Nie stacza się. Jest bałagan, za dużo biurokracji, ale generalnie, krok po kroczku idzie w dobrym kierunku.
Mowa o Portugalii
Zawsze mnie zaskakiwaly duże różnice kulturowe między Portugalia a Hiszpanią, która tez monolitem nie jest
Ale za ten swoisty skansen to chyba izolacja w postaci Pirenejów i działalność KK wpłynęły?
Czyli przyszłość Portugalii ocenialibyście lepiej niż np Włoch czy Hiszpanii? @birbant @okonek
Bo u nas w Polsce taki burdel się robi że szkoda gadać pomału.
Nie wiem. Tu jest tyle zależności, ze oceniac to należy ogólny stan gospodarki europejskiej i międzynarodowych korporacji.
Chorwacja bodajże 1 stycznia 2023 wchodzi do strefy euro. Także mamy powolną ekspansję strefy euro w UE
Cos tam slszalam, ze zanosi się na wyginiecie kun
W Chorwacji już 17 - 18 lat temu mozna było placic euro. I nawet reszte w tej walucie dostać.
Słaba waluta bo tylko bodajże 3 mln ludzi to nic w tym dziwnego haha
Bo ja wiem czy słaba? A liczba ludzi poslugujacej się danym pieniądzem nie swiadczy o jego sile, a stabilność kursu względem walut wiodacych, do ktorych należy dolar USA, euro i ma ambicje chinski yuan.
Zonglerka Putina rublem może się dla niego źle skonczyc, bo rynki surowcowe wbrew pozorom nie sa rynkiem producenta, a do Iranu raczej ropy czy gazu nie sprzedasz. Może uzbrojenie? Potrzeba stali. Ale tu predzej wejdą Indie z ArcelorMittal, który siedzibę ma w Luksemburgu i surowce z Australii, Brazylii czy Chin.
A jak sadze skosnoocy tak latwo ruskim rud zelaza nie sprzedadzą, zeszta Rosja ma swoje złoża, tylko technogii nie mają.
Nie oszukujmy się, dobrze zarzadzana Rosja moglaby byc najbogatszym krajem świata. Ale komunizm z korzeniami siegajacymi caratu i rabunkowa gospodarka robią swoje.
Z tą najbogatszą gospodarką świata w Rosji to bym się nie zgodził haha
Ale faktycznie mogliby być bogatsi od np takiej Polski
Kolego - teoretycznie by mogli. Ale nie są.
Podczas gdy PKB Rosji wynosi 1 bln 829 mld dol., PKB 11 krajów UE łącznie jest większe i wynosi 1 bln 968 mld dol. Wspomniane kraje UE to Polska, Litwa, Łotwa, Estonia, Czechy, Słowacja, Chorwacja, Słowenia, Rumunia i Bułgaria. To dane z ubiegłego roku.
Dodaj jeszcze kraje “starej Unii”
A biorąc pod uwage jeszcze USA/Kanada plus Meksyk, Commonwealth?
Chiny? To bida z yymi ruskimi. Tylko tyle, ze juz dochodzą do poziomu Korei LD i atomową szabelką potrząsają.
Ja jestem od przeszłości, a nie od przyszłości.
Może zatrudnimy sie na etatach wróżek?
Bo czarnowidz Jackowski coś ostatnio przymulony? Biedna interyja musi po krolowa Saby sięgać
Widac Nostradamus za skomplikowany.