Prościutki quiz historyczny z włądców Polski

KLIK
Mój wynik 11/12, nie ma to jak szkoła @birbant 'a
Źle tylko dokument powstały za Bolesława Krzywoustego.

6 polubień

10/12
Jak na mnie to i tak dużo :joy:

4 polubienia

Za moich czasów, to była wiedza ze szkoły podstawowej.

4 polubienia

Po tej porcji testow historycznych?
Wlaczylam resztki szarych komorek i uniknelam smierci pezez @birbant - owe wysmianie. 12/12 choc dokument to tak na wyczucie. Wiedzialam, ze przelomowy, ale ten krol?

3 polubienia

Nie przesadzaj, nie wszyscy byli kujonami lub mieli dobrych nauczycieli historii.

2 polubienia

11/12…Jak to trzeba byc skupionym do końca…Szlo lekko i przyjemnie a w ostatnim,bach i wynik szlag trafił… :roll_eyes:

4 polubienia

I to jest ten quiz na ktory czekam od rana?

2 polubienia

…nie, będzie niebawem…, jest już u Bingoli.

1 polubienie

Ta Bulla Gnieźnieńska całkowicie uniezależniała polski kościół od biskupstwa magdeburskiego i od tej pory, kościół w Polsce podlegał bezpośrednio pod papieża. Czyli wróciło to, czego dokonał Bolesław Chrobry, a jego syn stracił.

4 polubienia

Mam identycznie tj jeden -ten sam błąd.

3 polubienia

Krzywousty nie był królem. Pod koniec życia nie udało mu się koronować. Ponowną próbę, prawdopodobnie już udaną, przerwała śmierć.

4 polubienia

wlasciwie to tak sie przyjelo o wladcach polskich mowic jako krolach, ale wiem, ze spora czesc z nich nidgy “pomazancami bozymi” nie byla. watykanska polityka i sasiedzi niechetnie widzieli pelnoprawnych wladcow (zreszta cos mi sie kojarzy, ze to zaczelo sie gdzies w czasie rozbicia dzielnicowego, moze ciut wczesniej?)

3 polubienia

Z centralnych władców piastowskich, książętami byli; Mieszko I, Kazimierz Odnowiciel i Władysław Herman, dość nędzna kreatura oraz Bolesław Krzywousty.

4 polubienia

A do czasów Kazimierza Wielkiego było ledwo 7 królów koronowanych.

2 polubienia

Muszę zmienić okulary na mocniejsze, bo przeczytałem, że dwóch… :rofl:

1 polubienie

W tem jeden Czech.

1 polubienie

Kiedy jako szczyl,studiowalem po nocach"Poczet królów i książat polskich",z mety uderzylo mnie jakim padalcem byl Herman.Miewaliśmy mieczaków czy nieudaczników ale ten typ to zaklad karny bez mozliwosci apelacji :unamused:

3 polubienia

Gorszy był Bezprym.

Teorytycznie jest jeszcze Bolesław Zapomniany kojarzony przez historyków, jako ten Bezprym. Inni dopatrują się, że był dzieckiem Bolesława Śmiałego i jego domniemanej żony Wyszesławy. W tym temacie jest tygiel informacyjny. I wielkie luki. O tej postaci wspomina Długosz. Ponoć był łotrem bez czci i honoru, ponadto tchórzliwym sadystą i niemożebnem okrutnikiem. Kiedy się urodził, jak długo panował i kiedy umarł, nie wiadomo. Ale żródła mgliście wspominają taką postać. Ponieważ danych jest śladowa ilość, to kojarzy się tę kreaturę z Bezprymem, bo ten też był taki sam.

Musiałbym się zebrać i opisać wszystko, co jest wiadome w tem temacie. Dużo pisania by nie było.

3 polubienia

Za moich czasów to też były oczywiście inne czasy. Człowiek miał głowę o …dziesiąt lat młodszą i pojemniejszą. A dziś ma do dyspozycji to co ma.
Jestem więc zadowolony z mojego wyniku 10/12. A szanowny kolega @birbant pewnie zareaguje: jak można tego wszystkiego nie wiedzieć? image

4 polubienia

11 / 12, żle dzwon Zygmunta

4 polubienia