdym jego filmie można go było zobaczyć :slight_smile:
Taki to był kaprys mistrza :wink:

2 polubienia

twz o tym czytalam - i nawet nie wiem czy ten kadr z krukiem to przypadkiem z filmu nie pochodzi? wstawilam, bo wydawal mi sie nastrojowy, ale nie sprawdzalam.

2 polubienia

Ptaki! Mało co nie umarłam…

2 polubienia

Jeden z moich absolutnych faworytow.W sprawach kryminalistyki ,biorąc pod uwage całą kariere wlasciwie nie mial sobie równych.I ta jego reka do blondynek…Eva Marie Saint czy Kim Novak…Nadzwyczajne i ponadczasowe!
Warto tez pamietac o cyklu dla tv,“Alfred Hitchcock przedstawia”.Grubo ponad 100 filmow z kryminalnymi zagadkami,od polowy lat 50-tych,do początku lat 80-tych…
Ulubiony film?Chyba Zawrót głowy ale…Na to pytanie jest zapewne jeszcze kilkanascie prawidlowych odpowiedzi :slightly_smiling_face:

5 polubień

Pewnie Collins będzie wiedział … :slight_smile:

Raczej od tzw.cameo czy pojawienia sie Alfreda w krotkim jednym z poczatkowych kadrow :smiley:

wlasnie przed chwila @Aszka_J o tym pisala i czekamy na opinie czy to zdjecie. ktore wstawilam to kadr z filmu?

1 polubienie

a w ogole to moze blondynki to preferowal na ekranie, ale zona byla cos jakby ciemnoruda?

1 polubienie

Oglądałam “Ptaki” i “Okno na podwórze”. A jako nastolatka czytałam przygody trzech detektywów.

4 polubienia

To moze byc fragment trailera lub jakiegos plakatu.Nie sadze,na 90% by to bylo z filmu.Raczej pasuje do wstepniakow z tv cyklu"A.Hitchcock przedstawia".Tyle ze tam z kolei,nie bylo nic o Ptakach a ja widzialem jakies 2/3 calego cyklu wiec moge nie wiedziec…
Zdjec z jego twarza lub chocby charakterystycznymi konturami profilu,byla niezliczona ilosc.

1 polubienie

Alma?Jakos nie przypominam sobie nic kolorowego z jej udzialem ale mozliwe.
Natomiast Janet Leigh i Tippi Hedren…Blondynki

1 polubienie

generalnie jako bohaterki swoich filmow preferowal blondynki.
a pogrzebalam w necie - jest troche prywatnych zdjec w technikolorze - Alma ma tam ciemnorude, kasztanowate wlosy.

1 polubienie