Problemy z geografią?

Tom FM właśnie podało że najwięcej pośród uchodźców na białorusko-polskiej granicy to irraccy Kurdowie. Ludzie którzy w swoim kraju byli całkiem nieźle sytuowani: jak na lokalne warunki… Ludzi z Syrii, którzy są obecnie w najgorszej sytuacji nie ma, nie było ich stać na ucieczkę… Szlak przez Białoruś jest uważany za bezpieczniejszy, bo nie ma tam wody, przynajmniej się nie utonie… Podobno problem polega na tym, że ludzie Ci myślą, że po sforsowaniu naszej granicy znajdą się na terenie Niemiec. Podobno są kiepscy z geografii… I tu moje pytanie: jakie trzeba mieć wykształcenie żeby nie wiedzieć jak obsługiwać mapy google w przeglądarce lub aplikacji? Czy oni są analfabetami? Nie mam pojęcia… :thinking:

3 polubienia

Szkoly koraniczne :roll_eyes:.
A co do znajomosci geografii to nie trzeba byc Kurdem, zeby szukac Niemiec na biegunie poludniowym.
A obawiam się, ze jakbys zapytala przecietnego zjadacza polskiego chleba gdzie szukac Samoa tez bylyby problemy. :joy:

1 polubienie

Na wyspach.

:sunglasses:

3 polubienia

I nie na Baltyku :joy:

2 polubienia

Samoa? Na własne oczy widziałem naszych licealistów, maturzystów, a nawet studentkę nie potrafiących na zwykłej polskiej mapie pokazać Wrocławia, Gdańska, Poznania, Warszawy.
Własnego miasta teeeż!!!

Na mapie Europy również katastrofa. A na moje zdziwienie, wzruszenie ramionami i; - na na co mi to wiedzieć? Komu to jest potrzebne? Na co mi się to przyda?

2 polubienia

Ja mam kłopoty z nowym podzialem na województwa.

Wsród tej bandy najwiecej jest Irakijczyków.Afgańców trudno sie doszukać.Ile razy trzeba pisać ze to nie ofiary wojny bo te nigdy z teatru wojny sie nie wydostaną???
Geografia nie ma tu nic do rzeczy.Amerykanie przecietnie wiedzą na ten temat jeszcze mniej a moj kolega,Irlandczyk do niedawna myślał ze Chorwacja jest nad Bałtykiem…
To nie geografia interesowala pakistańskich taksówkarzy gdy pokazywali mi kopanie glowy syryjskiego żołnierza,5 lat temu.I nie geografia ich bawila gdy czytali o"bohaterskich wyczynach" zbrodniarza zwanego jihadi john.Na szczeście juz odstrzelonego.
A tak w ogole,w najgorszej sytuacji i to od lat,są ludzie Jemenie.W kraju o pieknym wybrzeżu,sasiadującym bezpośrednio z saudyjskim szejkami którzy mają ich w doopie,mimo ze mogliby za grosze [wg.ich taryfy] zaprowadzic tam pokój wśród swoich braci w wierze :rage:

2 polubienia

To co innego. Po samych nazwach z grubsza się zorientujesz.

A tu pytałem cywilizowanych Polaków, co poniektórych, by na podstawie Słońca określili kierunki geograficzne. Żaden nie potrafił.

1 polubienie

Okazuje się, że najwięcej Kurdów z Iraku i Turcji. Łukaszenka ich przyjmował. Po rozmowach UE z tymi krajami, oba te państwa wstrzymały wysyłki. Łącznie do tej pory ten kraj opuściło ponad 12000 osób, Reszta z jakichś innych pobliskich państw.

Wszystkich chce przytulić Bawaria. Tej liczby samo Monachium nie odczuje. Pisałem już o tym.

1 polubienie

Tu nie chodzi o to czy odczuje czy nie.
Sprawa psychologiczna - im sie udalo to moze nam tez? A granica polska na wschodzie dluga.
Co prawda na jakas tam wspolprace z Ukraina mozna liczyc, ale kto ma negocjowac? PiS???

1 polubienie

Tu jest samo a:

A

5 polubień

A Ty swoje :joy_cat:

1 polubienie

Gdyby Łukaszenka nie przyjmował, to by tej całej awantury nie było, Zorientował się, że od lat granica z Polską jest nieszczelna i wpadł na pomysł. W ciągu kilku ostatnich lat przez Polskę nielegalny tranzyt do Niemiec liczyć można na parę tysięcy. A Kaczyński chce to wygrać dla siebie.

2 polubienia

,no właśnie, po co? Przecież tam nie można pokazać cycków na Instagramie…

1 polubienie

Liczą na fart.
Głupi nie są. Wielu gada po angielsku, mają iPhony, markowe ubrania. I wiedzą gdzie jest dobry socjal.
Wiedzą gdzie jechać.

@okonek Żeby znaleźć Samoa wystarczy umieć pisać, czytać i mieć telefon z dostępem do internetu…

A zwykly atlas nie wystarczy?

1 polubienie

A ja swoje …

2 polubienia

Syn Telamona. :stuck_out_tongue:

Zajebisty rebus, mitologia z historią. Masz piwo u mnie…

:beer: :beer:

1 polubienie

3mam kolegę za słowo …

Tylko mi teraz bez piwa przyjedź …

Na mróz wygnam :grin: :grin: :grin:

2 polubienia