Postacie i Sytuacje Mitologiczne

O jakich Mitycznych Sytuacjach i Postaciach chcesz się dowiedzieć czegoś więcej?
Które z Nich są dla Ciebie ważne?

Chciałbym się dowiedzieć czegoś o religii zaratusztrianizm.

To zależy wyłącznie od sytuacji…Gdy o czymś czytam lub potrzebuje np. wytłumaczenia jakiegoś kontekstu w tekście,wtedy rzecz oczywista, staram się coś zgłębić.
Natomiast tak po prostu, mity nie interesują mnie specjalnie.Ale przede wszystkim, nie mam do nich pamięci. :upside_down_face:

Której mitologii?

Bo jest tego dużo?

A doliczając jeszcze daenikenowcow, ufologow z ich stadem jaszczurek i strefą 51?

To nawet bardzo dużo. Choć z tymi kosmitami i , UFO i wieloma zjawiskami niewytlumaczalnymi?

To jest ich więcej niż by sie chciało, a duża czesc dobrze udokumentowane, aczkolwiek czesto utajona lub źle interpretowana?

W każdej legendzie jest ponoć ziarnko prawdy?

Mam na myśli różne Mitologie i nie chodzi mi o teorie związane z UFO.

Co prawda mezopotanscy superbogowie Anunnakii to bóstwa ściśle zwiazane z kulltem Matki Ziemi , choc niektorzy na sile robia z nich kosmitow z planety X, to juz Gilgamesz ma kilka wersji , żadna z nich nie przwiduje ruszania sie poza planete. Niesmiertelnosci szukal na miejscu.
A , że jak przystalo na polboga i herosa metodami bedacymi dla reszty nadprzyrodzonymi.
Zresztą dobrze jest zacząć od Mezopotamii, bo wiele elementow powtarza sie później w innych mitologiach.
Co do Ameryk?
Tu dopiero próbuje sie dokopac pczatkow, bo za dużo to się nie zachowalo. Zawsze zastanawialo mnie jakie to musialy byc mity i religia, że zatwardziali w bojach inkwizytorzy z taka zaciekloscia to niszczyli?
Ja rozumiem, zloto zedrzeć,.
Trafilo sie jeden czy dwoch etnografow na poczatku to sie trochę uchowalo, a poznie jak opanowali sztukę pisania ? Zanotowano co starsi pamietali.
Ze " starego swiata" to chyba majmniej poznana jest mitologia celtycka. Nastawione na “ekologie” obrzedow, gaje, swiete drewa i bez zapisu z wyjatkiem przekazu ustnego.

1 polubienie

Niestety, bardzo mała jest wiedza w naszym narodzie o postaciach mitologicznych z wierzeń dawnych Słowian. W szkole jest to praktycznie nieobecne, a szkoda, bo w Skandynawii uczą się o Thorze, Odynie i innych postaciach.

2 polubienia

Tak tylko religie nordyckie byly zapisywane - przkaz bul trwalszy niz w przypadku slowianskich. Jakie te runy byly to buly, ale trwalosc dawaly
A nad zapizem wezekoeym mecza sie do dzis, bo to tez nie buly zwykle liczydła.
O Slowiansch wiemy co nieco, ale z opisow zewnetrznych, niekoniecznie zyczliwych.

1 polubienie

BHPowiec w niektorych firmach to postac mityczna. Nikt go nie spotkal.

2 polubienia

Małe firmy nie musza mieć BHPowca na etacie, więc przychodzi on raz, dwa - trzy razy w miesiącu. Wtedy faktycznie trudno go spotkać.
A ja zawsze lubiłem na szkoleniach z BHP słuchać opowieści o przykładach wypadków przy pracy, książkę-horror można by o tym napisać.

2 polubienia

Najpierw to by sie to szkolenie wstepne musialo odbyc, zeby bylo co posluchac a nie sie falszuje dokumenty na starcie.

1 polubienie

Raczej historie ludzkiej bezmyslnosci.
Lub przemyslnosci, co zrobic, zeby przepis ominac i kaleką lub trupem zostać.

1 polubienie

Za to w całym zachodnim świecie nauczana jest mitologia grecka.

No dobra…By nie sprawiać Ci zawodu… :wink:
Trudno by było nie zainteresować się choć raz w życiu,postacią Afrodyty czy Persefony…Trudno nie wychwycić sympatii jaką cieszył się Kupidyn…
Trudno by nie kumać nic o wyprawie po złote runo…
Trudno zignorować piętę Achillesa czy nić Ariadny :innocent:
Tych kilka wątków pojawia się czy to w sztuce czy w mowie potocznej…
Niemniej odpowiadając na pytanie,nie przewiduję w najbliższym czasie,jakichś bardziej dogłębnych studiów :laughing:
A już zupełnie osobna sprawa to bóstwa starożytnego Egiptu…

1 polubienie

Ci jednak są mniej znani.

1 polubienie

Nie w calym. Rzymska popularniejsza. I nie jako odrebny przedmiot.

Mitologia bywa czescia programu historii, filozofii czy literatury.

1 polubienie