Osobiście jestem przeciwko wielkim oknom. Ludzie ocieplili ściany, żeby zaoszczędzić na ogrzewaniu, ale niestety, później dali się naciągnąć na większe okna i teraz tymi oknami ciepło wycieka.
Podobna historia z LED-ami, najpierw zalecono ludziom przejście z prądożernych żarówek na energooszczędne LED-y, a chwilę później wmówiono ludziom, że potrzebują więcej światła w domu.
Przejście z telewizorów i/lub monitorów CRT na LCD to analogiczna historia do powyższych.
1 polubienie
Z oknami to zalezy od ich konstrukcji. I szczelnosci.
Niektore maja lepsze parametry izolacji niz cegla czy pospolity siporeks lub inne pustaki.
A jeszcze dochodzi efekt szklarni w dzień.
Wszystko zalezy od klimatu w jakim budujesz.
3 polubienia
Nie mogę teraz źródła odszukać, bo nie wyskakuje. Pewnie ten dom będzie niedorobiony bo jednak budowa wymaga wiedzy kompleksowej i zbyt dużo okien też nie jest dobre. Ale żeby to zrobić potrzebny jest upór maniaka.
1 polubienie
Drugiego wybitnego mamy na forum. Dowodem jest jego wszechstronna działalność tu, która nie koliduje mu z życiem choć poświęca on na nią masę czasu.
2 polubienia
Następny taki to ten pan z panią od jurty. Ludzie mają jednak pomysły.
2 polubienia
Kiedyś dawno temu widziałam też różne pomysłowe domy. Wystarczy odrobina fantazji i można zaprojektować naprawdę oryginalne domy.
2 polubienia
Z braku surowca mozna zamiast budowac wydlubac w miekkiej skale.
3 polubienia
Tylko okien w czesci nie ma i nie dla cierpiacych na klaustrofobię
2 polubienia
Cos ludzkosci z tymi oknami na mozg padlo?
2 polubienia
I jeszcze kontenerami morskimi. A tak na prawdę ciekaw jestem czy ktoś wyliczył co się z takim domkiem stanie jak spadnie metr śniegu , następnie go podtopi pogoda więc zrobi się ciężki i na to znów metr spadnie.
Zalezy gdzie i co budujesz. “Szklane sciany” w polskim klimacie?
2 polubienia
No raczej bez sensu. A jeśli dostał okna za whiski to nie liczę też że były w sensownym stanie.
1 polubienie