Przekrojowy QUIZ z nauk ścisłych

zawsze mi sie przypomina tok 1989 - prywatny import - pojawilo sie w osiedlowym blaszaku piwo o dzwiecznej nazwie KWIK, zywiec zreszta tez.
bylo widziec mine sprzedawczyni jak moj sp, maz zaordynowal - skrzynke zywca i dwa kwiki prosze…

Bo Wam się już w tych żopach z dobrobytu poprzewracało. Pamiętam 30 - 40 lat temu Bydgoskie. Nie nadawało się nawet do czyszczenia kwiatów a wiara piła i sobie chwaliła.

Żywca za szczeniaka to ja znałem tylko z filmów i opowieści … Myślałem, że to piwo z Edenu czy innego raju …

2 polubienia

Żywiec w Pewexie i w Baltonie. Czasem górnicy mieli dostęp w swoich sklepach.

2 polubienia

Bylo w hotelach.Urywalem sie tam zawsze gdy trafila sie jakas wygrana w kosci.A wiec,czesto.Najczesciej do hotelu Merkury [dzisiaj Mercure-Mlynarski przewidzial to juz w latach 60-tych] bo mialem najblizej…
I chyba przez wiekszosc zycia jakos tak,traktowalem Zywca za najlepsze,polskie piwo.

2 polubienia

Swego czasu Żywiec - ale porter, był uznawany za jedno z najlepszych piw świata w swojej klasie.
Rankingami się nie podniecam, ale jest rok 2011 - The Australian International Beer Awards - brązowy medal dla Żywca Portera - to coś chyba znaczy …

3 polubienia

W Polsce kazde kolejne dobre piwo,zwraca uwage wiekszych browarow,po czym jest wchlaniane i…robia sie z tego szczyny.Perla i Kasztelan to najlepsze przeyklady.A Zywiec sobie jest i trwa!

3 polubienia

ekonomiczne prawo Koprenika? tak troche zartem .
zle piwo wypiera dobre :wink:

Nauki ścisłe to nie dla mnie, ale spróbuję… trzynaście, czyli jezdem gieniusiem…!

2 polubienia

W hotelach się pojawił w latach 80. Ale tylko w Orbisach.

1 polubienie

Żywiec jasny pełny, czyli klasyk dwukrotnie wygrał targi w Monachium, a więc dwa razy był mistrzem świata. A Tyskie raz. Oba te gatunki od lat są w Top 10. nawet zdarza się i piątka. To samo Lech.

Kolego @collins02 Perła do tej pory jest świetna. Przedwczoraj miałem przyjemność dwie wypić.

3 polubienia

Tak,przeciez nie pilem piwa w hotelu w podstawówce :innocent: Niemniej spytam brata o dokladne dane bo z pewnoscia pilem piwo w Merkurym w latach 78-79.A czy Zywiec…Tu juz pewnosci nie mam.

2 polubienia

Ja definitywnie odstawilem.Biala Perla byla jednym z moich ulubionych a teraz ma smak wody po myciu garów plynem z musztardą…
Warto jednak zwrocic uwage na ledwo widoczny szczegół…Z nalepki wynika ze rozlewają to gdzies tutaj,w Anglii…A wiec moze zupelnie nie przypominać lubelskiej…A tę ostatni raz pilem we wrzesniu…

3 polubienia

Mam Perłę bezpośrednio z Polski i bardzo mi smakuje

1 polubienie

Ja w latach 80. wybrawszy sie do wiejskiego sklepiku, gdzieś pod Siedlcami zapytałem (trochę z przekory) czy jest piwo.
– Tak, jest – odparła ekspedientka, co już było sporym zaskoczeniem.
Nieopatrznie wyrwało mi się:
– A jakie?
– No, jak to - jakie? Nadbużańskie! – powiedziałą takim tonem, jakby była to jedyna marka piwa na świecie.
Wzięliśmy na próbę dwie butelki, ale nie dało sie tego wypić.

3 polubienia

Bydgoskie? To kujawiak własnie. Podłe piwo.

2 polubienia

Mialem podobną sytuacje we Wroclawiu gdzie pani byla wielkim fanem"wroclawskiego fulla"i patrzyla na nas wyzywająco,wyczuwając zapewne obcą krew… :innocent:

2 polubienia

Mi się zdarzył sklep w którym było tylko Kuflowe mocne…

19/20
błąd w obliczaniu pola, pomyłka ( od czego sa tablice?)
a sume od 1 do 10 to liczyłam … na palcach.
ogólnie nie był trudny

4 polubienia

16 / 20 bez strzelania

1 polubienie