Poprawcie jeśli się mylę ale

Na Węgrzech to już są całkowicie rządy autorytarne i nadal są w UE i nikt nie chce ich wyrzucać z UE. My też tak będziemy?

1 polubienie

Jeśli w 2027 zawiąże się koalicja PiS-konfa to sami opuścimy UE.
A takie kraje jak Słowacja czy Węgry pozostają w unii ponieważ unia jest zbiurokratyzowana. Deregulacja potrzebna na wczoraj

2 polubienia

Sądzę , że Fico i Orbanowi z tym wygodnie. Nie sa zainteresowani rozwodem z UE.

2 polubienia

Też mi się wydaje że im wygodnie w UE. Pytanie czy naszym też będzie. I czy UE będzie akceptowała rządy autorytarne w Polsce tak samo jak na Węgrzech czy być może Słowacji

1 polubienie

To zależy.
Co komu sie bedzie opłacało i jaki bedzie uklad sil.

1 polubienie

Układ sił będzie korzystny bo więcej niż 1/4 Ukrainy na pewno nie oderwą. Rosjanie też mają pomału dosyć tej wojny

Podchodzą pod Sumy ostatnio żeby móc bombardować to miasto a podobno 75% już zniszczyli

Ja obstawiałem bardziej że będą podchodzić pod Czernihów

1 polubienie

Podobno to.czlowiek skolonizuje Marsa?
Trump zdanie codziennie.
Putin gra wszystkim na nosie.

2 polubienia

Z jednej strony Putin gra wszystkim na nosie bo nie jest zainteresowany zakończeniem tej wojny. Z drugiej strony Rosjanom nie idzie w tej wojnie

Po upadku Popasnej Ukraińcy musieli się wycofać z Lisiczańska. Myślę że Kramatorsk i Słowiańsk już przygotowali do ewentualnej obrony

Ale teraz celem są: Pokrowsk, Myrnohrad oraz Konstantiniwka

1 polubienie

Weźcie już przestańcie bezmyślnie mantrować o tym wyjściu z UE. PiS miał osiem lat, żeby podjąć jakiekolwiek kroki w tym kierunku i co? Poza psioczeniem na wspólnotę na lokalnym podwórku, rządy Szydło, następnie Morawieckiego i tak finalnie ratyfikowały i wdrażały unijne prawo w Polsce, z Paktem Migracyjnym i Zielonym Ładem na czele. Jeżeli w społeczeństwie nie ma przeważającej woli wyjścia ze wspólnoty, nawet najmniej sprawni umysłowo członkowie PiSu, czy Konfy zdają sobie sprawę, że byłby polityczny odlot w niebyt. Żeby skutecznie ich punktować, trzeba zacząć uderzać w realne problemy.

2 polubienia

Dokładnie, Polska nigdy nie opuści Unii, bo jest w jej centrum, można by tak rzec. Poza tym, realnych nastrojów w tym kierunku jeszcze nie ma. Chociaż jak nam zaczną dawać jakieś nierealne kary, typu za niepraworządność, etc. Już gdzieś znalazłem szybki komentarz we Francji, że Polska wraca do niepraworządności, bo takiego ma prezydenta, a nie innego. Więc, jak jakiemuś silniejszemu politykowi puszczą nerwy…

3 polubienia

Obawiam sie, ze nie tylko politykom.
Pójdzie taka propaganda o ciemiezeniu Polski, ze kosy pojda na sztorc.
A jak Bruksela nie przestamie robic urawnilowki od Lizbony po Tallin, nie liczac sie z lokalnymi warunkami? I nie odchudzi biurokracji?

1 polubienie

Realnie istotne nastroje antyunijne mogą pojawić się już całkiem niedługo, przy okazji realizacji kolejnych etapów wspomnianych wyżej Zielonego ładu i Paktu migracyjnego.
Jeżeli chodzi o infrastrukturę energetyczną, dekady zaniedbań, zaniechań, pozorowanych działań i trwonienia funduszy w przeciągające się projekty, które następcy i tak wygaszali z powodów ideologicznych spowodowały, że jesteśmy obecnie w czarnej doopie, tak że już całkiem niedługo ceny energii mogą być katastrofalne dla naszej gospodarki a portfel przeciętnego kowalskiego będzie tym obciążony do ostatnich granic przyzwoitości. Z kolei mechanizmy wymuszonej relokacji uchodźców będą miały wpływ na pogorszenie kwestii bezpieczeństwa. Oczywiście nie będzie to jakaś apokalipsa zapowiadana przez jedną stronę, ale też wystąpią pewne zjawiska, których istnienie w zaparte neguje druga strona. Jeżeli społeczeństwo zauważy, że w zbyt znaczącym stopniu ponosi konsekwencje działań wymuszonych przez Unię, a rzeczywistość nie pokrywa się z oficjalną narracją, będzie bardzo łatwo pobudzić antyunijne nastoje.

1 polubienie

PiS miał nadzieję że Rosja zajmie co najmniej pół Ukrainy oraz Litwę, Łotwę i Estonie. Ich prorosyjskość przed wojną była totalnie oczywista

Ale układ sił się zmienia na korzyść Ukrainy bo za niewielkie tracenia terytorium niszczą całą rosyjeką armię

A że układ sił się zmienia to i strategia PiSu musi uledz zmianie. Pytanie w jakim kierunku pójdzie ich strategia

Moim zdaniem albo odpuszczą polexit albo przez rządy autorytarne nas wyrzucą z UE. Bo wątpię że przekształcą nas w kraj o typowej strukturze zamożnego kraju

A to dlatego że boją się że stracą poparcie wśród ludzi którzy się przeprowadzą z Polski B do Polski A. Ale mogę się mylić

Ta “Polska B” ja ja nazywasz pojedzie na saksy i wroci jeszcze bardziej sfrustrowana niż jest.
I zazdrosna o garstke tych, ktorym udalo się zahaczyc w nowym kraju.
Typwi klinci populizmu bis i marzen o silnym wodzu…

1 polubienie

Też się obawiam że nie napłyną do rdzenia naszego kraju. PiS nie boi się że na Zachodzie przejrzą na oczy