@harmonik ale jak to się stało że o tobie nie usłyszeliśmy w mediach.
Solidarność miała swoje struktury nie tylko lokalne, lecz i krajowe, którymi wspierała takich zdolnych, wyrobionych politycznie, zresztą w jej interesie. Moje argumenty wspierające Solidarność były nośne, logiczne, przekonujące, a przy tym genialne.
Bo widzisz, Solidarność dostawała duże wsparcie materialne od kapitalistycznego Zachodu w okresie zimnej wojny, który nie po to ją dawał, aby wzmocniły ZSRR i obóz marksistowski. Stąd opcja socjalistyczna, której byłem zwolennikiem, nie przeszłaby. Stąd wolałem się wycofać i nie pchać się na świeczniki, aby mnie ichni agenci nie zdmuchnęli z niego…
Są demokratyczne nie mniej od Polski i Zachodu. Białoruś i Rosja to charakterne państwa, nie takie jak zachodnie i Polska wredna.
Przecież w Rosji są wybory ustawiane. O czym ty piszesz. U nas też niedługo będą.
A co Polacy wiedzą, co jest mądre, a co bezmyślne, i jak głosować? A jak nie wiedzą i nie rozumieją, to bardziej są oszukiwani i manipulowani, niż obdarzeni demokratycznie wolną wolą.
Harmonik powiedź skąd ta niechęć do Polski do jakby nie było twojej ojczyzny?
Polacy nie wiedzą jak wybierać, bo mamy co mamy, ale…obawiam się że twoje wybory dla mnie też nie byłyby zbyt mądre…a może się mylę…
To na kogo byś głosował z obecnych partii politycznych?
Na żadną. Nie nadają się.
Na 99 % Prezes zachęcał brata Prezydenta do tego nieodpowiedzialnego, tragicznego kroku wiadomo jakiego i gdzie, który w ważnych sprawach cenił sobie konsultowanie z bratem. Wystarczy mieć tamtą rozmowę nagraną, co dla zagranicznych wywiadów elektronicznych jest prostą sprawą, aby mieć Polskę w garści. Przez jednego człowieka. Miałbym kochać taką Polskę, ogłupianą niepoważną religią katolicką, mordującą polowaniami, rybołówstwem, wędkarstwem harmonijne stworzenia?
Możesz mi powiedzieć, co w Polsce było i jest dobrego, poza Unią Polsko-Litewską?
Tak myślałam że na żadną
Ale szczerze mówiąc to ja też…
Tak samo ja mogę zapytać czy możesz mi powiedzieć co w ZSRR było dobrego? Kołchozy,Gułag,ludobójstwa,bieda,wielki głód na Ukrainie… Bo ZSRR który tak wielbisz ma sporo na sumieniu czego akurat w Polsce nie było i czego akurat Polacy nie robili Co do Polski był dobre okresy…Złoty wiek i dobrzy władcy Mieszko I Bolesław Chrobry Łokietek Kazimierz Wielki Stefan Batory
Zwycięstwo rewolucji socjalistycznej, to było wg mnie wielkie dobro i ogromne przedsięwzięcie, choć światopoglądowo bolszewicy mieli niską świadomość. Ale nie wyobrażam sobie siebie pod władzą caratu. Ustrój kapitalistyczny to też bezmyślność.
Caratu już nie było kiedy wybuchła rewolucja bolszewicka bo jak byś nie widział to carat obaliła rewolucja lutowa I nie mówiłem o rewolucji tylko o ZSRR i o tym co się działo w tym państwie…bolszewicy mieli niską świadomość to twoje wytłumaczenie ludobójstw głodu i terroru?
Obalili carat prawie równocześnie z kapitalizmem, i obronili nowy ustrój przed armiami całego kapitalizmu. Rosja bardzo chciała mieć przyjazną Polskę na swej zachodniej granicy, co było darem losu dla Polski, to te polskie przygłupy, podjudzane przez KK, czyniły wszystko, aby być wrogiem dla Rosji, i mieć w Rosji wroga.