w Polsce, miało średnicę 300 km (czyli taką średnicę miałby Pierścień Infrastrukturalny, na którym byłyby ulokowane wszystkie bloki (10 000 bloków, ulokowanych prostopadle do Pierścienia Infrastrukturalnego) ze wszystkimi mieszkaniami i cała infrastruktura HMP), a mieszkanie 100 mkw miało rozmiary 3,33 x 30 m, i składało się z 3-ech segmentów o wymiarach 3,33 x 10 m, oczywiście ustawianych w linii, jeden za drugim.
Jeśli przyjmiemy długość bloku na 1 km, to ilość mieszkań w HMP będzie zależała od przyjętej wysokości bloków. Oczywiście możemy wydłużyć bloki, a obniżyć ich wysokość.
Najprościej to pewnie byłoby, abyśmy przestali się rozmnażać jako nieharmonijny, patologiczny gatunek, i zniknęli z tej Planety. Setki wspólnot (zakonnych) żyje jednopłciowo, i żyje.
A tu sie mylisz, wiekszosc klasztorow net ma, tylko limtowany i cenzurowany przez zarzadzajaceo (opata czy innego)
Ale nasz kolega to guru, więc nie przyjmuje do wiadomosci, ze moze nie byc szefem…
A co do tego bloku giganta, to on ma dlugosc kilometra, ale ze jak? Nalozyc na niego prostokąt i bok prostokąta ma dlugosc kilometra?
A chyba nieee tera sie dopiero przygladam… eeee to nic nadzwyczjnego…
Nie dość, że ludzi, to jeszcze światłowody do tych molochów chcesz pakować.
Jest lepsze rozwiązanie.
Biorąc przykład z maleńkiej , włoskiej wioski Viganella, można skonstruować ogromne zwierciadło, które odbijalłoby promienie słoneczne, kierując je równomiernie na wszystkie kondygnacje.
Jako, że HMP z natury będzie pierścieniem, to zwierciadło też musi być okrągłe. Jedynym i słusznym miejscem na takie zwierciadło będzie nowonarodzony Księżyc. Nie za duży i nie za mały. Początkowa odległość od Ziemi wręcz na wyciągnięcie ręki, więc transport nie powinien stanowić problemu.
Ideał idealny.
Harmoniusz- tak ludzkość powinna nazwać nowy księżyc, na cześć i chwałę jego przewidziciela.
Wiesz, może przesadziłem z tym 200-milionowym HMP, może powinienem je zredukować do 100-milionów. Najpierw projektowałem je jako cztery, 50-milionowe, i takie byłoby łatwo zaprojektować i zbudować, ewentualnie jeden HMP 60-milionowy o średnicy 300 km. Zaprojektowanie i zbudowanie byłoby proste, jedynie to doświetlenie kondygnacji światłem słonecznym, ale przy zmniejszeniu ilości mieszkań, raczej ten problem dałoby się łatwo rozwiązać.
Widzisz, @Bingola, ludzie budują i mieszkają w błędnym kapitalizmie, nie tworząc HMP od nowa, przez co mają gigantyczne koszty swej cywilizacji. Ja przewiduję budowę HMP w demokratyczno-ekologiczno-efektywnym socjalizmie non-profit, od nowa, choć raczej mądrzejsze jest zaprzestanie rozmnażania się przez nieharmonijną, patologiczną ludzkość.