KLIK
Mój wynik 11/12, nie ma to jak szkoła @birbant 'a
Źle tylko dokument powstały za Bolesława Krzywoustego.
10/12
Jak na mnie to i tak dużo
Za moich czasów, to była wiedza ze szkoły podstawowej.
Po tej porcji testow historycznych?
Wlaczylam resztki szarych komorek i uniknelam smierci pezez @birbant - owe wysmianie. 12/12 choc dokument to tak na wyczucie. Wiedzialam, ze przelomowy, ale ten krol?
Nie przesadzaj, nie wszyscy byli kujonami lub mieli dobrych nauczycieli historii.
11/12…Jak to trzeba byc skupionym do końca…Szlo lekko i przyjemnie a w ostatnim,bach i wynik szlag trafił…
I to jest ten quiz na ktory czekam od rana?
…nie, będzie niebawem…, jest już u Bingoli.
Ta Bulla Gnieźnieńska całkowicie uniezależniała polski kościół od biskupstwa magdeburskiego i od tej pory, kościół w Polsce podlegał bezpośrednio pod papieża. Czyli wróciło to, czego dokonał Bolesław Chrobry, a jego syn stracił.
Mam identycznie tj jeden -ten sam błąd.
Krzywousty nie był królem. Pod koniec życia nie udało mu się koronować. Ponowną próbę, prawdopodobnie już udaną, przerwała śmierć.
wlasciwie to tak sie przyjelo o wladcach polskich mowic jako krolach, ale wiem, ze spora czesc z nich nidgy “pomazancami bozymi” nie byla. watykanska polityka i sasiedzi niechetnie widzieli pelnoprawnych wladcow (zreszta cos mi sie kojarzy, ze to zaczelo sie gdzies w czasie rozbicia dzielnicowego, moze ciut wczesniej?)
Z centralnych władców piastowskich, książętami byli; Mieszko I, Kazimierz Odnowiciel i Władysław Herman, dość nędzna kreatura oraz Bolesław Krzywousty.
A do czasów Kazimierza Wielkiego było ledwo 7 królów koronowanych.
Muszę zmienić okulary na mocniejsze, bo przeczytałem, że dwóch…
W tem jeden Czech.
Kiedy jako szczyl,studiowalem po nocach"Poczet królów i książat polskich",z mety uderzylo mnie jakim padalcem byl Herman.Miewaliśmy mieczaków czy nieudaczników ale ten typ to zaklad karny bez mozliwosci apelacji
Gorszy był Bezprym.
Teorytycznie jest jeszcze Bolesław Zapomniany kojarzony przez historyków, jako ten Bezprym. Inni dopatrują się, że był dzieckiem Bolesława Śmiałego i jego domniemanej żony Wyszesławy. W tym temacie jest tygiel informacyjny. I wielkie luki. O tej postaci wspomina Długosz. Ponoć był łotrem bez czci i honoru, ponadto tchórzliwym sadystą i niemożebnem okrutnikiem. Kiedy się urodził, jak długo panował i kiedy umarł, nie wiadomo. Ale żródła mgliście wspominają taką postać. Ponieważ danych jest śladowa ilość, to kojarzy się tę kreaturę z Bezprymem, bo ten też był taki sam.
Musiałbym się zebrać i opisać wszystko, co jest wiadome w tem temacie. Dużo pisania by nie było.
Za moich czasów to też były oczywiście inne czasy. Człowiek miał głowę o …dziesiąt lat młodszą i pojemniejszą. A dziś ma do dyspozycji to co ma.
Jestem więc zadowolony z mojego wyniku 10/12. A szanowny kolega @birbant pewnie zareaguje: jak można tego wszystkiego nie wiedzieć?
11 / 12, żle dzwon Zygmunta