Wlasciwie to od Afganistanu Rosja (wczesniej ZSRR) jest w stanie permanentnej wojny. Ostatni atak na Ukrainę jak ta kropla, która przepelnila czarę.
Kaukaz, Donbas, Krym, potem szybka akcja w Kazachstanie, ktora pewnie rozzuchwalila Putina i liczyl na powtórkę w Ukrainie?
Po drodze jeszcze Syria? I dzialania destabilizujace w Afryce?
Bo Ameryka Poludniowa powoli demony komunizmu zadusza (z wyjatkiem Kuby, bo Wenezuela to osobliwość na skalę światową).
Co z tego wyniknie?
Pojęcia nie mam, nie jestem panem Bartosiakiem, idolem kolegi @anon52897632
Ale, zgadzam się z Tobą. Rosja, to imperialistyczne państwo. Mentalność kacapska jest, że się tak wyrażę, historyczna. Statystyczny kacap, wpyerdalał będzie kartofle z cebulą, chwaląc każdego swojskiego dyktatora. Na tym polega ta rosyjska dusza. U nich władza ma zawsze rację. Są mentalnym skansenem świata, który bardzo się zmienia. W Polsce niedobitki takiego myślenia, to konfederaści i większa część elektoratu PiS oraz radiomaryjcy.
Obawiam się że Putin może żyć jeszcze długo. Podobnie się mówi o JK ma podobno raka juz 6 lat. Zło którego dokonał pan p jest nie do oceny. Ale przejmuję się tym że to nie same ruskie mają interes w wojnie. Usa zarabia miliardy na pomocy…
USA zarabia, ale chociaż stoi po właściwej stronie, a ci, którzy łamią zasady embarga i sprzedają Rosji broń? Ci, którzy handlują z Rosją mimo wsztstko, firmy zachodnie, które nie chcą zakończyć z działalności w Rosji???
P.s. zna ktoś aktualną listę hańby? czyli zakładów, firm zachodnich wciąż działających w Rosji? Osrtatnio wyczytałam, że w dalszym ciągu działa tam Hochland, co z pozostałymi?
Nawet nie wiem.
Przy obecnym systemie wlasnosci marek nie dojdziesz kto dziala, a kto nie.
Pierwszy przyklad z brzegu?
Iran jest objety sankcjami przez USA, ale wiele krajów prowadzi z nimi współpracę.
A takze ze Stanami - towar może okrężną drogą trafic do Persów a stamtąd do Putina.
Co prawda wiekszosc krajów przestrzegajacych embarga ma odpowiednie zastrzezeniaw umowach, ale nad rynkiem wtornym i czarnym rynkiem nikt nie panuje - i to sa poważniejsze towary niz twarożek.
Jeśli chodzi o Niemcow? Ostatnie dane wg Bild
Nie przesadzaj. Wiesz, że nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych. Zarabianie zacznie się dopiero po wojnie, na razie to inwestycja z odrobiną ryzyka, jak każda.
Co za absurdale argument: “mają na celu wyłącznie zapewnienie ludności dostępu do podstawowych artykułów żywnościowych”- rosjanie (proszę nie poprawiać-ma być mała litera) też zapewniają Ukraińcom te podstawowe artykuły???
*Czujemy etyczny obowiązek wobec ludności cywilnej w Rosji" - etyczny obowiązek wobec zbrodniarzy??? “powstrzymuje się od nowych inwestycji” - rzeczywiści wielka krzywda spotka rusków
Wielkie dzięki, o artykuły z nawami konkretnych firm mi chodziło. To oczywiście nie wszystkie dla których liczy się tylko kasa