Przykład działalności człowieka, który nie jest normalny

…tylko wybitny.

Polak buduje dom z okien. “Dostałem je za butelkę whisky”

• Wzrost cen nieruchomości sprawia, że alternatywne sposoby na własny kąt cieszą się coraz większą popularnością
    • Tomka Cinala zainspirował projekt pary z amerykańskiego stanu Wirginia, która tanim kosztem wybudowała dom nad jeziorem, wykorzystując używane okna i drzwi
    • “Zależało mi na czasie, więc zdecydowałem się budować dom na zgłoszenie, gdybym myślał o załatwianiu standardowego pozwolenia, to wszystko by się bardzo odwlekło” - tłumaczy nasz rozmówca
2 polubienia

poprosze zrodlo :wink:
a i czemu to w swiatopoglad a nie nowinki techniczne??? :rofl:
domy mozna z roznych surowcow budowac.
z okien

z gazet

butelek

byc blizej przyrody

tego bym tylko nie polecala - bo w warunkach polskich plot z aluminiowych puszek za dlugo nie postoi :slight_smile: metal cenny.

2 polubienia

Osobiście jestem przeciwko wielkim oknom. Ludzie ocieplili ściany, żeby zaoszczędzić na ogrzewaniu, ale niestety, później dali się naciągnąć na większe okna i teraz tymi oknami ciepło wycieka.

Podobna historia z LED-ami, najpierw zalecono ludziom przejście z prądożernych żarówek na energooszczędne LED-y, a chwilę później wmówiono ludziom, że potrzebują więcej światła w domu.

Przejście z telewizorów i/lub monitorów CRT na LCD to analogiczna historia do powyższych.

1 polubienie

Z oknami to zalezy od ich konstrukcji. I szczelnosci.
Niektore maja lepsze parametry izolacji niz cegla czy pospolity siporeks lub inne pustaki.
A jeszcze dochodzi efekt szklarni w dzień.
Wszystko zalezy od klimatu w jakim budujesz.

3 polubienia

Nie mogę teraz źródła odszukać, bo nie wyskakuje. Pewnie ten dom będzie niedorobiony bo jednak budowa wymaga wiedzy kompleksowej i zbyt dużo okien też nie jest dobre. Ale żeby to zrobić potrzebny jest upór maniaka.

1 polubienie

Drugiego wybitnego mamy na forum. Dowodem jest jego wszechstronna działalność tu, która nie koliduje mu z życiem choć poświęca on na nią masę czasu.

2 polubienia

Juz znalazlam :joy_cat:

2 polubienia

Następny taki to ten pan z panią od jurty. Ludzie mają jednak pomysły.

2 polubienia

Kiedyś dawno temu widziałam też różne pomysłowe domy. Wystarczy odrobina fantazji i można zaprojektować naprawdę oryginalne domy.

2 polubienia

Z braku surowca mozna zamiast budowac wydlubac w miekkiej skale.

3 polubienia

Tylko okien w czesci nie ma i nie dla cierpiacych na klaustrofobię

2 polubienia

Cos ludzkosci z tymi oknami na mozg padlo?

2 polubienia

I jeszcze kontenerami morskimi. A tak na prawdę ciekaw jestem czy ktoś wyliczył co się z takim domkiem stanie jak spadnie metr śniegu , następnie go podtopi pogoda więc zrobi się ciężki i na to znów metr spadnie.

Zalezy gdzie i co budujesz. “Szklane sciany” w polskim klimacie?

2 polubienia

No raczej bez sensu. A jeśli dostał okna za whiski to nie liczę też że były w sensownym stanie.

1 polubienie