Procenty jak poprawnie ( mówić anie pędzić :) )

Mam problem (tak, przyznaję się , chodziłem na wagary :slight_smile: )
Jak to jest poprawnie? Weźmy na przykład taki Alli-expres i wirusa. Czy teraz powiemy że spadek sprzedaży wynosi np 50 % ? Kiedy powiemy że sprzedaż spadła np. o 300 %

Nic nie może spaść poniżej 100%, bo taki spadek to 0.

A poza tym - o co chodzi, bo nie kaman?

Mam wątpliwości i próbuję je rozwiać czy możliwy jest spadek więcej niż 100%.
Czy zawsze całość to 100 % i spadek musi być mniejszy lub równy tej wartości?
Znalazłem takie coś , ale nie wiem czy wiarygodne…
Na stronie matematyka ktoś odpowiada jednoznacznie że jest możliwy spadek kilkaset procent…

Teoretycznie tak, jeżeli twoje zasoby pieniężne spadną o 200% to znaczy że masz dług w wysokości 100% tego co posiadałeś. Ale taki spadek to tylko matematyczna sztuczka, w praktyce nie można tego zastosować na liczbach naturalnych, czy czymś materialnym.

Znam się na innych procentach

2 polubienia

Czytam taki wpis w necie " Jak prognozuje firma badawcza iSuppli, sprzedaż telewizorów LED będzie rosła w najbliższych latach w średnim tempie ok. 400 proc. rocznie."
Rozumiem… Wzrost czterokrotny w roku sprzedaży… Ale czy zatem można powiedzieć że spadek sprzedaży wynosi 400% ? Czy to tylko jak mówisz sztuczka i poprawnie, właściwie należy powiedzieć że jeśli sprzedawali 1000 tv a teraz sprzedają 250 to spadek wynosi -75% ?

Sprzedaż może wzrosnąć o dowolna liczbę procent, natomiast spaść może co najwyżej o 100%, czyli do zera.

2 polubienia

Dzięki Chyba to rozwiewa moje wątpliwości :slight_smile:

Ekonomistą to ty nie będziesz. Ani księgowym.

1 polubienie

Kolega jest idealnym kandydatem na ksiegowego kreatywnego. Watpliwesci zasiac potrafi…

W PiS takich chcą do budżetu

1 polubienie

Spadła o 300% ? Nigdy.
Całość to 100%, więc jak cenę zmniejszą o 100% tzn, że rozdają towar za darmo. Jeśli miałaby spaść o 300%, tzn, że jak "kupisz, to dopłacą Ci dwukrotność pierwotnej ceny :)))
100%=100/100 = 1 (całość)

Tak.

Cena może wzrosnąć o dowolny %, zmaleć tylko do 100%, inaczej wyjdzie liczba ujemna.

Kiedyś Wałęsa mówił że ceny spadną o 100% :slight_smile:

1 polubienie

Walesa znal tez plusy ujemne i dodatnie :grinning:

2 polubienia

Oraz był ZA, a nawet PRZECIW

1 polubienie

Szkoda, że nie doczekam do tego czasu!
Ale on dużo ciekawych rzeczy mówił :slight_smile:

1 polubienie