Morderca ptaków … A fe! Wstyd!
Dokarmiac trzeba z glowa. Troche chleba dzikim golebiom nie zaszkodzi.
Ale od dawna wiadomo, ze karmienie zwierzat resztkami przetworzonego jedzenia z “panskiego stolu” im nie sluzy, a jeszcze zaplesnialymi?
Co prawda ja na kocie moglam polegac, jak wedliny czy surowego miesa nie ruszyl to znaczy, ze i dla czlowieka dobre nie bedzie. (nie mowie o kielbasach, bo to i czosnek, jakies przyprawy, ktore kotom moga szkodzic, ale polska szynkowa z dobrej wytworni kocie zainteresowanie wzbudzals)
U mnie wroble rozmoczone kawlki bulki zjadaja, mrozow nie ma, zeby to w wolu zamarzlo, ale i
tak wola karme wykladana dla kotow wedrownych.
Co Tys sie taki prowiadomonacyjny zrobil?
Film jak na domument nieco przeslodzony kabalistycznym mistycyzmem , ale zydzi tak maja.
A naiwni zdarzaja sie wszedzie. Nawet w narodzie wybranym.
Widziałem kiedyś nieżywego gołębia, który krótko przed śmiercią nażarł się surowego ryżu. Ryż w żołądku napęczniał i gołąbka rozerwało.
.wezwany na miejsce zdarzenia lekarz, stwierdził, iż przyczyną zgonu była ludzka głupota.
Jakos jeszcze nie wpadlam na pomysl karmienia golebi surowym ryzem.
W Polsce ptaki zwykle dostawaly kasze peczak, a sikorki surowa sloninke ze skora, zawieszana na sznurku.
na sznurku, zeby kawki nie porwaly.
W ogole teraz osiedla opanowaly gawrony (betonoza objela rowniez likwidacje drzew i krzewow, gdzie drobniejsze ptaki znajdowaly schronienie, a czesto pozuwie6nie w postaci owocow)
Albo golebie - niestety z tym. - jak za duzo to zaczynaja byc szkodnikami.
W wielu miastach wysypuje się karmę dla gołębi zmieszaną ze środkiem antykoncepcyjnym.
.pierwotnie rozdawano bezpłatnie małe prezerwatywki, ale gołębie je połykały.
Problem w tym, ze w Polsce zdaje sie przepisy nie pozwalaja na antykoncepcje (na razie tylko) golebi. Pozostaja osiedlowe koty…
Albo lisy, ktore coraz częściej pojawiaja sie na przedmiesciach.
A u mamy na osiedlu jest tabliczka “nie karmic gołębi” ludzie to olewaja, no bo karmia wróble, a ze gołębie analfabety i nie wiedzą, ze to nie dla nich?