Potrafisz sobie wyobrazić, jak to jest mieć 50 lat więcej,

niż wówczas, gdy mieliśmy 22 lata?

• Potrafię
  • Nie potrafię
  • Trudno powiedzieć
  • Mam jeszcze inne zdanie nt. temat

0 głosujących

Młody człowiek nie jest tak mądry, jak taki wiekowy…

Jasne.
Śmigałem sobie wtedy z jednego na drugie w otoczeniu milionów mi podobnych, uważając by witki się nie splątały, bo żaden z nas do celu by nie zawinął.

.to były czasy…eh… :sleepy:

3 polubienia

Najpierw muszę dożyć. Na pewno po 50 roku życia będę miał więcej dolegliwości chorobowych i słabszą kondycję.

2 polubienia

Może też być odwrotnie, gdy więcej rozumiesz zasady zachowania zdrowia. Mnie w młodych, głupich czasach zdarzało się łapać grypę, przeziębienia, a w późniejszych takie infekcje już mnie się nie czepiały.

Nikt nie potrafi a jesli tak twierdzi,bredzi.
Kiedy mialem 22 lata,w ogóle malo wiedzialem i “potrafilem”.A co tu mowic o mysleniu na temat półwiecza wprzód…

1 polubienie

Będziesz miał choroby wspólistniejące.

Mlody człowiek wcale nie musi być głupszy od starszego. Stereotyp, który pozwala starym jechać na młodych. Ponadto po 50 głowa już nie ta, słabsza pamięć, etc.

Starszy człowiek z racji dużo dłuższego czasu na zdobywanie wiedzy i konfrontowanie jej z dużo większym doświadczeniem osobistym i historycznym, ma dużo większe szanse na mądrość.

1 polubienie

Ale przecież twierdzisz, że wiedza jest nieharmonijna…

1 polubienie

Wiedza może być mądra, obiektywna, i ogłupiająca, subiektywna.

Młodzi są w 90 % uczeni bezmyślności, ogłupiania. Natomiast starzy, jeśli nawet umysł mają mniej sprawny, to jednak potrafią eliminować tę ogłupiającą, przez co i tak stają się dużo mądrzejsi.

Z tego, co pisałeś, nie jest zgodna z DSHN…

Sam sobie zaprzeczasz ale to akurat jest na tyle powszechne ze nie trzeba nic udowadniać.
Mlodość to dynamika,radość,parcie do przodu,entuzjazm itp.Ale z pewnoscią nie wiedza lub mądrość.

1 polubienie