Bardzo prościutki i schematyczny jest program konfederacji, bez uwzględniania rzeczywistości, do tego podlany nacjonalistycznym sosem.
Niedawno wyłapałem niejakiego Brauna na YT, który udzielał wykładu na temat powstania Chmielnickiego. To, że plótł bzdury, jak mało który mnie nie dziwi, ale te zachwyty w komentarzach świadczą o tym, że entuzjaści - konfederaści nie mają pojęcia o historii swego kraju.
A w ogole o czymś mają pojecie ci potomkowie (umyslowo na pewno) blokersów i dresów?
Brauna to ja nawet nie czytam, bo to strata czasu. A jego wyznawcow nie przekonasz, ze nie sa “kwiatem ludzkosci”
@dedlx najpierw wychwalał Polskę, jak się pięknie rozwija w stosunku do Litwy i Chorwacji, a następnie wyznaje na tu, że chce, by Polska znów upodobniła się do tych krajów.
UE bez Polski sobie da rade, ale w drugą stronę? Kolonia Watykanu jak kazdy skolonizowany teren może miec powazne kłopoty. To juz nie będzie Chorwacja czy Litwa, a Nikaragua.
Gdzie rządzi rodzinka “komunistow” do spółki z miejscowymi biskupami.
Jeden tam arcykaplan ma problemy, bo sie tym co mówi Franciszek przejal i spawiedliwosci mu się zachcialo.
Na strefę wolnego handlu trzeba sobie w ten czy inny sposób zasłużyć a Włochy moim zdaniem średnio są w stanie to z UE po jej opuszczeniu osiągnąć. Nawet UK tego nie osiągnęła
Nie wiem! Chyba nie ale na świecie jest coraz gorzej a Włochy to napewno poza UE by sobie nie poradziły bo by się ograniczyło im dostęp do unijnego rynku tak samo jak UK po brexicie a poza tym Włosi to leniwi ludzie żyjący swoim stylem życia zwanym dolce vita
No nie wiem
Moj lokalny Wloch, wlasciciel dużej pizzeri raczej pracowity jest.
W kazdym razie nawet covid mu nie za bardzo zaszkodzil w rozwoju biznesu.
Żyją sobie praktycznie na peryferiach.
Z głodu nie umra, normalny kraj, mają jak inne kraje niegdys kolonialne duzo powiazan gospodarczych poza Europą. Przy odrobinie szczescia, jak się Francuzik przestanie macronogesić mają szanse stać się kolejnym wielkim portem Europy. Gazoportem.
Co Ty? Co prawda tam Kosciol jest realna sila polityczna i gospodarczą, ale konkordat ogranicza się tylko do spraw wewnetrznych KK - konkretnie - osobowych.
Reszta dziala na zasadzie laickich: konstytucji, prawa cywilnego i karnego, wolności gospodarczej i zdrowego rozsadku.
Kryzys covidowy i energetczny są ogólnoświatowe, wiadomo, ze dotknie wszystkich, ale od razu się staczac? Winnice maja się dobrze, a ryb jeszcze w oceanie nie brakuje. Turystow tez nie.
Oni maja najczesciej swiatopoglad lewicowo - chrzescijanski. Taki nie do pomyślenia przy polskich fluorescencjach.
Geje i lesbijki się pobierają, dzieci adoptuja, aborcja do 10 tygodnia, antykoncepcja dostępna, nawet skorzystanie z uslug surogatki dopuszczalne - warunek? Osoba zachodząca w ciaze podpisuje, ze robi to z powodow humanitarnych, nie dla zysku (taka mała hipokryzja) a jednoczesnie w kosciolach sporo ludzi.
Gospodarczo? Jakos sobie radzą. Ale jak to na peryferiach? Zyje sie spokojniej.
Nawet Lizbona nie jest az tak “wielkomiejska” jak inne metropolie.
Ale zawsze można poleciec na karnawal do Rio.