Prognoza pogody dla Antarktydy (zagadka)

Dziś rano napisał do mnie kolega z wybrzeża Antarktydy. Był zaskoczony pogodą i na dowód przysłał zdjęcie termometru, który pokazywał dokładnie 0 stopni Celsjusza.

No cóż, zapewne wina globalnego ocieplenia. Ale potem powiedział, że jego znajomy, który jest w stacji badawczej na samym Biegunie Południowym ma znacznie gorzej, bo u niego termometr pokazuje temperaturę dwa razy niższą!
Jaka temperatura jest na biegunie?

Tam właśnie zaczyna się lato :grinning_face:

edit: Właściwie powoli kończy się u nich wiosna :slightly_smiling_face:

2 polubienia

Po zastosowaniu kombinatoryki stosowanej , termometr na Biegunie Południowym wskaże

-17.7777777778°C

co oczywiście jest temperaturą 2 razy niższą od 0°C

Błąd, to nie jest dobra odpowiedź.

łeee :face_with_diagonal_mouth:

Matematycznie 0°C

1 polubienie

0 zawsze daje xero, ale biorac po uwagez ze jest to biegun poludniowy latem? To zero dodatnie.
A tak serio to pdoakraew niezla zmrazarka tam jest.

W sumie ciepło

U nas dzis bylo -2. Ale do rzeczy

A gdyby tak nie przywiązywać sie tak do celcjusza i przeliczyć na st farenhaida? W tedy 0 C to 32 F. 2 razy zimniej to raz 32 i drugi 32. Czyli - 32. Ile to jest? Około- 35,5C.

Dobrze kombinuję?

3 polubienia

Idziesz we właściwą stronę, ale jeszcze źle.

1 polubienie

Kelvina. Ale nie napiszę ile, bo odpowiedź znalazłam w necie, więc nie byłoby to super uczciwe :grin:

4 polubienia

Też tędy szedłem, tylko dodałem 32°F do 32°F i wylazło 64°F, co daje 17, 7777778°C. A później jeszcze dodałem do tego minus, bo miało być zimniej :blush:

1 polubienie

Mysl dalej! :slight_smile:

Ziobro stopni

5 polubień

Już mam :blush:

Dwa razy mniej.

0°C to 32°F
czyli dwa razy mniej to

16°F

czyli

-8,89°C

1 polubienie

Niestety, źle

łeee :face_with_diagonal_mouth:

Brałam tą opcję pod uwagę ale

1/ to wcale nie byłoby zimno jak na biegun - co wspodzilo wątpliwości

2/ nie byłoby 2 razy zimniej, tylko “o połowe”

Też myślami o Kelwinach (wszak nie “stopniach Kelwina”)ale …gdy podzielitam przez 2 a potem przerobiłam na st C wychodziły jakieś niemożliwe wartości. Poniżej minimalnej…

2 polubienia

Czyli co? :thinking:

°K można podzielić przez 2 i wynik nie będzie o połowę mniejszy tylko 2 razy mniejszy

i jednocześnie

°F nie można podzielić przez dwa, by wynik był dwa razy mniejszy, bo po podziale na dwa będzie tylko o połowę mniejszy

1 polubienie

No tak.

Ale co z tymi Kelwinami zrobić? To inny rodzaj skali.

2 polubienia